Kochamy wypiekać

Chlebek do żurku i nie tylko

Nadchodzące święta wielkanocne to czas przygotowywania tradycyjnych potraw. Dostojne baby i kolorowe mazurki cieszą smakiem oraz zdobią stoły. Nieodłącznym elementem wielkanocnego ucztowania jest żurek. Podany w putkowym Chlebku do żurku będzie dodatkową i niezwykle apetyczną dekoracją. Chlebowa miseczka, wypieczona z mąki pszennej na naturalnym zakwasie, świetnie sprawdza się również jako sposób podania innych zup, które towarzyszą wyjątkowym uroczystością jak wesela, chrzty czy komunie.

Wiele osób zastanawia się jak wykorzystać chlebek, który pozostał po zjedzeniu zupy. Przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji, abyście mogli uniknąć marnowania pieczywa.

Zapiekanka z chlebka z białą kiełbasą i owocami

Po zjedzeniu dowolnej zupy wykorzystaj chlebek do kolejnego dania. Zapiekanki doskonale sprawdzą się na przyjęciu rodzinnym, będą kulinarnym zaskoczeniem dla gości.

SKŁADNIKI:

  • 1/3 CHLEBKA DO ŻURKU PUTKA
  • 5 białych kiełbas wieprzowych
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili, oliwa z oliwek
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. oregano

PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasy nacinamy ostrym nożem co ok. 3 mm

Cebulę kroimy w szerokie piórka, a pietruszkę na cienkie plasterki. Warzywa smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi płatkami chili.

Gruszkę oraz jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w wąskie łódeczki.

Musztardę mieszamy z sokiem jabłkowym do połączenia składników.

Chlebek kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy oliwą z oliwek.

Naczynie do zapiekania natłuszczamy i układamy kiełbasy, a pomiędzy nimi cebulę z pietruszką, gruszki, jabłka oraz kawałki chleba. Całość zalewamy równomiernie przygotowaną marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 30 minut pod folią aluminiową, a następnie zdejmujemy ją, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczmy przez jeszcze około 10 minut, aż kiełbasa oraz chlebek wraz z dodatkami zaczną się rumienić. Gotowe danie dekorujemy listkami świeżych ziół.

Pomidorowa zapiekanka w chlebie

Drugą naszą propozycją jest zapiekanka. Ciekawa propozycja śniadaniowa.

SKŁADNIKI:

  • CHLEBEK DO ŻURKU PUTKA
  • 200 g passaty pomidorowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 1 garść liści bazylii, 1 garść liści oregano
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 80 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 garść szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku z dobrze rozgrzaną oliwą podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlewamy passatę, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekane zioła. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu przez około 5 minut.

Cebulę kroimy w piórka, a plastry boczku w paski.

Wnętrze wydrążonego chlebka smarujemy dokładnie passatą (około 2/3 ilości), a następnie do garnuszka z pozostałym sosem wrzucamy cebulę, boczek, ser oraz szpinak i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy chlebek, który układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 40 minut.

Placuszki chlebowe z łososiem

Ostatnią propozycją są placuszki z łososiem.

Placuszki są doskonałą propozycją na obiad dla młodszych i starszych członków rodziny, wymagają jednak odrobiny cierpliwości w ich przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 CHLEBKA DO ŻURKU PUTKA
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 10 cm białej części pora
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki kaparów z zalewy octowej
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego

PRZYGOTOWANIE:

Chlebek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Całość hojnie obsypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną soli, wbijamy jajka i blendujemy.

Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cienkie półplasterki. Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze odcedzone kapary oraz natkę drobno siekamy.

Pora, łososia (możemy pozostawić odrobinkę do dekoracji), kukurydzę, kapary, 2/3 posiekanej natki oraz pestki słonecznika wrzucamy do miki z chlebem i mieszamy dokładnie łyżką.

Placki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor (po koło 3-4 minut z każdej strony). Placuszki podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane pozostałą natką i udekorowane kawałeczkiem łososia.