To nie jest zwykły Kwas!

 

Zdrowe orzeźwienie

Kwas chlebowy znany jest już od X wieku, ma właściwości prozdrowotne i jest świetną alternatywą dla słodkich, kolorowych napojów. W naszej piekarni dostępny jest w kilku wersjach, także z kawą.

Dzień Dobry Kwas z Kawą Speciality powstaje z putkowego Chleba Razowego. To jedyny taki produkt na rynku. Orzeźwia, dodaje energii i wspomaga pracę jelit. Jedna butelka zawiera tyle kofeiny co dwa espresso. Ten napój budzi do życia!

Co się stanie, gdy połączysz chleb, kawę i fermentację?
Powstaje coś, czego nikt wcześniej nie zrobił – nie kwas chlebowy, nie cold brew, tylko DZIEŃ DOBRY KWAS. To rzemieślniczy napój łączący tradycję z nowoczesną wiedzą i technologią. Nie tylko gasi pragnienie, ale też ratuje chleb przed zmarnowaniem. Do jego produkcji wykorzystywane jest putkowe pieczywo razowe, które np. ze względu na niewłaściwą wagę nie trafiłoby do sprzedaży.

Doskonały dla diabetyków

Ten napój nie zawiera cukru. Jego lekko słodkawy smak i aromat pochodzą wyłącznie z chleba, palonych słodów oraz doskonałej jakości kawy speciality. Powstaje przy współpracy Browaru Wolny Kraft, który dba o jego wyjątkowy smak.

Dlaczego warto go pić nie tylko latem

Przede wszystkim kwas chlebowy ma bardzo prosty skład. Do jego produkcji używa się jedynie wody, słodu jęczmiennego, putkowego Chleba Razowego na zakwasie oraz dodatków w zależności od smaku. Nie zawiera konserwantów, nie powstaje z ekstraktu. Fermentujemy go z użyciem świeżego, naturalnego zakwasu chlebowego, który zawiera żyjące w symbiozie szczepy bakterii mlekowych i dzikich drożdży. To gwarantuje pyszny smak i jakość. 

Dawniej kwas chlebowy był napojem ludzi ubogich. Dzisiaj piją go ci, którzy świadomie dokonują zakupów i dbają o zdrowie. Zaspokaja pragnienie, ale też jest probiotykiem. Odbudowuje naturalną florę bakteryjną w jelitach i zawiera między innymi witaminy z grupy B. Warto go więc pić przez cały rok i traktować jako uzupełnienie diety.

Więcej na ten temat można znaleźć w artykule „Dlaczego warto pić kwas chlebowy?”.

Nasz rzemieślniczy kwas chlebowy jest dostępny stacjonarnie w piekarniach i cukierniach Putka, ale można go też zamówić online.

Zachęcamy do spróbowania także wersji tradycyjnej i z rokitnikiem.

 

 

AKTUALNOŚCI