Kochamy wypiekać

Rodzaje chleba – jaki jest najzdrowszy?

Chleb pszenny, żytni czy razowy? Na zakwasie czy na drożdżach? Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka? Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Czy chleb może być traktowany jako zdrowy i potrzebny element codziennego menu? Spróbujemy odpowiedzieć na wszystkie te pytania. Rodzaje chleba – na zakwasie lub czytaj dalej...

Chleb dla diabetyków – jakie pieczywo na diecie cukrzycowej?

Odpowiednie odżywianie odgrywa ważną rolę w leczeniu wszystkich typów cukrzycy. Jednak nie jest to dieta ściśle eliminacyjna. Mając odpowiednią wiedzę, diabetyk może przekształcić swój codzienny jadłospis tak, by przestrzegać zasad, ale nie rezygnować z ulubionych pokarmów – w tym chleba. Jakie pieczywo jest odpowiednie dla diabetyka? Na co szczególnie zwrócić uwagę, kupując chleb dla osoby czytaj dalej...

Jak zrobić grzanki do zupy lub do sałatki oraz grzanki z chałki?

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Zrób z nich domowe grzanki, które są świetnym dodatkiem do zupy kremu oraz sałatki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na chrupiące, domowe grzanki. Grzanki do zupy ziołowe lub z przyprawami Do zup kremów najlepiej pasują domowe grzanki przygotowane z czytaj dalej...

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

W dzisiejszych czasach ciężko mówić o nudzie, także na rynku piekarniczym – ile zbóż, ziaren czy orzechów, tyle rodzajów mąk i tyle różnych bułek, chlebów oraz innych zastosowań. Korzystaj i baw się ich smakami oraz odmiennymi właściwościami. Twoja dieta tylko na tym zyska. Ze względu na rodzaj mąki możemy je np. podzielić na glutenowe oraz czytaj dalej...

Domowe zapiekanki z bagietki – przepis na zdrowy fast food

Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w czytaj dalej...
Chleb na zakwasie czy na drożdżach

Chleb na zakwasie czy wypiekany na drożdżach – jakie pieczywo jest najzdrowsze?

W piekarniach możemy obecnie znaleźć wiele rodzajów chleba, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Czym różni się proces ich produkcji? Który chleb ma pozytywny wpływ na zdrowie i jest bardziej wartościowy? W jakiej diecie zalecane jest pieczywo wyprodukowane na drożdżach, a w jakiej razowe? Dlaczego do chleba na zakwasie czasem dodaje się drożdże? Chleb czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwego chleba? Trend no waste

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a już w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Sprawdź przepisy na smaczne i oryginalne przekąski z podeschniętego chleba i bułek. Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. czytaj dalej...

Jak zrobić croque madame, monsieur i inne tosty francuskie

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj tosty w stylu francuskim! Są proste w przygotowaniu i smakują znakomicie. Jak zrobić croque madame i croque monsieur – francuskie kanapki Croque Monsieur i jej siostra – Croque Madame, to klasyka kuchni francuskiej. Nazywane „chrupiącym panem” i „chrupiącą panią” stanowią doskonały pomysł na śniadanie czytaj dalej...

Jak przechowywać chleb i bułki, by długo zachowały świeżość?

Chrupiące i pachnące – jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość? Najdłuższą świeżością cechują się wyroby z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Takie pieczywo (np. Chleb Żytni, Chleb Pełnoziarnisty (zamów online), Chleb Bielański (zamów online), Chleb Wileński czy Razowy(zamów online)] może utrzymać dobry smak przez kilka dni bez stosowania sztucznych konserwantów. Chleby z czytaj dalej...

Pieczywo na diecie odchudzającej

Czy da się żyć bez chleba? Da się – tylko co to za życie? Świeże, chrupiące pieczywo jest nie tylko przepyszne, ale również stanowi ważne źródło błonnika. Dlatego nawet osoby, które do przyszłego sezonu letniego obiecały sobie pozbyć się oponki wokół brzucha nie powinny odstawiać kanapek. Tajemnicą sukcesu jest stosowanie się do kilku zasad pozwalających czytaj dalej...

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu. Najsławniejsza – bruschetta al pomodoro, zawiera aromatyczne pomidory i bazylię, można jednak przygotować ją także w innych wersjach. Bruschetta al czytaj dalej...

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu). Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię