SKŁADNIKI NA 4 TOSTY:
>> 4 kromki CHAŁKI OD PUTKI
>> 1/2 szklanki mleka
>> 2 łyżki klarowanego masła
SKŁADNIKI NA KREM:
>> 1 szklanka płatków migdałowych
>> 2 łyżki kakao
>> 2 łyżki miodu
>> 2 łyżki oleju kokosowego
>> 5 łyżek mleka
>> 1 szczypta soli himalajskiej
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
>> 2 łyżki płatków migdałowych
>> 1 brzoskwinia
>> Listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a następnie wrzucamy je do malaksera i mieszamy przez około 5-6 minut (z przerwami), aż do uzyskania konsystencji masła orzechowego. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i całość ponownie blendujemy przez około 1-2 minuty, do uzyskania gładkiego kremu. Kromki CHAŁKI zanurzamy w mleku, po czym kładziemy je na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy na umiarkowanym ogniu, na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony).
CHAŁKI smarujemy kremem czekoladowym, układamy półplasterki brzoskwini, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.
SKŁADNIKI NA 2 PUCHARKI:
>> 3 kromki CIAST DROŻDŻOWEGO Z KRUSZONKĄ
>> 2 łyżka masła klarowanego
>> 300 g serka waniliowego
>> 1 garść sezonowych owoców (borówki, maliny, nektarynki)
>> 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
>> Listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Kromki CIASTA DROŻDŻOWEGO Z KRUSZONKĄ kroimy w kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż staną się złociste i chrupiące (3-4 minuty).
Orzechy laskowe drobno siekamy.
Owoce dzielimy na mniejsze kawałki.
Na dnie szklanego pucharka układamy grzanki, następnie wykładamy serek waniliowy oraz owoce. Całość posypujemy orzeszkami i dekorujemy listkami mięty.
SKŁADNIKI NA 20 KĄSKÓW:
>>120 g dowolnego PIECZYWA OD PUTKI
>>2 łyżki oleju rzepakowego
>> 1 cukinia (100 g)
>> 1 jajko
>> 50 g sera żółtego np. radamer
>> 1 garść listków szpinaku
>> 2 łyżki pestek słonecznika
>> 1 łyżka listków świeżych ziół (oregano, tymianek)
>> sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
PIECZYWO umieszczamy w malakserze, dodajemy olej i blendujemy.
Ser żółty i cukinię ścieramy a tarce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, po czym odciskamy i wrzucamy do malaksera wraz z listkami szpinaku oraz jajkiem. Całość bledujemy i doprawiamy zgodnie z preferencjami solą oraz pieprzem.
Masę przekładamy do miski, łączymy ją z pestkami z słonecznika, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kąski pieczmy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 20 minut.
Wystudzone kąski wkładamy do lunchboxa wraz z pomidorkami koktajlowymi lub podajemy je na gorąco na przykład z ulubionym dipem lub sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:
>> 1 cebula
>> 1 mała dynia hokaido (około 2 szklanki kostek po obraniu)
>> 2 małe ziemniaki
>> 0,8-1 l wody
>> 1 banan
>> 160 ml mleka kokosowego
>> Sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
>> Olej kokosowy do smażenia
>> 6 kromek CHLEBA RAOWEGO BIO Z MIODEM
>> 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Kromki CHELBA RAZOWEGO BIO Z MIODEM kroimy w kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Smażymy od czasu do czasu delikatnie mieszając (3-4 minuty). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili przesypujemy do miseczki.
W garnku z rozgrzanym olejem kokosowym szklimy cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz plastry ziemniaków. Chwilkę podsmażamy, po czym wlewamy wodę (możemy dodać również 1 listek laurowy oraz 2 ziarenka ziela angielskiego). Całość gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie bledujemy na gładki krem. Dodajemy banana, mleko kokosowe, solimy do smaku i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Podgrzewamy jeszcze kilka minut na minimalnym ogniu, nalewamy do misek posypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki.
SKŁADNIKI NA FRYTKI PRADZIADKA:
>> 6 kromek CHLEBA PRADZIADKA
>> 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
>> sól himalajska
>> oliwa z oliwek do smażenia
SKŁADNIKI NA DIP:
>> 150 g naturalnego serka śmietankowego
>> 4 duże rzodkiewki
>> 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
>> sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki ścieramy na tarce o cienkich oczkach, solimy i pozostawiamy na kilka minut, po czym dokładnie odciskamy i przekładamy do suchej miseczki. Dodajemy serek, posiekany drobno szczypiorek i dokładnie mieszamy.
Kromki CHLEBA PRADZIADKA kroimy na paski, które układamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy aż z każdej strony się zarumienią, wówczas posypujemy je ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli, jeszcze chwilkę podgrzewamy potrząsając patelnią, a następnie wykładamy na talerz. Jeszcze ciepłe lub przestudzone frytki podajemy z rzodkiewkowym dipem.
SKŁADNIKI NA 3 SZTUKI:
>> 3 BUŁKI BETA
>> 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
>> 300 g pieczarek
>> 100 g szynki drobiowej w plasterkach
>> 60 g sera żółtego
>> 2 pomidory
>> oliwa z oliwek do smażenia
>> 1 łyżka suszonego oregano, sól himalajska
>> listki świeżego oregano do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory nacinamy u dołu na krzyż, zanurzamy na około 30 sekund we wrzątku, po czym przekładamy na chwilkę do lodowatej wody i obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy suszone oregano. Przestygnięte pieczarki łączymy z pokrojoną w paseczki szynką, startym na tarce o grubych okach serem oraz kostkami pomidorów.
BUŁKI BETA przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego przepisu), a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą oregano. Tak przygotowane bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami oregano.
SKŁADNIKI NA 4 BURGERY:
>> 1,5 szklanki mięsa mielonego z indyka
>> 1 jajko
>> 1 duża marchewka
>> 1/2 pęczka natki pietruszki
>> 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
>> sól himalajska
>> olej rzepakowy do smażenia
>> 4 BEZGLUTENOWE BUŁKI DO HAMBRURGERÓW
>> 3 łyżki majonezu ekologicznego
>> 4 duże liście zielonej sałaty dębowej
>> 4 plastry żółtego sera np. cheddar
>> 4 plastry pomidora
PRZYGOTOWANIE:
Mięso łączymy z jajkiem startą na tarce o cienkich oczkach marchewką, posiekaną pietruszką, papryką i solą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy 4 burgery o średnicy zbliżonej do wielkości bułki i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony.
BEZGLUTENOWE BUŁKI DO HMBURGERÓW przekrawamy na pół, rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni, a następnie smarujemy je odrobiną majonezu. Na spodzie układamy liść sałaty, ciepłego burgera, plaster żółtego sera, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki.
SKŁADNIKI:
>> 500 g mięsa mielonego z szynki (około 500 g)
>> 1 jajko
>> 500 g bułki tartej najlepszej na rynku. Jedyna taka jest oczywiście z Putki
>> 1 cebula
>> 1 chleb Hetman 350 g z Putki
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki włożyć 500 g mięsa mielonego, wbić 1 jajko i dodać startą na tarce cebule. Dodać szczyptę soli i pieprzu i rozmieszać. Następnie, wsypać do rozmieszanego mięsa bułkę tartą i mieszać tak, aż nasze mięsko będzie miało konsystencje lepką. Zwilż wodą rękę nabierając porcję masy mięsnej i formuj kotlety na jakie chcesz kształty. Ja najlepiej lubię robić kotlety owalne 🙂 Gotowe obtocz w bułce tartej z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni kładziemy nasze kotleciki i i smażymy po obydwu stronach na rumiano, pilnując by się nie przypaliły.
SKŁADNIKI:
>>3 bataty (około 500 g)
>> 2 duże marchewki
>> 1 pietruszka
>> 1 cebula
>> 1 kostka bulionowa rosołowa
>> groszek ptysiowy (80 G) oczywiście z PUTKI
>> 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulkę, następnie dodać wszystkie posiekane w kosteczkę warzywa, marchewkę i pietruszkę. Dodać pokrojone bataty.Smażyć przez około 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli a następnie zalewamy nasze warzywa gorącą wodą (do przykrycia naszych produktów w garnku). Dodać kostkę z bulionu i gotować jeszcze przez około 15 minut. Następnie zmiksować na krem i podać z odrobiną śmietany i świeżą kolendrą.
SKŁADNIKI:
>>bułka wrocławska z Putki
>> krem czekoladowy
>> banan
PRZYGOTOWANIE:
Kanapeczki z bułką wrocławską oczywiście z Puki i moim ulubionym kremem czekoladowym, bananem, truskawkami i winogronem.
SKŁADNIKI:
>> 500 g mięsa mielonego z szynki (około 500 g)
>> 1 jajko
>> 500 g bułki tartej najlepszej na rynku. Jedyna taka jest oczywiście z Putki
>> 1 cebula
>> 1 chleb Hetman 350 g z Putki
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki włożyć 500 g mięsa mielonego, wbić 1 jajko i dodać startą na tarce cebule. Dodać szczyptę soli i pieprzu i rozmieszać. Następnie, wsypać do rozmieszanego mięsa bułkę tartą i mieszać tak, aż nasze mięsko będzie miało konsystencje lepką. Zwilż wodą rękę nabierając porcję masy mięsnej i formuj kotlety na jakie chcesz kształty. Ja najlepiej lubię robić kotlety owalne 🙂 Gotowe obtocz w bułce tartej z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni kładziemy nasze kotleciki i i smażymy po obydwu stronach na rumiano, pilnując by się nie przypaliły.
SKŁADNIKI:
>>Chleb wiejski firmy Putka?
>> Mozzarella pokrojona w kostkę lub wiórki
>> Wędlina
>> Kabanosy
>> Pomidor
>> Masło
PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba smarujemy masełkiem, na to kładziemy ulubiona wędlinę, posypujemy mozzarella oraz pokrojonymi kabanosami i wstawiamy do piekarnika żeby mozzarella się rozpuściła. W międzyczasie sparzamy pomidora, obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Gotowe zapiekanki posypujemy salsa pomidorowa i podajemy z zielenina.
SKŁADNIKI:
>> Bułka grahamka Putka
>> Masło
>> Wędlina
>> Sałata
>> Ser żółty
>> Ogórek
>> Pomidor
PRZYGOTOWANIE:
Często podróżujemy i lubimy brać jedzenie ze sobą przynajmniej na pierwszy etap podróży.Wszyscy uwielbiamy tzw. wiosenną grahamkę. Każdy sam komponuje kanapkę i wszyscy mają zabawę przed wyjazdem. Później do pojemnika i na przegryzkę małe pomidorki.
SKŁADNIKI:
>> Dojrzałe avocado
>> Duży banan
>> 2 płaskie łyżki kakao
>> 4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
>> Miód
>> Kajzerka z piekarni Putka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki (poza Kajzerką) zblendować na krem, dosłodzić miodem. Świeże bułeczki posmarować kremem i podawać z podgrzanym mlekiem. Pychotka i to jeszcze zdrowa.
SKŁADNIKI:
>> 2 ciasteczka czekoladowe (na wagę) PUTKA
>> 120 g sera białego półtłustego
>> 1 łyżka serka waniliowego
>> 1/2 banana
>> 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasteczka mielimy w malakserze na pasek.
2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
3. Banana rozgniatamy widelcem wraz serem białym, serkiem waniliowym, bananem oraz posiekanymi drobno płatkami migdałowymi. Z masy lepimy kule, które obtaczamy w ciasteczkowym piasku.
SKŁADNIKI:
>> dynia hokkaido ok 2.5-3kg
>> 2 marchewki
>> 0,5-0,7l bulionu warzywnego lub drobiowego
>> 1 cebula
>> około 100 ml śmietanki 18%
>> sól, papryka słodka i ostra i jeżeli ktoś lubi to imbir
>> pestki dyni do posypania
>> ser mozarella
>> bagietka szefa z Piekarni Putka
PRZYGOTOWANIE:
Dynię i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem gotujemy. W międzyczasie obieramy cebulkę i kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do garnka z gotującą się dynią i marchewką. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, wtedy zestawiamy z ognia i blendujemy, doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy śmietankę. Bagietkę szefa kroimy i lekko smarujemy masełkiem, posypujemy startą mozarellą, zapiekamy w piekarniku około 15 min w 180c aż się ser. rozpuści. Jeżeli lubimy mniej kaloryczną wersję to polecam same grzanki, wtedy kroimy bagietkę lub bułkę wrocławską w małą kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor(najlepsza jest już czerstwa bułka, my nie lubimy wyrzucać i wykorzystujemy w taki sposób).
SKŁADNIKI:
>> porcja Brownie od Putki
>> banan
>> owoce (winogrona, maliny, borówki, truskawki)
PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyć, banana obrać i pokroić na plasterki. Brownie pokroić na małe kwadraciki, a następnie wbić w nie wykałaczki. Na patyczki nabijać owoce w kolejności wedle uznania. Podawać z musem ze zblendowanych truskawek.
SKŁADNIKI:
>> porcja Brownie od Putki
>> owoce (truskawki, winogrona, borówki)
>> miód
>> listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
W Brownie wydrążyć środek. Owoce umyć. Truskawki zblendować na gładki mus, dodać miód wedle uznania i smaku. Gotowym musem wypełnić pusty środek ciastka. Brownie podawać udekorowane owocami i listkami mięty.
SKŁADNIKI:
>> Chleb Razowy Bio z Miodem od Putki oraz Chleb Zwykły od Putki
>> kilka plasterków szynki
>> kawałek dowolnej kiełbasy
>> winogrona
>> warzywa (papryka, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony
PRZYGOTOWANIE:
Chleb pokroić na kromki, a kromki na małe kosteczki, następnie wbić w nie wykałaczki. Kiełbaskę i plasterki szynki pokroić na małe kawałeczki. Owoce i warzywa umyć, paprykę przekroić i wybrać z niej gniazda nasienne, a ogórki obrać ze skórki. Paprykę pokroić na małe kawałeczki, ogórki i rzodkiewki na plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki nadziewać w kolejności wedle uznania na wbite w chleb patyczki.
SKŁADNIKI:
>> 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
>> jajko
>> szczypta soli i pieprzu
>> Bułka Tarta od Putki
>> 5 ziemniaków
>> kalafior
>> 2 marchewki
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy wodę dodajemy kostkę rosołową. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy i wkładamy do wody. Z mięsa i pozostałych składników wyrabiamy mini pulpeciki, a następnie dodajemy do wrzącego wywaru, przyprawiamy wedle gustu. Pulpeciki gotujemy ok godziny.
SKŁADNIKI:
>> Bagietka Pajas
>> ser mozarella
>> listki świeżej bazylii
>> rzodkiewka
>> liście rzodkiewki do pesto
>> pomidor
>> 3 łyżki tartego sera
>> 3 łyżki nasion słonecznika
>> 5 łyżek oliwy
>> 1 ząbek czosnku
>> sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę pokroić na kromki posmarować masełkiem nałożyć ser mozzarella i zapiec w piekarniku na chrupko.
Zaczynamy od od przebrania liści rzodkiewki i prażenia na suchej patelni ziaren słonecznika. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendować na pesto.
Na gotowe zapiekanki położyć listek bazylii i plasterek pomidora, na talerzu położyć pesto i udekorować według własnego uznania. My zrobiliśmy kwiatek z rzodkiewki.
Kromka, Pajdek i Okruch, podobnie jak większość z Was, zostały w domu. Putwory troszkę się nudzą i pomyślały, że Wy też szukacie sposobu na ciekawe spędzenie czasu. Specjalnie dla Was wymyśliły więc konkurs!
[więcej]O tajemniczej chorobie Kromki i cudownych pączkach, które można jeść nawet gdy boli brzuch.
[więcej]Serdecznie zapraszamy na nasz kanał na YouTube, gdzie opublikowaliśmy audiobook ze wszystkimi częściami przygód o Putworach.
Czyta: Andrzej Ferenc.
[więcej]Putwory odwiedzają cukiernię, z nieba spadają gwiazdki, a w piekarni pojawia się tajemniczy duch.
[więcej]Mamy apetyt na dobre uczynki! Wraz z Putworami zachęcamy Was do robienia dobrych, drobnych uczynków, takich jak wyprowadzenie psa, wyrzucenie śmieci czy pomoc rodzeństwu w odrobieniu lekcji. Dobrymi uczynkami pochwalcie się w najbliższej Piekarni Cukierni Putka, a otrzymacie upominek!
[więcej]