Dyniowa

Składniki (na 4 porcje): 1 kg dyni, 1 duży por lub 2 małe, 300g marchewki, 2 łodygi selera naciowego, ok 1 l. bulionu, 2 łyżki oleju (ja używam z pestek winogron lub ryżowego), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir (opcjonalnie), śmietanka 18% lub jogurt (wersja light), ostry ser np. cheddar lub parmezan, grzanki lub groszek ptysiowy.

Sposób przygotowania: Marchewkę, pora i selera pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż, aż lekko zmiękną. Dodaj obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, zalej bulionem i gotuj ok. 20 min. Po przestudzeniu zupę zmiksuj, a następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dla wyostrzenia smaku można dodać ok. 1-2 cm startego imbiru. Na koniec zabiel zupę śmietanką lub jogurtem oraz posyp serem.

Zupa smakuje doskonale z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

kaloryczność 1 porcji: 220 kcal + grzanki lub groszek ptysiowy