Pieczywo jesienną porą to idealne rozwiązanie dla twojego zdrowia?

Pieczywo jest dobre na każdą porę roku, gdyż nigdy się nie znudzi, a także można je wykorzystać na wiele sposobów. Jednak szczególnie jesienią trudno nam się rozstać z ulubioną kanapką czy tostem. Dlaczego?

Zwiększone zapotrzebowanie organizmu na tzw. konkrety

Produkty zbożowe pełnoziarniste np. pieczywo to główne źródło energii w naszej codziennej diecie. Powinny one stanowić ok. 50-60% dziennej dawki energetycznej. Pozostałe to białko – ok. 15-20% i tłuszcze – 25-30%. Jesienią kiedy na dworze robi się chłodniej, a dni są krótsze chętniej zamieniamy niskokaloryczne, zimne dania na konkretniejsze posiłki. I tu właśnie bardzo często pojawiają się kanapki w różnej formie.

Stres, a odporność i co do tego ma pieczywo?

Warto wiedzieć, że pieczywo pełnoziarniste to bardzo dobre źródło magnezu odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego. Również  spożywanie chleba wpływa pozytywnie na nastrój (wydzielanie się serotoniny). Zarówno magnez, jak i serotonina jest nam bardzo potrzebna w czasie, kiedy dni są coraz krótsze, a pogodna coraz bardziej kapryśna. W ten sposób łatwiej uniknąć nam pogorszenia się nastroju związanego z nadejściem jesieni. Pamiętajmy także o tym, że nasz nastrój wpływa na efektywność pracy układu odpornościowego. Najprostszym przykładem może być tu fakt, że jeśli mamy wiele stresów łatwiej nam się przeziębić.

Regularność jedzenia

Regularne spożywanie posiłku jest niezwykle ważne w ciągu całego roku. Jednak w zimne miesiące jest to szczególnie istotne. Regularność taka wzmacnia naszą odporność, a przez to mniej chorujemy. Ponadto regularne spożywanie posiłków ułatwia nam utrzymania ciepłoty ciała, co jest bardzo istotne w zimie i na jesieni.

Do regularnego jedzenia przydaje się pieczywo. Posiłek w postaci kanapki, ciepłego tostu czy chrupiącej ciabatty to idealne rozwiązanie, które nie tylko jest pożywne i smaczne, ale przede wszystkim – proste w przygotowaniu i łatwe do zabrania ze sobą np. do pracy.

Co do pieczywa na jesieni?

Wiemy już, że pełnoziarniste pieczywo może nam ułatwić przebrnięcie bez szwanku jesiennej pluchy. Warto jednak zadbać o to, aby dodatki wykorzystane na kanapki były także przyjazne dla naszego zdrowia.

Wybierajmy zatem chude wędliny, twarożki, ryby np. wędzone, a do tego dokładajmy świeże lub kwaszone warzywa, zieleninę i kiełki. Z naszej kanapki stworzymy wówczas pyszną i zdrową bombę witaminowo-mineralną.

 

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Poradnia Dietetyczna Food&Diet