KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

Putworne przepisy dla niejadków

Twoje dziecko je w kółko jedno i to samo? A może w ogóle niechętnie zasiada do stołu i szukasz sposobu, jak to zmienić? Zastąp zwyczajne jedzenie wyjątkowymi daniami zainspirowanymi naszymi Putworami! Sprawdź, jak szybko i kreatywnie możesz urozmaicić menu dla najmłodszych. W tym artykule znajdziesz przepisy na: putworne kąski chlebowe, putworną zupę z miodowymi grzankami, czytaj dalej...

Mała wielka śliwka

W sierpniu śliwki wpadają nie tylko w kompot! Choć są to królowe polskich przetworów, smakują wyśmienicie nie tylko w powidłach. O tej porze roku stają się składnikiem licznych dań, deserów i wypieków. Warto wykorzystać ich sezon jak najlepiej! W tym artykule znajdziesz przepisy na: wytrawne grzanki z chleba pasterskiego ze śliwkami i szynką parmeńską, beta czytaj dalej...

Czym błysnąć na grillu, czyli prosty przepis na wyjątkową focaccię

Sezon grillowy w pełni! Wiemy, że mimo ogromu możliwości, każdy może czasem stanąć w obliczu braku pomysłów na to, co zrobić na grillu. Przychodzimy z pomocą – przed Tobą kilka pomysłów na to, czym warto zaskoczyć gości. Nasz topowy, sprawdzony produkt na grilla, który możesz przygotować również bezpośrednio na ruszcie, to… focaccia! W artykule znajdziesz: czytaj dalej...

Pomysły na oryginalne, zdrowe, kolorowe kanapki do pracy i nie tylko

Lubimy kanapki – są naprawdę dobrą opcją na śniadanie, na lunch, na przekąskę. Idealnie nadają się do zabierania ich ze sobą – na przykład do pracy. Można jeść je na ciepło, ale smakują dobrze również na zimno. Możliwości i kombinacji dodatków jest mnóstwo, tyle że… no właśnie. Zdarza się, że już naprawdę nie wiemy, co czytaj dalej...

Idealna, wyrośnięta babka drożdżowa – przepis na prostą, domową wersję, która nie opada

Babka drożdżowa to wręcz idealny wypiek. Nadaje się jako poczęstunek dla gości, jako przekąska do popołudniowej kawy, jako deser dla dzieci. Jest ozdobą stołów – na przykład w Wielkanoc. Puszysta, delikatna, wysoka, pachnąca, elastyczna. Z łatwo dostępnych składników. Znana od zawsze, lubiana przez pokolenia. Jej ogromnym plusem jest to, że można ją urozmaicać wedle uznania czytaj dalej...

Drugie życie wypieków – przepisy zero waste

Filozofia zero waste od kuchni to codzienne zachowania, na które składają się przemyślane zakupy żywnościowe i kreatywne wykorzystanie ewentualnych nadwyżek z chlebaka czy lodówki. Można śmiało powiedzieć, że to minimalistyczny styl życia, który z korzyścią dla planety staje się coraz bardziej modny. W tym artykule znajdziesz przepisy zero waste na: bajaderki, pudding jajeczny z boczkiem, czytaj dalej...

Propozycje na pyszne i zdrowe przekąski z focaccii

Puszysta, chrupiąca, delikatna z wyraźnie wyczuwalną nutą oliwy i rozmarynu – taka jest nasza focaccia. Pochodzi z Italii, ale jak słońce po niebie zawędrowała do północnej Europy i cieszy mnogością smaków lata przez cały rok. Choć przepis na przysmak z drożdżowego ciasta jest oparty na prostej recepturze i zaledwie kilku składnikach, każdy region Włoch może czytaj dalej...
przepis na chleb pełnoziarnisty

Przepis na chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie jest kwintesencją tradycyjnego i sycącego pieczywa, które idealnie wpisuje się zarówno w pożywne śniadania, jak i dodające energii kolacje. Mamy dla Ciebie prosty przepis na chleb na zakwasie! W artykule znajdziesz: informacje, jak przygotować zakwas na chleb żytni, sposób wykonania domowego chleba, informacje, dlaczego warto jeść pieczywo żytnie. Podstawą każdego żytniego czytaj dalej...
sałatka z kurczakiem

Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy?

Cukrzyca jest chorobą należącą do grupy chorób metabolicznych, wymagającą od osoby chorej stałego monitorowania poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy typu 2 niezbędne jest stosowanie tak zwanej diety cukrzycowej. Odpowiednia dieta dla osoby z cukrzycą powinna w 100% zaspokajać jej potrzeby żywieniowe, a także uwzględniać indeks glikemiczny najistotniejszych składników odżywczych w kolejnych posiłkach w czytaj dalej...
Bajgle z żurawiną i rodzynkami

Przepis na domowe bajgle i propozycje ich podania

Bajgle to jedne z najpyszniejszych, a zarazem najbardziej niepowtarzalnych propozycji w kategorii pieczywa śniadaniowego. Perfekcyjnie chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, doskonale pachnące… No i możesz je zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz! Okryj nasze wyjątkowe przepisy. W tym artykule znajdziesz informacje: jak zrobić domowe bajgle krok po kroku, ciekawe propozycje podania bajgli. Pierwsza wzmianka czytaj dalej...

Sezon na jagodzianki – poznaj wypieki pełne jagód

Jagodzianka jest jedną z tych słodkich bułek z owocami, której smak nieodzownie kojarzy się z latem, słońcem i wakacjami. Poznaj przepis na wyjątkowe jagodzianki i dowiedz się, jakie wartości odżywcze posiada ten wyjątkowy owoc.   O smakowitości drożdżówek z jagodami decyduje dobór doskonałej jakości składników oraz sprawdzony przepis i cukiernicze doświadczenie. Kluczowym składnikiem jagodzianek są oczywiście czytaj dalej...

Chlebek do żurku i nie tylko

Nadchodzące święta wielkanocne to czas przygotowywania tradycyjnych potraw. Dostojne baby i kolorowe mazurki cieszą smakiem oraz zdobią stoły. Nieodłącznym elementem wielkanocnego ucztowania jest żurek. Podany w putkowym Chlebku do żurku będzie dodatkową i niezwykle apetyczną dekoracją. Chlebowa miseczka, wypieczona z mąki pszennej na naturalnym zakwasie, świetnie sprawdza się również jako sposób podania innych zup, które towarzyszą wyjątkowym czytaj dalej...

Co na grilla? Przepisy z pieczywem w roli głównej

Kiedy nadchodzą ciepłe miesiące, w całej Polsce rozpoczyna się sezon grillowy. Grillujemy w plenerze, w przydomowych ogródkach, na działkach. Nic dziwnego, że szukamy niebanalnych pomysłów na urozmaicenie tych spotkań, by za każdym razem były wyjątkowe pod każdym względem. W tym artykule znajdziesz: przepis na grzanki z kozim serem, żurawiną i orzechami, przepis na grzanki z czytaj dalej...

Focaccia – jak ją zrobić i z czym podawać?

To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Do jej przygotowania używano kiedyś zaledwie kilku podstawowych składników: mąki, wody i soli. Jej nazwa określa jednocześnie pierwotną funkcję. Z łacińskiego focacio znaczy ognisko domowe. To właśnie ona gromadziła rodzinę wokół paleniska podczas wspólnego procesu wypiekania. Mowa oczywiście o focaccii nazywanej również włoskim chlebem lub włoską pizzą. W tym czytaj dalej...

Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta

Jeśli do doskonałego w składzie pieczywa dodamy zdrowe i wartościowe dodatki, mamy szansę na pyszne, pełne witamin przekąski. Dobrym pomysłem na zdrowe i smaczne co nieco jest wykorzystanie dobrych jakościowo składników. Chleb ProBody jest bogaty w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny IG – 33,5 oraz doskonały skład. Szczególnie polecany jest osobom czytaj dalej...

Karnawałowe kreacje pieczywa

Początek roku to dla wielu osób czas zimowego świętowania. Niekwestionowanymi bohaterami karnawału są oczywiście faworki oraz pączki, ale ogromnym powodzeniem w tym okresie cieszą się także przekąski. Do ich przygotowania warto sięgnąć po pieczywo. Kojarzone zwykle z kanapkami bułki oraz chleby stanowią znakomity składnik ciekawych dań, które przełamią monotonię jadłospisu i będą pysznym dodatkiem do czytaj dalej...

Tort kanapkowy – tort wytrawny z chleba

Czy można zrobić tort z chleba? Ależ tak! Pod warunkiem, że użyjemy dobrego pieczywa. Może to być np. chleb żytni na zakwasie albo… chleb bezglutenowy! To on zastąpi z powodzeniem tradycyjny biszkopt tortowy. Przełożony kolorowymi, wytrawnymi kremami będzie smakował doskonale. Jestem pewna, że taki tort kanapkowy stanie się ozdobą stołu i atrakcją kulinarną każdej imprezy. czytaj dalej...

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – co jeść? Przykładowy jadłospis

Niski indeks glikemiczny nie obniża Twoich możliwości kulinarnych! Sprawdź nasz przykładowy jadłospis i przekonaj się, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może być pyszna. Chcesz ją urozmaicić? Sprawdź nasz przykładowy jadłospis, który pozwoli Ci jeść smacznie i przestrzegać diety. W artykule znajdziesz: przykładowy jadłospis na cały tydzień, informacje, czym jest indeks glikemiczny, informacje, czym jest czytaj dalej...

Panettone – włoska babka, którą mało kto potrafi zrobić. Gdzie ją kupić i z czym podawać?

Panettone to tradycyjna babka pochodząca z okolic Mediolanu, wypiekana we Włoszech w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – panettone to po prostu „duży chleb”. Wskazuje to na powszechność tego wypieku i jego popularność. Panettone ma oryginalny czytaj dalej...

Jak zrobić zakwas na chleb?

Sprawdzone triki i porady Zrobienie samodzielnie zakwasu chlebowego to dla wielu amatorów wypieków spore wyzwanie. Jak zrobić dobry zakwas na chleb w domu? Choć większość z nas trwa w przekonaniu, że przygotowanie zakwasu graniczy z niemożliwym, wbrew pozorom wyhodowanie go jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trudność sprawić może jedynie jego regularne dokarmianie czytaj dalej...

5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

Co przygotować na lunch do pracy, gdy nie mamy do dyspozycji mikrofalówki? Jakie obiady do pracy sprawdzą się na zimno? Wiem, że wielu z Was poszukuje tego typu przepisów – mój zestaw z obiadami na zimno opublikowany 1,5 roku temu jest jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Razem z partnerem wpisu, Piekarnią Cukiernią Putka, czytaj dalej...

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów dobrej jakości – pszennych, pełnoziarnistych, maślanych. Pomysły na tosty, które będą niecodziennym daniem lub przekąską dla całej rodziny. W nowej odsłonie mogą stanowić proste w przygotowaniu i pyszne urozmaicenie Waszego menu. Zarumienione kromki chleba skrywające gorące nadzienie kochają chyba wszyscy. Wielu osobom danie to kojarzy się jednak z czytaj dalej...

Dieta w schorzeniu hiperglikemii i hipoglikemii

Hipoglikemia i hiperglikemia – czy wiesz, jakie pieczywo możesz jeść, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia? Istnieje wiele chorób i dolegliwości dietozależnych, których objawy, dzięki odpowiednio dobranej diecie mogą być skutecznie zniwelowane. Tak właśnie jest w przypadku wahań insuliny we krwi u osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Zbyt mała lub zbyt duża dawka cukru czytaj dalej...

Pomysły na kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami.  Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają zwolenników wśród domowników. Ciabatta na ciepło z ciągnącym serem Ciabatka  Ser mozzarella Kiełki, mikro liście lub ulubiona sałata (u mnie rukiew czytaj dalej...

Pieczywo w diecie lekkostrawnej

Pieczywo w diecie lekkostrawnej – jaki chleb powinny wybrać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą uważać na to, co jedzą? Dietoterapia jest powszechnie znanym sposobem walki z wieloma dolegliwościami. Jedną z częściej polecanych diet zdrowotnych jest dieta lekkostrawna, która doskonale odciąża układ trawienny i sprawdza się m.in w chorobach żołądka i jelit. W przypadku takiej czytaj dalej...

Kanapki z jajkiem, które zachwycą dorosłych i dzieci.

Pomysły na kanapki z jajkiem, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale także i Twoje dziecko. Polacy kochają kanapki, co widać zarówno podczas śniadań w domu, jak i w pudełkach szkolnych dzieci. Dzisiaj przygotowałam dla Was 5 propozycji na pyszne kanapki z jajkiem, z idealnymi dodatkami. Jest smacznie i kolorowo. Zachęcam Was do wybrania dobrych składników czytaj dalej...

Pomysły na sałatki z chleba

Pomysłów na przygotowanie smakowitych kanapek jest nieskończenie wiele, jednak chleb w naszej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Otóż możemy przygotować z nim wyśmienite sałatki, które nie tylko zachwycają niebanalnym smakiem i estetyką, lecz także stanowią pełnowartościowy posiłek. Tego typu dania można zaserwować również na okolicznościowych, wykwintnych spotkaniach – nieszablonową potrawą z pewnością zaskoczymy naszych gości. czytaj dalej...

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły.

Przygotowanie Lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków wystarczy czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim

Zazwyczaj udostępniam Wam zestawy przepisów na same obiady, jednak dziś mam coś wyjątkowego – cały jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim! Oparłam go o produkty naturalnie bezglutenowe, dlatego będzie on odpowiedni dla osób chorych na celiakię, alergię na gluten, czy też z innych powodów wykluczające to białko ze swojej diety. Zdaję sobie sprawę z czytaj dalej...

Pomysł na pyszne, ciekawe śniadanie

Co zjeść na śniadanie? Oto jest pytanie! Jak dobrze rozpocząć dzień? Przygotuj śniadanie, które będzie jednocześnie zdrowe, smaczne i pożywne. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza nam energii od samego rana. Warto więc je jeść, nawet jeśli nie mamy dużo czasu. W tym artykule przedstawimy nasze propozycje na 3 różne śniadania. Pomysł na czytaj dalej...

Desery bez pieczenia: jak podać gotowe wypieki?

Pomysł na deser bez pieczenia: jak podać słodkości? Spotkania z rodziną i przyjaciółmi to doskonała okazja do podania pysznego ciasta. Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby przygotować domowe wypieki. W takim wypadku możemy kupić deser w cukierni, zaś samodzielnie zatroszczyć się o jego piękną oprawę, dodając świeże owoce, lody, bitą śmietanę czy różne czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwych bułek? Ciasta i desery zero waste

Co zrobić z czerstwych bułek? Ciasta i desery no waste Bułki, szczególnie te pszenne, szybko tracą swoją świeżość. Zwykle już na drugi dzień przestają być miękkie i chrupiące. Jeśli masz w domu nieświeże pieczywo – nie wyrzucaj go. Starą kajzerkę, chałkę, a nawet grahamkę możesz wykorzystać do stworzenia przepysznych deserów. Sprawdź przepisy na ciasto z czytaj dalej...

5 przepisów na pasty do kanapek z pieczywem BIO

Z reguły jestem osobą, która gdy sobie coś postanowi to się tego trzyma choćby nie wiem co. Z reguły. Bo nie ma żadnej siły na tym świecie, która powstrzymałaby mnie przed zjedzeniem dobrego chleba z masełkiem. Wszyscy moi stali czytelnicy to wiedzą. Kiedyś nawet przeprowadzałam sondaż, w którym padło pytanie z czym moim czytelnikom się czytaj dalej...

Cebulowa pasta z ciecierzycy i beta-glukan

Szybka i prosta pasta z ciecierzycy, która dzięki zeszklonej cebuli nabiera pasztetowego i pysznego smaku. Razem z dobrą bułką wypełnioną dodatkami i plastrem panierowanego tofu to świetna przekąska na większy głód. W dzisiejszym poście chciałbym pokazać Wam jeden z moich ulubionych patentów na szybką pastę ze strączków, a przy okazji zapoznać Was z beta-glukanem, cennym czytaj dalej...

Bajgiel – z czym to się je? Pomysły na bajgle

Bajgle, czyli puszyste, okrągłe bułeczki w kształcie oponek, to przysmak ulic Nowego Jorku, gdzie aż roi się od lokali specjalizujących się wyłącznie w sprzedaży pieczywa z dziurką. Bajgle serwowane w towarzystwie różnych dodatków to rewelacyjny pomysł na śniadanie lub lunch w pracy. Najbardziej znane zestawienia to kremowy serek, wędzony łosoś i koperek oraz bekon, jajko czytaj dalej...

Domowy hamburger w trzech odsłonach: wybierz swój ulubiony przepis

Burger czy hamburger to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Jednak nie zawsze musi to być pszenna bułka przełożona tradycyjnym kotletem z siekanej wołowiny. Przepis na klasycznego wołowego hamburgera w wersji bezglutenowej podawaliśmy w poprzednim artykule. Tym razem zachęcamy do eksperymentów w kuchni i przygotowania pysznych, domowych burgerów w różnych odsłonach. Kotlet rybny, lekki czytaj dalej...

Cukrzyca u dzieci a dieta – jak skomponować jadłospis?

Prawidłowa dieta to klucz do radzenia sobie z cukrzycą u dzieci. Odgrywa ona dużą rolę w procesie leczenia, niezależnie od typu cukrzycy. Nie polega jednak na samych ograniczeniach. Dobrze skomponowana dieta dla dziecka z cukrzycą powinna być urozmaicona i różnorodna. Jak rozpoznać cukrzycę u dziecka? Jakie daje objawy? Jak po diagnozie komponować jadłospis dziecka? Cukrzyca czytaj dalej...

Lunch do pracy – pomysły na zdrowe jedzenie i kanapki do pracy

W pracy spędzamy zdecydowaną część dnia, nie powinniśmy więc zapominać o regularnym spożywaniu w niej posiłków. W trakcie 8 godzin powinniśmy zjeść przynajmniej drugie śniadanie oraz lunch. Co warto zabrać ze sobą do pracy? Do najpopularniejszych opcji należą kanapki, które będą dla nas wartościowe, jeśli zadbamy o ich odpowiedni skład. Koniecznie przygotujmy je na bazie czytaj dalej...
Pasty warzywne do chleba: z awokado, paprykowa i z czerwonej fasoli

Pasty warzywne do chleba – pyszne kompozycje z pieczywem

Pasty warzywne do chleba to pyszna alternatywa dla kanapek z serem i szynką. Są kolorowe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe. Sprawdzą się nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie oraz lunch, ale też jako przekąska dla gości na przyjęciu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zazwyczaj sprowadza się do zblendowania ze sobą kilku składników. Pasta czytaj dalej...
Pasty kanapkowe dla dzieci

Pasty kanapkowe dla dzieci na przełamanie śniadaniowej nudy

Pasty kanapkowe to świetny sposób urozmaicenia codziennych kanapek. Są apetyczne, kolorowe i pozwalają przemycić do diety dziecka wartościowe składniki. Przygotowując taką pastę samodzielnie w domu, mamy pewność, że nie zawiera ona niepożądanych dodatków, a jedynie to co najlepsze. Pasta jajeczna z dodatkiem serka wiejskiego z bułką grahamką Pasta z jajka i serka wiejskiego to lżejsza czytaj dalej...

Przepis na grzanki do zupy lub do sałatki oraz jak przygotować grzanki z chałki?

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Zrób z nich domowe grzanki, które są świetnym dodatkiem do zupy kremu oraz sałatki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na chrupiące, domowe grzanki. W artykule znajdziesz: przepis na domowe grzanki, przepis na grzanki do sałatki, przepis do grzanki z czytaj dalej...

Jak zrobić croque madame, monsieur i inne tosty francuskie?

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj tosty w stylu francuskim! Są proste w przygotowaniu i smakują znakomicie. Jak zrobić croque madame i croque monsieur – francuskie kanapki Croque Monsieur i jej siostra – Croque Madame, to klasyka kuchni francuskiej. Nazywane „chrupiącym panem” i „chrupiącą panią” stanowią doskonały pomysł na śniadanie czytaj dalej...

Domowe zapiekanki z bagietki – przepis na zdrowy fast food

Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w czytaj dalej...

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu. W artykule znajdziesz: przepis na klasyczną bruschettę, przepis na bruschettę  caprese – z mozzarellą, pomidorkami i oliwkami, przepis na bruschettę czytaj dalej...

Domowe burgery bezglutenowe

Wyeliminowanie z diety glutenu to konieczność dla osób zmagających się z celiakią oraz alergią lub nadwrażliwością na to białko. Osoby te nie są jednak skazane na całkowitą rezygnację z przysmaków, w których ważną rolę odgrywa choćby pieczywo. Burgery z pewnością do takich należą. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu i jak uniknąć w nich czytaj dalej...

Zdrowe kanapki – jakie pieczywo wybrać?

Przygotowywanie kanapek powinno zaczynać się od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdź, jakie rodzaje chleba i dodatki dodadzą Ci energii podczas dnia pełnego pracy i wzmożonej aktywności fizycznej. Kanapka z grahamką i indykiem Bułki Grahamki powstają z grubo mielonej mąki pszennej, co czyni je doskonałą bazą do kanapek. Pieczywo tego typu zawiera dużo więcej witamin i składników czytaj dalej...

Zupa, sałatka i przekąski z dynią w roli głównej

Dynia zaczyna pojawiać się w sklepach z końcem sierpnia, a znika ze sklepowych półek mniej więcej w połowie listopada. W tym krótkim czasie można ją kupić w wielu odmianach – niektóre bardziej nadają się do przetworów, sosów i zup, inne wykorzystuje się do deserów i ciast. Mimo tego, że warzywo można wkomponować niemal do każdego czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwego chleba – trend zero waste

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a już w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Sprawdź przepisy na smaczne i oryginalne przekąski z podeschniętego chleba i bułek. Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię