Teraz także BIO

Nowa linia pieczywa Putka BIO

 

Oferta pieczywa spod znaku Putka powiększyła się o chleby z certyfikatem BIO. Wśród nowości znalazły się: Chleb Razowy z Miodem BIO, Chleb Razowy z Jagodami Goji BIO, Chleb Żytni BIO, Chleb Tradycyjny Pszenno-Żytni BIO.

Receptury nowych produktów wykorzystują wyłącznie surowce pochodzące z ekologicznych upraw od certyfikowanych i zaufanych producentów, gwarantujących ich najwyższą jakość.

Linia pieczywa BIO dedykowana jest konsumentom, którzy poszukują produktów naturalnych i ekologicznych, wpisujących się w ich styl życia.

 

Co oznacza certyfikat BIO?

BIO znaczy „naturalny”, „organiczny”, „czysty ekologicznie”. Żywność oznaczona etykietą „BIO” produkowana jest na bazie surowców, które uprawiane są bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, z dala od dróg, szlaków komunikacyjnych oraz zakładów produkcyjnych z zachowaniem co najmniej dwuletniego okresu przejściowego zanim na danym polu rozpocznie się ekologiczne uprawy roślin.

BIO = EKO = ORGANIC

W przypadku niektórych produktów możemy spotkać się również z określeniami EKO i ORGANIC. Są one jednak równoważne i można stosować je wymiennie.

Według regulacji obowiązujących na terenie całej Unii Europejskiej, określenia bio (biologiczny), eko (ekologiczny), organic (organiczny) odnoszą się do produktów, które powstają w ramach tego samego systemu jakości.

Wszystkie więc dotyczą produktów, które powstały na bazie surowców rolnictwa ekologicznego w kontrolowanych, certyfikowanych zakładach i przetwórniach. Produkty takie muszą posiadać certyfikat i oznaczane są unijnym logo żywności ekologicznej tzw. Ekoliściem – 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle. Ekoliść jest jednoznacznym dowodem dla konsumenta, że dany produkt uzyskał certyfikat potwierdzający, że jest ekologiczny.

                     

Certyfikat potwierdzony Ekoliściem od ziarna do chleba

Producenci ubiegają się o certyfikat, uprawniający do umieszczania na etykiecie produktu znaku Ekoliścia, w jednej z dziesięciu niezależnych jednostek certyfikujących, nad którymi kontrolę sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jednostki certyfikujące kontrolują powstawanie produktu na wszystkich jego etapach - od jakości uprawianej gleby, aż po treści zamieszczane na etykietach.

Certyfikat wydawany jest na rok. Po tym czasie następuje kolejna kontrola jednostki certyfikującej. Jeżeli produkt spełni wymogi produkcji ekologicznej UE i otrzyma certyfikat, producent ma prawo zamieścić na jego etykiecie unijny znak rolnictwa ekologicznego.

Wdrożenie certyfikacji BIO w Piekarniach Cukierniach Putka było długim procesem, który wymagał nie tylko wprowadzenia i selekcji odpowiednich surowców od zaufanych dostawców, którzy także posiadają certyfikaty rolnictwa ekologicznego, ale również wielu zmian w organizacji pracy piekarni. Objęły one m.in. wyznaczenie miejsc i zapewnienie urządzeń przeznaczonych tylko do produkcji BIO, a następnie całkowitej izolacji tych wyrobów od pozostałych wypieków na etapie magazynowania surowców, pakowania chleba po wypieczeniu i podczas transportu. Dla nowej linii produktów, piekarnia musiała opracować odrębne receptury, a także przeprowadzić szkolenia dla pracowników wszystkich działów z zakresu produkcji ekologicznej.

 

Kto i dlaczego powinien wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Żywność to jeden z podstawowych czynników wpływających na nasze zdrowie. Powinniśmy zatem wybierać tę najbardziej wartościową, naturalną i najmniej przetworzoną. Te wszystkie cechy posiadają właśnie produkty oznaczone certyfikatem BIO.

Żywność ekologiczna nie zawiera toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Cechuje się też dużo większą wartością odżywczą, czyli zawiera więcej witamin, minerałów i antyoksydantów niż żywność produkowana w sposób konwencjonalny.

Jak donoszą eksperci, nawet niewielkie ilości pestycydów w żywności mogą powodować negatywne skutki dla organizmu, takie jak alergie, choroby cywilizacyjne czy spadek odporności. Przede wszystkim, narażone są na nie kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci oraz osoby starsze, gdyż pestycydy gromadzą się głównie w mleku, mózgu, wątrobie i tłuszczu. Żywność ekologiczna powinna być więc preferowana zwłaszcza w tych grupach osób. Polecana jest również weganom i wegetarianom, których dieta opiera się na składnikach roślinnych, mogących wprowadzać nadmierne ilości azotanów i azotynów do organizmu.

Regularne spożywanie żywności pochodzącej z upraw ekologicznych może zatem przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Ponadto, wybierając produkty z etykietą BIO mamy pewność, że nie tylko jemy zdrowiej, ale również dbamy o środowisko naturalne.

 

Zachęcamy do zapoznania się z nowym pieczywem Putka BIO!

 

Chleb Razowy z Miodem BIO

Chleb formowy w kształcie prostokąta o wadze 300g i gładkiej skórce. Wyprodukowany z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie. Zawiera miód wielokwiatowy, który swoją słodyczą przełamuje kwaskowaty smak pieczywa żytniego i wpływa na jego charakterystyczny aromat. Dzięki zastosowaniu w recepturze mąki z grubego przemiału, cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa m.in. na prawidłową pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego. Długo zachowuje swoją świeżość.

 

Chleb Razowy z Jagodami Goji BIO

Chleb formowy w kształcie prostokąta o wadze 300g, posypany płatkami jaglanymi. Wyprodukowany  z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie. W środku zawiera jagody goji, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą i właściwościami prozdrowotnymi (wysoka zawartość wit. C i karotenoidów, źródło wit. B1, B2, B6, E). Charakteryzuje się także wysoką zawartością błonnika – aż 8g na 100g produktu. Długo zachowuje swoją świeżość.

 

Chleb Żytni BIO

Chleb formowy w kształcie prostokąta o wadze 300g, z charakterystycznymi pęknięciami, posypany mąką. Wyprodukowany z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie. Dzięki zastosowaniu w recepturze mąki z grubego przemiału chleb jest źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa m.in. na prawidłową pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego. Długo zachowuje swoją świeżość.

 

Chleb Tradycyjny Pszenno – Żytni BIO

Chleb w kształcie okrągłego bochenka o wadze 350 g, z charakterystycznymi nacięciami. Wyprodukowany z mąki ekologicznej, pszenno-żytni na naturalnym żytnim zakwasie. Ręcznie formowany i nacinany, przywraca wspomnienia o tradycyjnym wypieku chleba. Długo zachowuje swoją świeżość.

 

 

AKTUALNOŚCI