KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – co jeść? Przykładowy jadłospis

Niski indeks glikemiczny nie obniża Twoich możliwości kulinarnych! Sprawdź nasz przykładowy jadłospis i przekonaj się, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może być pyszna i urozmaicona. Chcielibyście urozmaicić swoją dietę? Sprawdźcie nasz przykładowy jadłospis, który pozwoli Wam jeść smacznie i przestrzegać diety o niskim indeksie glikemicznym! W artykule znajdziecie: Czym jest indeks glikemiczny? Czym jest czytaj dalej...

Jak zrobić grzanki do zupy lub do sałatki oraz grzanki z chałki?

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Zrób z nich domowe grzanki, które są świetnym dodatkiem do zupy kremu oraz sałatki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na chrupiące, domowe grzanki. Grzanki do zupy ziołowe lub z przyprawami Do zup kremów najlepiej pasują domowe grzanki przygotowane z czytaj dalej...

Chleb dla diabetyków – jakie pieczywo na diecie cukrzycowej?

Odpowiednie odżywianie odgrywa ważną rolę w leczeniu wszystkich typów cukrzycy. Jednak nie jest to dieta ściśle eliminacyjna. Mając odpowiednią wiedzę, diabetyk może przekształcić swój codzienny jadłospis tak, by przestrzegać zasad, ale nie rezygnować z ulubionych pokarmów – w tym chleba. Jakie pieczywo jest odpowiednie dla diabetyka? Na co szczególnie zwrócić uwagę, kupując chleb dla osoby czytaj dalej...

Rodzaje chleba – jaki jest najzdrowszy?

Chleb pszenny, żytni czy razowy? Na zakwasie czy na drożdżach? Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka? Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Czy chleb może być traktowany jako zdrowy i potrzebny element codziennego menu? Spróbujemy odpowiedzieć na wszystkie te pytania. Rodzaje chleba – na zakwasie lub czytaj dalej...

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

W dzisiejszych czasach ciężko mówić o nudzie, także na rynku piekarniczym – ile zbóż, ziaren czy orzechów, tyle rodzajów mąk i tyle różnych bułek, chlebów oraz innych zastosowań. Korzystaj i baw się ich smakami oraz odmiennymi właściwościami. Twoja dieta tylko na tym zyska. Ze względu na rodzaj mąki możemy je np. podzielić na glutenowe oraz czytaj dalej...

Panettone – włoska babka, którą mało kto potrafi zrobić samodzielnie. Gdzie ją kupić i z czym podawać?

Panettone to niezwykłe ciasto z okolic Mediolanu, wypiekane we Włoszech tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”. Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle delikatne. Aż trudno nazwać je czytaj dalej...

Pieczywo na diecie odchudzającej – czy można jeść chleb na diecie?

Czy da się żyć bez chleba? Da się – tylko co to za życie? Świeże, chrupiące pieczywo jest nie tylko przepyszne, ale również stanowi ważne źródło błonnika. Dlatego nawet osoby, które do przyszłego sezonu letniego obiecały sobie pozbyć się oponki wokół brzucha, nie powinny odstawiać kanapek. Tajemnicą sukcesu jest stosowanie się do kilku zasad pozwalających czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwego chleba – trend zero waste

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a już w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Sprawdź przepisy na smaczne i oryginalne przekąski z podeschniętego chleba i bułek. Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. czytaj dalej...

Jak przechowywać chleb i bułki, by długo zachowały świeżość?

Chrupiące i pachnące – jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość? Najdłuższą świeżością cechują się wyroby z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Takie pieczywo (np. Chleb Żytni, Chleb Pełnoziarnisty, Chleb Bielański, Chleb Wileński czy Razowy) może utrzymać dobry smak przez kilka dni bez stosowania sztucznych konserwantów. Chleby z jasnej, białej mąki pszennej wypiekane czytaj dalej...

Zalety orkiszu – dlaczego warto sięgnąć po pieczywo orkiszowe? Poznaj prosty przepis

Czy warto włączyć do diety pieczywo orkiszowe? Jakie wartości odżywcze i prozdrowotne ma orkisz? Czy chleb orkiszowy z Piekarni Cukierni Putka jest korzystniejszy dla zdrowia niż pieczywo pszenne? Komu jest zalecany i jakie pieczywo orkiszowe warto kupić? Mąka orkiszowa ma podobne właściwości i strukturę do tradycyjnej mąki pszennej. Jest jednak o wiele bogatsza w makro- czytaj dalej...

Pomysł na pyszne, ciekawe śniadanie

Co zjeść na śniadanie? Oto jest pytanie! Jak dobrze rozpocząć dzień? Przygotuj śniadanie, które będzie jednocześnie zdrowe, smaczne i pożywne. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza nam energii od samego rana. Warto więc je jeść, nawet jeśli nie mamy dużo czasu. W tym artykule przedstawimy nasze propozycje na 3 różne śniadania. Pomysł na czytaj dalej...

Pieczywo w diecie lekkostrawnej

Pieczywo w diecie lekkostrawnej – jaki chleb powinny wybrać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą uważać na to, co jedzą? Dietoterapia jest powszechnie znanym sposobem walki z wieloma dolegliwościami. Jedną z częściej polecanych diet zdrowotnych jest dieta lekkostrawna, która doskonale odciąża układ trawienny i sprawdza się m.in w chorobach żołądka i jelit. W przypadku takiej czytaj dalej...
Chleb na zakwasie czy na drożdżach

Chleb na zakwasie czy wypiekany na drożdżach – jakie pieczywo jest najzdrowsze?

W piekarniach możemy obecnie znaleźć wiele rodzajów chleba, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Czym różni się proces ich produkcji? Który chleb ma pozytywny wpływ na zdrowie i jest bardziej wartościowy? W jakiej diecie zalecane jest pieczywo wyprodukowane na drożdżach, a w jakiej razowe? Dlaczego do chleba na zakwasie czasem dodaje się drożdże? Chleb czytaj dalej...

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów dobrej jakości – pszennych, pełnoziarnistych, maślanych. Pomysły na tosty, które będą niecodziennym daniem lub przekąską dla całej rodziny. W nowej odsłonie mogą stanowić proste w przygotowaniu i pyszne urozmaicenie Waszego menu. Zarumienione kromki chleba skrywające gorące nadzienie kochają chyba wszyscy. Wielu osobom danie to kojarzy się jednak z czytaj dalej...

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu). Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie czytaj dalej...

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu. Najsławniejsza – bruschetta al pomodoro, zawiera aromatyczne pomidory i bazylię, można jednak przygotować ją także w innych wersjach. Bruschetta al czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię