Z kurczakiem

Składniki (na 4 porcje): 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 sałaty lodowej, 2 duże pomidory, 1 ogórek zielony, 1 żółta papryka, 1 cebula, garść czarnych oliwek, przyprawa do kurczaka lub gyrosa, 3 łyżki majonezu lub jogurtu (wersja light), 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, grzanki.

Sposób przygotowania: Umytą i osuszoną pierś pokrój w małą kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka lub gyrosa, usmaż na złoty kolor. Umytą sałatę porwij na małe kawałeczki. Pomidory, ogórek, paprykę i cebulą pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj. Dopraw solą i najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sałatki dodaj usmażonego kurczaka, poprzekrajane na pół oliwki i jeszcze raz pomieszaj. Majonez lub jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polej gotowym sosem i posyp chrupiącymi grzankami.

kaloryczność 1 porcji: 279 kcal (wersja z majonezem i grzankami)