Kochamy wypiekać

DLACZEGO WARTO PIĆ KWAS CHLEBOWY?

Kwas chlebowy znany jest od X wieku, początkowo był napojem ludzi ubogich, ale za sprawą swych cennych właściwości trafił także na stoły szlachty. Napój doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w upalne dni, a do tego przyspiesza przemianę materii. Prozdrowotne właściwości zawdzięcza m.in. bogactwu witamin z grupy B oraz zawartości witaminy C i E. Jest także doskonałym źródłem selenu i cynku. Kwas chlebowy śmiało można traktować w kategorii napoju wspierającego naszą odporność. Z tego względu warto pić go nie tylko w letnim czasie, ale także w okresie jesienno-zimowym. Nie dziwi więc fakt, że obecnie naturalny napój przeżywa swój renesans.

Dla mnie, jako dietetyka klinicznego, najciekawszy jest potencjał leczniczy kwasu chlebowego. Jako specjalista zawsze w pierwszej kolejności szukam naturalnych produktów, które pomogą pacjentom w leczeniu różnych jednostek chorobowych.

Kwas chlebowy jako naturalny probiotyk

Kwas chlebowy jest probiotykiem, odbudowuje naturalną florę bakteryjną w jelitach. Zawarte w nim dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego hamują rozwój patogennych organizmów. Przy takim wsparciu i zdrowej diecie możemy się uchronić przed przerostem złej flory bakteryjnej, czyli wszechobecnym SIBO. Napój sprawdzi się więc u pacjentów z dolegliwościami jelitowymi, którzy mają wskazania do diety lekkostrawnej. Będzie także doskonałym uzupełnieniem codziennego menu osób cierpiących z powodu nadkwasoty żołądka i zgagi. Ułatwia bowiem trawienie i przyspiesza metabolizm po spożyciu ciężkostrawnych posiłków.

Kwas chlebowy wspomaga jednak nie tylko działanie układu odpornościowego, ale także sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawarta w nim witamina B1 ma korzystny wpływ na wzrost i rozwój kości, dlatego możemy podawać go też dzieciom od 3 roku życia. Dla dorosłych kobiet przeważający argumentem, by sięgnąć po wyjątkowy napój będzie fakt, że zawiera on witaminę E, która zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia.

Spożywanie kwasu chlebowego polecam także pacjentom cierpiącym na : migreny, bóle mięśniowe, grzybicę, cukrzycę, stwardnienie rozsiane, zaburzenia trawienia, artretyzm oraz choroby nowotworowe, chociaż oczywiście należy pamiętać, że w tym przypadku napój wspomaga, a nie leczy.

Inne właściwości kwasu chlebowego

Kwas chlebowy do jadłospisu mogą włączyć także osoby będące na diecie redukcyjnej. Oczywiście nie zastąpi on wody i nie należy go tak traktować. Szklanka napoju stanowi mini posiłek, podobnie jak szklanka soku, czy kawy z mlekiem. Ma jedynie 35 kcal w 250 ml, nie zawiera cukru, dlatego z powodzeniem mogą go pić osoby, które są w trakcie odchudzania.

Na koniec chciałabym powiedzieć krótko o przeciwwskazaniach do stosowania kwasu chlebowego. Mimo, że ich lista jest krótka, należy o nich pamiętać.
Kwas chlebowy jest uznawany za napój bezalkoholowy, jednakże zdarza się, że może zawierać alkohol (do 2%), dlatego tak ważne jest czytanie etykiet, szczególnie przez kobiety w ciąży.

Dobra wiadomość jest taka, że ten warzony na pieczywie z piekarni Putka praktycznie nie zawiera alkoholu. Należy jednak pamiętać, że nawet znikoma ilość alkoholu może wpłynąć na rozwój płodu i doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Po kwas chlebowy nie powinny sięgać także kobiety karmiące piersią.

Większość kwasów chlebowych dostępnych w sklepach zawiera ulepszacze, które mają zły wpływ na alergików. Szczęśliwie kwas chlebowy od Putki, jest pozbawiony takich niespodzianek. Niemniej jednak, zawsze czytajcie etykiety, zanim dokonacie zakupu!

Dietetyk Katarzyna Gąsior

Przeczytaj więcej na temat zakwasu tutaj: Piekarnie Cukiernie Putka- najlepsze pieczywo i cukiernictwo. Warszawa