Bułka Beta - na zdrowie!

 

Beta-glukan a zdrowie

Nowym produktem Piekarni Putka jest Bułka Beta. Produkt ten jest ta tyle innowacyjny, że został objęty specjalnym patentem. Głównym bohaterem Bułki Beta jest beta-glukan.

Beta-glukan to związek, który niewątpliwie spotyka się z coraz większym zainteresowaniem zarówno naukowców, jaki i konsumentów. Dlaczego się tak dzieje? Co w nim takiego szczególnego? Okazuje się, że może być to dodatek do żywności mający wiele zalet w dietoprofilkatyce, jak i w uzupełnianiu dietoterapii stosowanej przy wielu dolegliwościach.

 

Podstawowe informacje

Beta-glukany to naturalne związki występujące m.in. w grzybach, drożdżach piekarniczych, ale także w algach. Jednak dla nas – konsumentów najważniejszym źródłem są zboża, a w szczególności owies i jęczmień. Beta-glukan to związek będący jednym ze składnikówbłonnika pokarmowego niezwykle ważnego dla zdrowia. W połączeniu z wodą beta-glukany tworzą charakterystyczne żele, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Jest to istotne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, ale także jako element dietoterapii już zdiagnozowanych pacjentów. Co dokładnie wiemy?

 

Właściwości beta-glukanów potwierdzone naukowo

Warto wiedzieć, że beta-glukan został poddany wielu badaniom naukowym i doczekał się wpisu do wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności wydanego przez Komisję Europejską.

 

Wpływ na cholesterol

Beta-glukany odgrywają niemałą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Mają one bowiem m.in. zdolność hamowania wchłaniania cholesterolu do krwi z przewodu pokarmowego. Oznacza to, że spożywając regularnie minimum 3 g beta-glukanu dziennie mamy realny wpływ na poprawę parametrów lipidowych krwi. Wiązać się to może z obniżeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca czy udaru. Co więcej, osoby z hipercholesterolemią mogą traktować beta-glukan jako element dietoterapii.

Warto wiedzieć, że 1,1 g beta-glukanu można dostarczyć wraz z jedną Bułką Beta. Przy tej okazji warto także zadbać o zdrowe dodatki do kanapek, np. świeże warzywa, tłuste ryby czy odtłuszczony nabiał.

 

Wpływ na glikemię

Co więcej, regularne spożywanie beta-glukanów ma także niebagatelne znaczenie w regulacji gospodarki insulinowej. Dzieje się tak, gdyż żele z beta-glutanami spowalniają uwalnianie się glukozy do krwioobiegu. Oznacza to, że w ten sposób można także unikać szkodliwych, nagłych wyrzutów insuliny przez trzustkę. Jest to szczególnie ważne dla diabetyków, kobiet w ciąży zagrożonych cukrzycą ciążową, a także dla wszystkich osób z historią cukrzycy typu II w wywiadzie rodzinnym.

Warto pamiętać o tym, że beta-glukany są składnikiem błonnika pokarmowego, a to on jest szczególnie ważny w przypadku planowania diety odpowiedniej dla diabetyków.

Bułka Beta zawiera w jednej sztuce 7,2 g błonnika pokarmowego, z czego 1,1 g stanowi właśnie cenny beta-glukan.

 

Dlaczego beta-glukan może być jeszcze pomocny?

Badania nad beta-glukanem cały czas trwają, a wyniki wydają się być bardzo obiecujące.

 

Wypływ na przewód pokarmowy

Obserwuje się korzystny wpływ beta-glukanu na przewód pokarmowy, gdyż związek ten wykazuje działanie prebiotyczne. Oznacza to, że beta-glukan może być naturalną pożywką dla dobroczynnej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Dieta bogata w prebiotyki pozwala na szybsze namnażanie się korzystnych drobnoustrojów, które mają szereg pożądanych dla zdrowia następstw, np.:

  • zmniejszenie ilości patogenów w świetle jelita, a to oznacza np. mniejsze ryzyko zakażeń jelitowych, a także złagodzenie dolegliwości związanymi z przerostami bakteryjnymi
  • wspomaganie pracy układu immunologicznego, a więc naturalną odporność
  • pozytywny wpływ na łagodzenie nietolerancji cukru mlecznego
  • działanie antynowotworowe w odniesieniu do jelita grubego
  • korzystny wpływ na regulację profilu lipidowego we krwi

 

Właściwości przeciwnowotworowe

Co ciekawe, najnowsze badania wskazują na to, że beta-glukan może mieć działanie przeciwnowotworowe (ale również przeciwzapalne) – okazuje się bowiem, że beta-glukan może wpływać na zmniejszanie się guzów i wspomagać immunoterapię. Nie oznacza to jednak, że należy porzucić terapie konwencjonalne, ale można rozważyć włączenie do jadłospisu produkty bogate w beta-glukany np. Bułkę Beta czy płatki jęczmienne.

Z całą pewnością jednak wiadomo, że dieta bogata w błonnik pokarmowy znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy. Błonnik pokarmowy pochłania bowiem związki o działaniu drażniącym komórki jelita grubego, a także skraca czas ich ekspozycji, gdyż ułatwia wypróżnianie.

 

Redukcja masy ciała

Duża zawartość błonnika w dietach odchudzających to konieczność, aby nie odczuwać zbyt szybko głodu. Dlatego też w redukcji masy ciała wykorzystuje się dobroczynne właściwości beta-glukanu.

Mówiąc o odchudzaniu warto także wspomnieć, że beta-glukan - dzięki obniżeniu indeksu glikemicznego produktu - ma wpływ na regulację wydzielania insuliny. Wiadomo bowiem, że czym większe skoki glukozy oraz insuliny we krwi, tym trudniej o efektywne odchudzanie. Jest to typowe dla produktów o wysokim indeksie glikemicznym, np. dla zwykłej kajzerki. Dlatego też Bułka Beta może być pomocna w komponowaniu prawidłowego jadłospisu dla osób pragnących zredukować swoją masę ciała.

Beta-glukan to niewątpliwie bardzo obiecujący dodatek do żywności wykorzystywany coraz częściej w żywności funkcjonalnej, a więc w takiej, która oprócz standardowych wartości odżywczych, wnosi dodatkowe profity zdrowotne. Piekarnia Putka stworzyła Bułkę Beta, która łączy w sobie dobrodziejstwa beta-glukanów z tradycyjnym smakiem.

Warto także przyjrzeć się Bułce Beta w odniesieniu do wartości odżywczych chleba razowego Putki. Okazuje się, że ta pierwsza dostarcza porównywalną ilość cennego błonnika pokarmowego (6 g/100 g), co typowo razowy chleb (7,5 g/100 g). Ponadto Bułka Beta jest także lepszym źródłem białka aniżeli chleb razowy. Może być to pomocne w bilansowaniu diet wegetarian, sportowców, a także osób w okresie rekonwalescencji.

Najnowszy produkt Piekarni Putka – tj. właśnie Bułka Beta - został objęty Patentem nr 229848 Rzeczypospolitej Polskiej.

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania pieczywa pszennego jasnego zawierającego beta-glukan pochodzący z warstwy aleuronowej ziarna owsa, zastosowanie koncentratu z warstwy aleuronowej ziarna owsa i wyrób piekarniczy.

Celem wynalazku było opracowanie innowacyjnego sposobu produkcji pieczywa pszennego jasnego o podwyższonej wartości prozdrowotnej zawierającego beta-glukan. Do tej pory żadnej piekarni, według znalezionych informacji, nie udało się opracować technologii pieczywa pszennego jasnego z takim dodatkiem beta-glukanu, który mógłby przyczynić się do opatrzenia produktu stosownym oświadczeniem zdrowotnym.

 

AKTUALNOŚCI