Kanapka Omega 3

Składniki: chleb razowy z dynią, pasta z makreli wędzonej (1 łyżka), kwaszonego ogórka (pokrojony w kostkę ½ łyżki), jajka (1/2 szt.) i szczypiorku, majonez o obniżonej zawartości tłuszczów (pół łyżeczki).

Bierzemy rybę bez ości i mieszamy z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem i posiekanym jajkiem i szczypiorkiem. Wszystko sklejamy majonezem i kładziemy na chleb.

Cecha charakterystyczna: kanapka dzięki obecności pestek dyni, a także ryby jest dobrym źródłem kwasów omega 3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, co jest istotne dla m.in. cukrzyków. Co ważne – kanapka jest intensywna w smaku i nadaje się idealnie jako kolacja.

Pieczywa alternatywne: chleb kołodziej, chleb gruboziarnisty

Kaloryczność kanapki: 164 kcal