Jest aż 10 powodów, dla których warto jeść pieczywo?

Pieczywo od zawsze pojawiało się na różnych stołach na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chleba wypiekanego na gorących kamieniach, a czasami w postaci pachnącego okrągłego bochenka. Nie przypadkiem mówi się także „nasz chleb powszedni”. Pieczywo naprawdę warto jeść każdego dnia. A dlaczego? Poznajcie nasze TOP TEN. 

  1. Pieczywo to głównie węglowodany, a więc jeden z najważniejszych składników naszej diety, zaraz obok białka i tłuszczu. Węglowodany stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Warto pamiętać o tym, że mózg czerpie energię do pracy najłatwiej właśnie z węglowodanów. Ważne jednak, aby pochodziły one z ziaren z pełnego przemiału, wówczas najlepiej spełniają swoje funkcje, gdyż będą się uwalniać do krwiobiegu powoli. Jeśli więc czeka nas ciężki dzień, egzamin na prawo jazdy, rozmowa o pracę, wyczekana randka czy inne ważne wydarzenie wymagające dużej koncentracji, warto z pewnością zadbać o zdrowe śniadanie zawierające dobre pieczywo.
  2. Pieczywo pełnoziarniste jest najlepszym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, a także zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, np. otyłości, chorobom nowotworowym (szczególnie dolnego odcinka jelita), a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu stężenia cholesterolu, glukozy czy triglicerydów we krwi. Trudno sobie nawet wyobrazić zdrową dietę bez odpowiedniej ilości błonnika. Z kolei białe pieczywo (np. bułka wrocławska, kajzerka czy chleb pszenny zwykły) jest lekkostrawne i z powodzeniem można je stosować w czasie choroby czy rekonwalescencji, jako składnik diety nieobciążającej przewodu pokarmowego.
  3. Pieczywo to wreszcie dobra energia, która jest niezbędna do funkcjonowania całego organizmu. Poczynając od pracy mózgu, a kończąc na skomplikowanych procesach biochemicznych, bez których nie byłoby życia. To właśnie z węglowodanów powinniśmy czerpać około 55-60% potrzebnej nam energii.
  4. Asortyment pieczywa jest tak bardzo duży, że dzięki niemu można urozmaicać jadłospis w każdą stronę. Jednego dnia pieczywo wykorzystamy jako podstawę do przygotowania kanapki, innego dnia – do zapiekanki, kolejnego – do grzanek, tostów, bruschetty itd. Poza tym można wykorzystać pieczywo z różnych zbóż, z różnymi dodatkami, w różnej formie. Możliwości są tu nieograniczone. Warto pamiętać o tym, że im więcej różnych produktów w naszym jadłospisie, tym mniejsze ryzyko powstania niedoborów pokarmowych.
  5. Pieczywo przyczynia się także do tego, że łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała. Daje długo uczucie sytości – głównie dzięki obecności błonnika, a to sprawia, że nie podjadamy pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to także bardzo pomocne w czasie odchudzania. Ponadto udowodniono, że pełnoziarnista kromka pieczywa w ramach śniadania poprawia całą gospodarkę insulinową przez cały dzień. Warto zatem jeść śniadanie w oparciu o pieczywo pełnoziarniste.
  6. Pieczywo przygotowane na naturalnym zakwasie chlebowym wpływa bardzo korzystnie na florę przewodu pokarmowego, powodując zwiększenie się kolonii dobrych bakterii w jelitach. Duża ilość dobrych bakterii powoduje zmniejszenie ilości tych złych, które mogą prowadzić do rozszczelnienia bariery jelitowej i tym samym do obniżenia się odporności organizmu, a nawet do powstawania tzw. opóźnionej alergii pokarmowej.
  7. Pieczywo bardzo często wzbogacone jest w różnego rodzaju pestki, nasiona, np. pestki słonecznika, dyni, siemię lniane czy orzechy. W codziennych jadłospisach Polaków bardzo często brakuje tych produktów. Dlatego też pieczywo z ich dodatkiem znacząco poprawia jakość całego posiłku.
  8. Pieczywo poprzez swoją prostotę bardzo ułatwia regularne spożywanie posiłków. Bo czy nie najprościej i najszybciej zabrać ze sobą na wycieczkę, do pracy czy szkoły zdrową kanapkę? Dostarczy ona nie tylko niezbędnej energii, ale także wielu cennych składników mineralnych, witamin i błonnika.
  9. Przygotowanie kanapki jest niezwykle proste, dlatego też pieczywo sprawdza się idealnie w przypadku żywienia dzieci i młodzieży. Już dzieci w wieku przedszkolnym umieją sobie same przygotować zdrowy posiłek z kanapką w roli głównej. Pamiętajmy także o tym, że w wieku do 3 lat kształtują się nawyki żywieniowe powielane przez całe życie. Warto więc je dobrze ukierunkować, zachęcając maluchy do spożywania pieczywa pełnoziarnistego.
  10. Ostatni (ale może nawet najważniejszy) punkt z naszych TOP TEN to sama przyjemność jedzenia pieczywa. Nie trzeba już tego tłumaczyć skomplikowanymi procesami wydzielania się serotoniny, pod wpływem zmiany aminokwasów jednych w drugie… przecież każdy wie, że nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z ulubionymi dodatkami zjedzone w gronie najbliższych.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Poradnia Dietetyczna food&diet