Brokułowa

Składniki: świeży brokuł, puszka kukurydzy, 4 jajka, 20 dag żółtego sera, 15 dag szynki (opcjonalnie), garść  płatków migdałów, 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego (wersja light), 3 łyżki musztardy francuskiej, sok z cytryny, sól i pieprz

Sposób przygotowania: brokuł podziel na małe różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedź przez sito i przelej zimną wodą tak, by warzywo dalej nie miękło. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki lub nieco drobniej. Płatki migdałów zarumień na patelni. Żółty ser zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski wszystkie składniki i wymieszaj z sosem z majonezu lub jogurtu, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem mięsnym, możesz dodać pokrojoną w kostkę szynkę.

Sałatka najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

kaloryczność 1 porcji: 436 kcal (wersja z majonezem) + bagietka