Dojrzewający Wypiek

Pieczywo spod znaku Putka dostarczane jest do piekarni nawet czterokrotnie w ciągu dnia, co gwarantuje jego wysoką jakość i świeżość.

Stosujemy też metodę dojrzewającego wypieku, czyli wypiekania produktów, w miejscach, w których są sprzedawane. Są to wyłącznie wypieki ze świeżego, surowego ciasta. Przygotowujemy je w piekarni głównej, a następnie schładzamy do temperatury 5°C. Drożdże wówczas przestają pracować, co spowalnia proces fermentacji, czyli rozrostu ciasta. Nieprzerwanie w naturalny sposób wytwarzają się jednak dodatkowe aromaty, dzięki czemu pieczywo zyskuje bogatszy smak. Tak przygotowane wyroby, w specjalnych pojemnikach zachowujących temperaturę przewożone są do piekarni. Tam trafiają do garowni, gdzie następuje dalszy proces rozrostu ciasta, a następnie zostają wypieczone nie tracąc swoich właściwości. Produkty pozostają świeże nawet dłużej niż te wypieczone w piekarni głównej zaraz po przygotowaniu ciasta.