KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta.

Jeśli do doskonałego w składzie pieczywa dodamy zdrowe i wartościowe dodatki, mamy szansę na pyszne, pełne witamin przekąski. Dobrym pomysłem na zdrowe i smaczne co nieco, jest wykorzystanie dobrych jakościowo składników. Chleb ProBody, jest bogaty w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny IG – 33,5 oraz doskonały skład. Szczególnie polecany jest osobom czytaj dalej...

Tort kanapkowy. Tort wytrawny z chleba

Czy można zrobić tort z chleba? Ależ tak! Pod warunkiem, że użyjemy dobrego pieczywa. Może to być np. chleb żytni na zakwasie, ale można też użyć chleba bezglutenowego. To on zastąpi z powodzeniem tradycyjny biszkopt tortowy. Przełożony kolorowymi, wytrawnymi kremami będzie smakował doskonale. Jestem pewna, że taki tort kanapkowy będzie ozdobą stołu i atrakcją kulinarną czytaj dalej...

Dieta ketogeniczna — na czym polega, co jeść? Najlepsze przepisy

Dieta ketogeniczna – na czym polega i co można jeść, aby zgubić zbędne kilogramy? Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i poprawę koncentracji. Sprawdź, jakie produkty możesz jeść w tej diecie! Dieta ketogeniczna to jeden z najbardziej popularnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Na czym polega ten system żywienia? Jakie produkty należy czytaj dalej...

5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

Co przygotować na lunch do pracy, gdy nie mamy do dyspozycji mikrofalówki? Jakie obiady do pracy sprawdzą się na zimno? Wiem, że wielu z Was poszukuje tego typu przepisów – mój zestaw z obiadami na zimno opublikowany 1,5 roku temu jest jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Razem z partnerem wpisu, Piekarnią Cukiernią Putka, czytaj dalej...

4 przepisy na ciekawe potrawy z tostów.

4 przepisy na ciekawe potrawy z tostów dobrej jakości – pszennych, pełnoziarnistych, maślanych, 3 ziarna. Pomysły na tosty, które będą niecodziennym daniem lub przekąską dla całej rodziny. W nowej odsłonie mogą stanowić proste w przygotowaniu i pyszne urozmaicenie Waszego menu. Zarumienione kromki chleba skrywające gorące nadzienie kochają chyba wszyscy. Wielu osobom danie to kojarzy się czytaj dalej...

Pomysły na kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami.  Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają zwolenników wśród domowników. Ciabatta na ciepło z ciągnącym serem Ciabatka  Ser mozzarella Kiełki, mikro liście lub ulubiona sałata (u mnie rukiew czytaj dalej...

Kanapki z jajkiem, które zachwycą dorosłych i dzieci.

Pomysły na kanapki z jajkiem, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale także i Twoje dziecko. Polacy kochają kanapki, co widać zarówno podczas śniadań w domu, jak i w pudełkach szkolnych dzieci. Dzisiaj przygotowałam dla Was 5 propozycji na pyszne kanapki z jajkiem, z idealnymi dodatkami. Jest smacznie i kolorowo. Zachęcam Was do wybrania dobrych składników czytaj dalej...

Kiedy i jaki chleb zacząć podawać dziecku?

Rozszerzanie diety dziecka to temat, który spędza sen z powiek wielu młodym rodzicom. Kiedy, co i w jakiej ilości podać niemowlakowi? Jaki rodzaj pieczywa nadaje się na początek rozszerzania diety? Co można podać dwulatkowi, a co pięciolatkowi? O tym, a także – po prostu – o zdrowym chlebie dla całej rodziny, niezależnie od wieku, przeczytacie czytaj dalej...

Dieta Bezglutenowa – moda, czy konieczność ?

W ostatnim czasie dosyć modne jest wykluczanie różnych składników z diety i często decydujemy się na rezygnację w naszym codziennym jadłospisie np. z glutenu. Czy wykluczanie glutenu jest modne czy czasem jest koniecznością? Kto i kiedy powinien zrezygnować z glutenu opowiem Ci w dzisiejszym wpisie. czytaj dalej...

Pomysły na sałatki z chleba

Pomysłów na przygotowanie smakowitych kanapek jest nieskończenie wiele, jednak chleb w naszej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Otóż możemy przygotować z nim wyśmienite sałatki, które nie tylko zachwycają niebanalnym smakiem i estetyką, lecz także stanowią pełnowartościowy posiłek. Tego typu dania można zaserwować również na okolicznościowych, wykwintnych spotkaniach – nieszablonową potrawą z pewnością zaskoczymy naszych gości. czytaj dalej...

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły.

Przygotowanie Lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków wystarczy czytaj dalej...

Czy od pieczywa tyjemy?

Mitów na temat żywienia narosło bardzo wiele. W dzisiejszym wpisie opowiem o tym czy z chleba należy rezygnować będąc na diecie, czy wystarczy wybierać ten dobrej jakości. Powiem też o tym jaki chleb wybrać i co zrobić by wreszcie schudnąć raz na zawsze nie rezygnując z ulubionych produktów. Należy pamiętać, że racjonalne podejście jest kluczem czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim

Zazwyczaj udostępniam Wam zestawy przepisów na same obiady, jednak dziś mam coś wyjątkowego – cały jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim! Oparłam go o produkty naturalnie bezglutenowe, dlatego będzie on odpowiedni dla osób chorych na celiakię, alergię na gluten, czy też z innych powodów wykluczające to białko ze swojej diety. Zdaję sobie sprawę z czytaj dalej...

Piknik na łonie natury

Śniadanie, obiad albo kolacja – wszystkie te posiłki są doskonałą okazją, by zjeść je latem na świeżym powietrzu. Wtedy wszystko smakuje lepiej. Czy piknik jest trudny w zorganizowaniu? Ależ skąd? Wystarczy wrzucić do koszyka koc, badmintona, termos z kawą lub herbatą albo lemoniadę w butelce i znaleźć jakieś przyjemne miejsce na łonie natury. Co z czytaj dalej...

5 przepisów na pasty do kanapek z pieczywem BIO

Z reguły jestem osobą, która gdy sobie coś postanowi to się tego trzyma choćby nie wiem co. Z reguły. Bo nie ma żadnej siły na tym świecie, która powstrzymałaby mnie przed zjedzeniem dobrego chleba z masełkiem. Wszyscy moi stali czytelnicy to wiedzą. Kiedyś nawet przeprowadzałam sondaż, w którym padło pytanie z czym moim czytelnikom się czytaj dalej...

Dobry chleb jest zdrowy

Ostatnio napisałam felieton pt. „Dlaczego dietetycy kochają zboża”. To przewrotny tytuł, bo w powszechnym mniemaniu jest dokładnie odwrotnie. Ale właśnie dlatego tak ważne jest przypominanie oficjalnego stanowiska dietetyków w tej kwestii. Gdy pacjent zadaje mi pytanie, jaki chleb powinien jeść w czasie diety, odpowiadam: razowy na zakwasie. Takiego pieczywa nie musimy unikać, bo dobry chleb czytaj dalej...

Cebulowa pasta z ciecierzycy i beta-glukan

Szybka i prosta pasta z ciecierzycy, która dzięki zeszklonej cebuli nabiera pasztetowego i pysznego smaku. Razem z dobrą bułką wypełnioną dodatkami i plastrem panierowanego tofu to świetna przekąska na większy głód. W dzisiejszym poście chciałbym pokazać Wam jeden z moich ulubionych patentów na szybką pastę ze strączków, a przy okazji zapoznać Was z beta-glukanem, cennym czytaj dalej...

Wegeburgery z bezglutenową bułką

Burgery wegańskie mają już wiele odsłon na moim blogu. Można je robić na różne sposoby z najróżniejszych składników. Dają wiele możliwości serwowania: można podawać je z bułką, ale również z warzywami i zdrową wersją frytek. Dziś zapraszam Cię na pyszne wegeburgery z czerwonej fasoli z bezglutenową bułką. czytaj dalej...

Dieta w insulinooporności – jak komponować posiłki, co jeść, a czego unikać

Dieta w insulinooporności, czyli tak naprawdę dieta cukrzycowa, to coraz bardziej gorący temat. Pisze do mnie sporo osób, u których zdiagnozowano insulinooporność, a w wiadomościach tych przewija się sporo pytań. Zarówno tych “jak zacząć wprowadzać zmiany”, jak i takich “a dlaczego jesz buraki?”. czytaj dalej...

Co zawiera Twoje pieczywo i dlaczego?

Zespół z Piekarni Putka zgłosił się z prośbą o sprawdzenie składów kilku produktów oraz rzucenie okiem na proces produkcji i dystrybucji. Przyznam szczerze: niewiele firm ma odwagę przystać na moje warunki sprawdzania asortymentu. Jeśli nie mogę pisać prawdy, pokazywać jak jest w sklepie czy na produkcji na co dzień – nie dochodzimy do porozumienia i czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię