Krem z pomidorów

Składniki (na 4 porcje): 20 świeżych pomidorów albo 3 puszki pomidorów w sosie własnym, pół dużej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa i 200 ml wrzątku albo 200 ml rosołu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu (wersja light), sól, pieprz, pieprz cayenne, łyżeczka cukru, łyżka oliwy z oliwek i groszek ptysiowy.

Sposób przygotowania: Wlej wodę do garnka, zagotuj i wrzuć kostkę rosołową. Obierz cebulę, pokrój na drobno i zeszklij na patelni (uważaj aby się nie przypaliła). Na tej samej oliwie zeszklij obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzuć do garnka z rosołem. Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię. Jeśli używasz pomidorów z puszki, to pokrój je i razem z sosem wlej na patelnię. Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, a następnie wrzuć do rosołu. Całość zagotuj, przypraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne, po czym zdejmij z ognia i dokładnie zmiksuj. Na koniec, do smaku, dosyp cukru, wlej śmietanę i wymieszaj.

Zupa smakuje doskonale z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

kaloryczność 1 porcji: 175 kcal + groszek ptysiowy lu grzanki