Barszcz z pasztecikami

Składniki (na 4 porcje): 3 średnie buraki, pęczek włoszczyzny, po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, paszteciki.

Sposób przygotowania: Warzywa na bulion umyj, obierz i wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela, pieprzu, ząbkami czosnku oraz majerankiem. Następnie dodaj obrane i przekrojone na połówki buraki. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godzin. Na koniec dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ewentualnie można również dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw i jeszcze chwilę pogotować. Zdejmij barszcz z ognia, nieco wystudź i dodaj startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem zupę należy podgrzać, ale już nie gotować, a paszteciki przez 5-10 minut podgrzewać w piekarniku.

kaloryczność 1 porcji: 90 kcal + pasztecik