Włoska

Składniki (na 4 porcje): awokado, opakowanie rukoli, opakowanie pomidorków koktajlowych (mogą być w 2 kolorach), kilka suszonych pomidorów, duża garść nasion słonecznika, kawałek parmezanu, pół szklanki oliwy, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżka miodu, sok z cytryny, chleb włoski focaccia.

Sposób przygotowania: awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Rukolę umyj i odsącz. Każdy pomidorek przekrój na pół, a suszone pomidory posiekaj. Parmezan pokrój na płatki. Nasiona słonecznika usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. W między czasie przygotuj sos z oliwy, octu, miodu i cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posyp parmezanem oraz słonecznikiem i polej sosem.

Sałatka najlepiej smakuje z chlebem włoskim focaccia.

kaloryczność 1 porcji: 268 kcal + focaccia