Dojrzewający Wypiek

Dokładamy wszelkich starań, aby nasi Klienci mogli kupić świeże pieczywo zawsze wtedy, gdy mają na nie ochotę, dlatego nasze produkty dostarczamy do piekarni stacjonarnych nawet czterokrotnie w ciągu dnia. Wypiekamy je w piekarni głównej o rożnych porach i na bieżąco przywozimy do punktów sprzedaży. Nasze pieczywo nie leży więc na półce przez cały dzień, od pierwszej porannej dostawy aż do zamknięcia piekarni. Dzięki temu, nawet późnym popołudniem mogą Państwo wstąpić do nas po świeży ulubiony chleb czy bułki na kolację.

Stosujemy też metodę dojrzewającego wypieku, czyli wypiekania produktów na miejscu w Piekarniach Cukierniach Putka. Są to wyłącznie wypieki ze świeżego, surowego ciasta. Nigdy nie mrozimy naszych produktów.

W ten sposób powstaje około 20 wypieków „prosto z pieca”, w tym bułki i drożdżówki oraz wytrawne przekąski. To bowiem właśnie one najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Upieczenie ich na miejscu, w piekarni stacjonarnej gwarantuje ich najwyższą jakość i smak.

Ciasto na produkty, które powstają metodą dojrzewającego wypieku przygotowujemy w piekarni głównej, a następnie schładzamy do temperatury 5°C. Drożdże wówczas przestają pracować, co spowalnia proces fermentacji, czyli rozrostu ciasta. Nieprzerwanie w naturalny sposób wytwarzają się jednak dodatkowe aromaty, dzięki czemu wypieki zyskują bogatszy smak. Cały proces trwa nawet kilkanaście godzin, podczas których ciasto bardzo powoli dojrzewa, nabierając wyjątkowych właściwości. Tak przygotowane wyroby, w specjalnych pojemnikach zachowujących temperaturę przewożone są do piekarni stacjonarnych. Tam trafiają do garowni, czyli specjalnego miejsca, w którym ciasto dalej rośnie w optymalnej i stałej temperaturze. Następnie zostają wypieczone bez utraty swoich właściwości. Metoda dojrzewającego wypieku sprawia, że produkty długo pozostają świeże, charakteryzują się delikatniejszym smakiem, mają chrupiącą skórkę i są bardzo aromatyczne.