Czas na Faworki!

Czas na Faworki!

Kruche życie faworka rozpoczyna się zaraz po Świętach Bożego Narodzenia, a rozkwita w słodkim czasie karnawału. Delikatny, chrupiący przysmak od wieków jest stałym elementem zimowego świętowania i kultury ludowej. Na przestrzeni lat zmieniała się receptura faworków, które początkowo smakiem przypominały pączki. Obecnie faworkowe kokardki zawijane są z cienkiego, rozwałkowanego i dobrze napowietrzonego ciasta.
W Piekarni Cukierni Putka faworki wyrabiamy z mąki pszennej, jaj, cukru, śmietany, masła, mleka, z dodatkiem spirytusu, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Do smażenia karnawałowego specjału nie używamy oleju palmowego, a jedynie olej rzepakowy oraz słonecznikowy.

Polecamy Państwu nasze faworki życząc smacznego każdego dnia oraz wybornego nadchodzącego karnawału! 

 

 

AKTUALNOŚCI