Zdrowe orzeźwienie!
Kwas chlebowy znany jest już od X wieku, ma właściwości prozdrowotne i jest świetną alternatywą dla słodkich, kolorowych napojów. W naszej piekarni dostępny jest w wersji tradycyjnej oraz nowość z imbirem i melasą z chleba świętojańskiego.
Ceniona za swój głęboki, karmelowy smak melasa to naturalny słodzik pozyskiwany z owoców drzewa chleba świętojańskiego. Połącznie melasy z imbirem znanym ze swych właściwości prozdrowotnych i rozgrzewających sprawia, że nasz Kwas Chlebowy Dzień Dobry Zdrowie ma wyjątkowy smak i jest prawdziwym dobrodziejstwem dla organizmu.
Dlaczego warto go pić nie tylko latem?
Przede wszystkim kwas chlebowy ma bardzo prosty skład. Do jego produkcji używamy jedynie wody, słodu jęczmiennego, putkowego Chleba Razowego na zakwasie oraz w zależności od smaku - rodzynek, imbiru, melasy z chleba świętojańskiego. Produkt nie zawiera cukru i konserwantów, nie powstaje z ekstraktu. Fermentujemy go z użyciem świeżego, naturalnego zakwasu chlebowego, który zawiera żyjące w symbiozie szczepy bakterii mlekowych i dzikich drożdży. To gwarantuje pyszny smak i jakość.
Dawniej kwas chlebowy był napojem ludzi ubogich. Dzisiaj piją go ci, którzy świadomie dokonują zakupów i dbają o zdrowie. Napój zaspokaja pragnienie, ale też jest probiotykiem. Odbudowuje naturalną florę bakteryjną w jelitach i zawiera między innymi witaminy z grupy B. Warto go więc pić przez cały rok i traktować jako uzupełnienie diety.
Więcej na ten temat można znaleźć w artykule „Dlaczego warto pić kwas chlebowy?”.
Nasz rzemieślniczy kwas chlebowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Wolny Kraft. Jest dostępny stacjonarnie w piekarniach i cukierniach Putka, ale można go też zamówić online.
Zachęcamy do spróbowania także wersji z rokitnikiem!