Który chleb jest lepszy, który wybrać? Czy dla nas, konsumentów ma znaczenie czy chleb jest na zakwasie czy na drożdżach?
Chleb na zakwasie wyrasta za sprawą fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego. Podczas tego procesu dochodzi do zakwaszania ciasta oraz namnożenia bakterii kwasu mlekowego w efekcie czego powstaje dwutlenek węgla, który spulchniania ciasto.
Bakterie kwasu mlekowego obecne w zakwasie mają także wiele korzystnych dla organizmu funkcji:
Lista zalet pieczywa na zakwasie jest imponująca. Czy chleb na drożdżach ma jakieś plusy i szansę przy takiej konkurencji?
Chleb na drożdżach rośnie za sprawą fermentacji, w czasie której drożdże rozkładają cukry na dwutlenek węgla i alkohol. W wyniku tej fermentacji dochodzi do produkcji m.in. kwasu octowego, który może drażnić żołądek i jelita. Jednak na szczęście dość szybko ulatnia się on z chleba (z tego też powodu nie powinno się jeść pieczywa świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego!).
Łatwiejszy i szybszy proces fermentacji drożdżowej powoduje, że taki chleb jest często bogatszy w różne rodzaje mąk, ziaren czy nasion. Pieczywo drożdżowe można bez większego problemu przygotować z mąki białej - oczyszczonej, jak również ze zbóż bezglutenowych.
Drożdże są naturalną „tabletką B complex” - zawierają zdecydowaną większość witamin z grupy B. Ponad to zawierają sporo fosforu, potasu, żelaza czy cynku. Są źródłem błonnika oraz wysokiej jakości białka.
Pieczywa na drożdżach powinny unikać osoby z już zdiagnozowaną grzybicą, jednak eliminacja z diety tego składnika w ramach profilaktyki mija się z celem. Drożdże piekarnicze po obróbce cieplnej nie są szkodliwe i nie mają zdolności zasiedlania ludzkiego przewodu pokarmowego! Nie dość, że nie mogą wywołać grzybicy, to jeszcze wspomagają trawienie skrobi (zawartej w mące).
Jeśli nie wiemy na który chleb się zdecydować wybierzmy zdrowy kompromis: w sklepach bardzo często występuje bowiem pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży. Zakwas powoduje ukwaszenie ciasta, drożdże natomiast dodatkowo je spulchniają!
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea