KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

ptysie z pistacją putka

Pistacjowy zawrót głowy, czyli wszyscy marsz do Putki!

To nie tajemnica, że wśród orzechów używanych do deserów i jako przekąska, tuż obok nerkowców, orzechów brazylijskich i macadamia, uwielbiane są też one – pistacje. Chrupkie, okryte pękniętą łupinką, radośnie zielone wewnątrz. Prażone, solone, naturalne – jak kto woli. Już za moment dowiesz się, skąd ich popularność – oprócz tego, że są absolutnie przepyszne – czytaj dalej...

W Putce mamy najzdrowsze owoce na świecie

Właśnie tak – jedne z najcenniejszych owoców, jakie tylko istnieją, i to w kilku odmianach, znajdziesz w naszych wypiekach. Słodsze, pachnące lasem i te nieco bardziej cierpkie, wyraziste, nasycone smakiem – to jagody. Jagoda, jagoda kamczacka, borówka, borówka amerykańska…? Zdarza się, że tych określeń używa się albo błędnie, albo zamiennie – chcemy, by każdy dobrze czytaj dalej...

DLACZEGO WARTO PIĆ KWAS CHLEBOWY?

Kwas chlebowy znany jest od X wieku, początkowo był napojem ludzi ubogich, ale za sprawą swych cennych właściwości trafił także na stoły szlachty. Napój doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w upalne dni, a do tego przyspiesza przemianę materii. Prozdrowotne właściwości zawdzięcza m.in. bogactwu witamin z grupy B oraz zawartości witaminy C i E. Jest także czytaj dalej...

V pomysłów na oryginalne, zdrowe, kolorowe kanapki do pracy i nie tylko

Lubimy kanapki – są naprawdę dobrą opcją na śniadanie, na lunch, na przekąskę. Idealnie nadają się do zabierania ich ze sobą – na przykład do pracy. Można jeść je na ciepło, ale smakują dobrze również na zimno. Możliwości i kombinacji dodatków jest mnóstwo, tyle że… no właśnie. Zdarza się, że już naprawdę nie wiemy, co czytaj dalej...

Idealna, wyrośnięta babka drożdżowa – przepis na prostą, domową wersję, która nie opada

Babka drożdżowa to wręcz idealny wypiek. Nadaje się jako poczęstunek dla gości, jako przekąska do popołudniowej kawy, jako deser dla dzieci. Jest ozdobą stołów – na przykład w Wielkanoc. Puszysta, delikatna, wysoka, pachnąca, elastyczna. Z łatwo dostępnych składników. Znana od zawsze, lubiana przez pokolenia. Jej ogromnym plusem jest to, że można ją urozmaicać wedle uznania czytaj dalej...

Kupuj więcej, a taniej – multipaki mają sens

Nie jest żadnym odkryciem, że na rynku istnieją pakiety korzystne cenowo. Tak zwane multipaki pozwalają kupić produkty w niższej cenie – warunkiem jest to, że klient nabywa ich jednorazowo nieco więcej. Zasada hurtu z powodzeniem wykorzystywana jest również w skali mikro, a my właśnie teraz przekonamy niezdecydowanych, że takie kupowanie ma sens – i nie czytaj dalej...

Pieczywo w diecie dziecka

Często wśród rodziców pojawia się pytanie jakie pieczywo wybrać dla dziecka? W dziecięcym menu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem m. in. witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Produkty zbożowe, pełnoziarniste zawierają najwięcej pirydoksyny, czyli witaminy B6, która odpowiada za pracę całego układu nerwowego, w tym mózgu.   Dodatkowo wpływają na czytaj dalej...
bułki z betaglukanem

Zasada 80/20, czyli zdrowa dieta bez wyrzeczeń

Dieta to coś więcej niż tylko zdrowe odżywianie – nastawione na skrupulatne kontrolowanie liczby spożywanych kalorii oraz kategoryczne wykluczanie z codziennego menu wszystkich słodyczy i słonych przekąsek! Odpowiednie podejście do diety powinno bowiem uwzględniać… jedzenie dla przyjemności! Zasada 80/20 w diecie to model żywienia, w którym 80% jadłospisu powinny stanowić wartościowe produkty spożywcze, zaspokajające zapotrzebowanie czytaj dalej...

Pieczywo w diecie sportowca

Pewnie nie raz słyszałeś, że triathloniści podczas zawodów Ironman potrafią jeść białą bułkę z serem żółtym i szynką i zapewne zastanawiałeś się jak w diecie sportowca może znajdować się produkt, który powszechnie uważany jest za mniej zdrowy niż pieczywo ciemne. Wszyscy dietetycy polecają przecież jedynie pieczywo pełnoziarniste, a tutaj spotykasz się z taką sytuacją. Czytaj czytaj dalej...
sałatka z kurczakiem

Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy?

Cukrzyca jest chorobą należącą do grupy chorób metabolicznych, wymagającą od osoby chorej stałego monitorowania poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy typu 2 niezbędne jest stosowanie tak zwanej diety cukrzycowej. Odpowiednia dieta dla osoby z cukrzycą powinna w 100% zaspokajać jej potrzeby żywieniowe, a także uwzględniać indeks glikemiczny najistotniejszych składników odżywczych w kolejnych posiłkach, w czytaj dalej...
Ciabatka

Ciabatta, brioche, a może chleb litewski? Poznaj pieczywo z różnych stron świata

Pieczywo jest jednym z najsmaczniejszych źródeł węglowodanów w codziennej diecie ludzi na niemal całym świecie. Europejczycy uwielbiają chleby, bułki i bagietki. Zarówno te wypiekane w oparciu o klasyczne receptury, jak i te regionalne, które nieodłącznie kojarzą się na przykład z Włochami czy Francją. Statystyczny Polak spożywa w ciągu roku około 36 kilogramów chleba. Jemy mniej czytaj dalej...

Łamiemy stereotypy na temat diety bezglutenowej. Słodkie wypieki i chleby bezglutenowe

Dieta bezglutenowa do niedawna brzmiała jak wyrok! Skazani na dietę eliminującą gluten z codziennego menu musieli borykać się z bardzo ograniczonym wyborem produktów, zwłaszcza w kategorii słodkich deserów i pieczywa. Decyzję o konieczności wyeliminowania z Twojej diety glutenu najczęściej podejmuje lekarz po przeprowadzeniu szczegółowych badań. Dieta bezglutenowa może być również działaniem o charakterze profilaktycznym i/lub czytaj dalej...

Królowa słodkości. Desery z czekoladą w roli głównej

Królowa? Może być tylko jedna! I zdecydowanie jest nią czekolada! To ona stoi za najsmaczniejszymi deserami i rozpieszcza nasze kubki smakowe w… królewskim stylu. Najlepsza czekolada to przede wszystkim doskonałe kakao. Miazga kakaowa stanowi ponad 70% składu czekolady gorzkiej. W czekoladach deserowych i mlecznych kakao jest nieco mniej, a odpowiedzialność za smak królowej współdzielą między czytaj dalej...
Chleb Gruboziarnisty

Dieta dla mózgu – pestki i nasiona na lepszą koncentrację

Chcesz szybko zapamiętywać i sprawnie przetwarzać informacje? Zależy Ci na poprawieniu koncentracji, bo przed Tobą ważne projekty w pracy lub szkole ? A może po prostu chcesz utrzymać umysł w jak najlepszej kondycji? Odpowiednio skomponowana dieta bardzo Ci w tym pomoże! Mózg jest najbardziej fascynującym organem ludzkiego ciała. To nasze osobiste centrum dowodzenia. Choć skrywa czytaj dalej...

Muffinki – kultowe babeczki, które podbiły świat

Muffinka, muffin, babeczka – nieważne jak się nazywa, najważniejsze jak smakuje. Kto by pomyślał, że niepozorny wypiek tak bardzo zyska na popularności, że nawet doczeka się swojego święta. A jednak! Światowy Dzień Muffina obchodzimy 30 marca. Dawno temu, na przełomie X i XI wieku, wśród angielskich, mało zamożnych klas społecznych, pojawił się pewien przysmak. Zajadały czytaj dalej...
okrągły tort na komunię

Wyjątkowe torty komunijne i ciasta na Pierwszą Komunię Świętą

Wielkimi krokami zbliża się Pierwsza Komunia Święta Waszego dziecka? Wiemy, że to ogromne przeżycie i ważna uroczystość dla całej rodziny! Jesteśmy pewni, że niemal wszystko macie już zaplanowane, zorganizowane i dopięte na przysłowiowy „ostatni guzik”. Czas na zamówienie tortu? Cieszymy się, że trafiliście właśnie do nas! Pieczemy i dekorujemy torty, które rozpieszczają kubki smakowe i czytaj dalej...
wegański bajgiel z hummusem

Weganizm – jak skomponować zdrową dietę roślinną?

Weganizm – początkowo traktowany jako chwilowa moda, dziś zyskuje coraz więcej zwolenników i staje się sposobem na lepsze, zdrowsze życie. Sprawdź, o czym należy pamiętać przechodząc na dietę roślinną. Dla coraz większej liczby osób weganizm jest świadomym wyborem. To styl i filozofia życia, troska o własne zdrowie, a jednocześnie dbałość o środowisko. Niezależnie od tego, jakimi czytaj dalej...

Jak wybrać idealny tort? Najlepsze inspiracje i pomysły

Ważne chwile w naszym życiu celebrujemy spotykając się w rodzinnym gronie i świętując z najbliższymi osobami. Zwieńczeniem przyjęć organizowanych z okazji różnych wydarzeń rodzinnych zazwyczaj jest tort. Jego podanie stanowi uroczysty moment nie tylko podczas wesela, ale także na przyjęciu urodzinowym, komunijnym i chrzcinach. Nic zatem dziwnego, że chcemy, aby ten wyjątkowy wypiek podkreślał charakter czytaj dalej...

Co jeść na diecie? Chleb ProBody – skład, właściwości, działanie

Chleb ProBody  to pieczywo o niskim IG i obniżonej zawartości węglowodanów. Sprawdzi się idealnie w przypadku diabetyków i osób na diecie ketogenicznej.  Pojęcie diety kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami. Łatwiej je zaakceptować, mając świadomość, że wkrótce będziemy mogli wrócić do dawnych przyzwyczajeń żywieniowych. Jednak  dieta, postrzegana jako zdrowy sposób odżywiania, nie powinna być tylko na czytaj dalej...

Dieta ketogeniczna — na czym polega, co jeść? Najlepsze przepisy

Dieta ketogeniczna – na czym polega i co można jeść, aby zgubić zbędne kilogramy? Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i poprawę koncentracji. Sprawdź, jakie produkty możesz jeść w tej diecie! Dieta ketogeniczna to jeden z najbardziej popularnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Na czym polega ten system żywienia? Jakie produkty należy czytaj dalej...

Jak zrobić zakwas na chleb?

Sprawdzone triki i porady Zrobienie samodzielnie zakwasu chlebowego to dla wielu amatorów wypieków spore wyzwanie. Jak zrobić dobry zakwas na chleb w domu? Choć większość z nas trwa w przekonaniu, że przygotowanie zakwasu graniczy z niemożliwym, wbrew pozorom wyhodowanie go jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trudność sprawić może jedynie jego regularne dokarmianie czytaj dalej...

Owoce i warzywa sezonowe– 5 wypieków, których warto spróbować

Ciasta z owocami i warzywami, które wprowadzą do Waszego domu smaki lata i jesieni oraz  pozwolą wam odkryć walory sezonowych produktów na nowo.  Dostępne w sezonie letnim i jesiennym owoce i warzywa dostarczają najwięcej cennych witamin i składników mineralnych. Z tego powodu dobrze wprowadzić je do swojego menu i cieszyć się ich smakiem i właściwościami. czytaj dalej...

Jak upiec chleb bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe sukcesywnie zyskuje w Polsce na popularności. Coraz częściej pojawia się ono w naszych domach, ale też w piekarniach. Chleby, które większość osób spożywa na co dzień, idealną strukturę zawdzięczają zawartości glutenu. Jeśli mamy do czynienia z wypiekiem wysokiej jakości, który długo zachowuje świeżość i wilgotność, możemy cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. czytaj dalej...

Dieta w schorzeniu hiperglikemii i hipoglikemii

Hipoglikemia i hiperglikemia – czy wiesz, jakie pieczywo możesz jeść, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia? Istnieje wiele chorób i dolegliwości dietozależnych, których objawy, dzięki odpowiednio dobranej diecie mogą być skutecznie zniwelowane. Tak właśnie jest w przypadku wahań insuliny we krwi u osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Zbyt mała lub zbyt duża dawka cukru czytaj dalej...

Pieczywo w diecie lekkostrawnej

Pieczywo w diecie lekkostrawnej – jaki chleb powinny wybrać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą uważać na to, co jedzą? Dietoterapia jest powszechnie znanym sposobem walki z wieloma dolegliwościami. Jedną z częściej polecanych diet zdrowotnych jest dieta lekkostrawna, która doskonale odciąża układ trawienny i sprawdza się m.in w chorobach żołądka i jelit. W przypadku takiej czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?

Gluten, a dokładnie białka zwane m.in. gluteiną i gliadyną, są jednym z najpopularniejszych alergenów występujących w pożywieniu. Aby stwierdzić, czy konieczne jest wprowadzenie produktów z logo Przekreślonego Kłosa konieczne jest wykonanie badań serologicznych na zlecenie gastroendokrynologa. Co ciekawe, żywność bezglutenowa to doskonałe rozwiązanie również dla osób, które cierpią na stany zapalne organizmu oraz zmagają się czytaj dalej...

Czy na diecie trzeba zrezygnować z kanapek? Wyjaśniamy, jak jest naprawdę.

Czy możemy jeść chleb i zachować zdrowie oraz piękną sylwetkę? Chyba na każdą z nas przychodzi pora, że zastanawiamy się nad swoją dietą. Część z nas robi to ze względów zdrowotnych, część dla zgrabnej sylwetki, a kolejne po to, żeby po prostu poczuć się lepiej. W sieci można znaleźć mnóstwo artykułów na temat diet. Każda czytaj dalej...

Dieta cukrzycowa w ciąży – co jest przy cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca ciążowa to stan, w którym utrzymuje się podwyższone stężenie glukozy we krwi u kobiety w ciąży. Uznajemy go tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z hiperglikemią, która występuje po raz pierwszy w trakcie ciąży. Zdarza się jednak, że cukrzyca typu 2 zostaje rozpoznana, dopiero gdy kobieta spodziewa się dziecka, podczas gdy choroba rozwijała się czytaj dalej...

Dieta przy Hashimoto – jakie pieczywo?

Jak powinna wyglądać dieta przy chorobie Hashimoto? Czego się wystrzegać? Jak wybrać odpowiednie pieczywo? Wokół diety osób z chorobą Hashimoto narosło wiele mitów. Sporo z nich dotyczy pieczywa, które zawiera zarówno odradzany im gluten, jak i laktozę oraz soję. Czy chorując na Hashimoto, słusznie powinno się je odstawić? Który chleb jest bezpieczny dla osób z czytaj dalej...

Kiedy i jaki chleb zacząć podawać dziecku?

Rozszerzanie diety dziecka to temat, który spędza sen z powiek wielu młodym rodzicom. Kiedy, co i w jakiej ilości podać niemowlakowi? Jaki rodzaj pieczywa nadaje się na początek rozszerzania diety? Co można podać dwulatkowi, a co pięciolatkowi? O tym, a także – po prostu – o zdrowym chlebie dla całej rodziny, niezależnie od wieku, przeczytacie czytaj dalej...

Zalety orkiszu – dlaczego warto sięgnąć po pieczywo orkiszowe? Poznaj prosty przepis

Czy warto włączyć do diety pieczywo orkiszowe? Jakie wartości odżywcze i prozdrowotne ma orkisz? Czy chleb orkiszowy z Piekarni Cukierni Putka jest korzystniejszy dla zdrowia niż pieczywo pszenne? Komu jest zalecany i jakie pieczywo orkiszowe warto kupić? Mąka orkiszowa ma podobne właściwości i strukturę do tradycyjnej mąki pszennej. Jest jednak o wiele bogatsza w makro- czytaj dalej...

Dieta Bezglutenowa – moda, czy konieczność?

W ostatnim czasie dosyć modne jest wykluczanie różnych składników z diety i często decydujemy się na rezygnację w naszym codziennym jadłospisie np. z glutenu. Czy wykluczanie glutenu jest modne czy czasem jest koniecznością? Kto i kiedy powinien zrezygnować z glutenu opowiem Ci w dzisiejszym wpisie. Czytaj dalej… czytaj dalej...

Czy od pieczywa tyjemy?

Mitów na temat żywienia narosło bardzo wiele. W dzisiejszym wpisie opowiem o tym czy z chleba należy rezygnować będąc na diecie, czy wystarczy wybierać ten dobrej jakości. Powiem też o tym jaki chleb wybrać i co zrobić by wreszcie schudnąć raz na zawsze nie rezygnując z ulubionych produktów. Należy pamiętać, że racjonalne podejście jest kluczem czytaj dalej...

Jak przechowywać chleb i bułki, by długo zachowały świeżość?

Chrupiące i pachnące – jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość? Najdłuższą świeżością cechują się wyroby z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Takie pieczywo (np. Chleb Żytni, Chleb Pełnoziarnisty, Chleb Bielański, Chleb Wileński czy Razowy) może utrzymać dobry smak przez kilka dni bez stosowania sztucznych konserwantów. Chleby z jasnej, białej mąki pszennej wypiekane czytaj dalej...

Desery bez pieczenia: jak podać gotowe wypieki?

Pomysł na deser bez pieczenia: jak podać słodkości? Spotkania z rodziną i przyjaciółmi to doskonała okazja do podania pysznego ciasta. Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby przygotować domowe wypieki. W takim wypadku możemy kupić deser w cukierni, zaś samodzielnie zatroszczyć się o jego piękną oprawę, dodając świeże owoce, lody, bitą śmietanę czy różne czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwych bułek? Ciasta i desery zero waste

Co zrobić z czerstwych bułek? Ciasta i desery no waste Bułki, szczególnie te pszenne, szybko tracą swoją świeżość. Zwykle już na drugi dzień przestają być miękkie i chrupiące. Jeśli masz w domu nieświeże pieczywo – nie wyrzucaj go. Starą kajzerkę, chałkę, a nawet grahamkę możesz wykorzystać do stworzenia przepysznych deserów. Sprawdź przepisy na ciasto z czytaj dalej...

Piknik na łonie natury

Śniadanie, obiad albo kolacja – wszystkie te posiłki są doskonałą okazją, by zjeść je latem na świeżym powietrzu. Wtedy wszystko smakuje lepiej. Czy piknik jest trudny w zorganizowaniu? Ależ skąd? Wystarczy wrzucić do koszyka koc, badmintona, termos z kawą lub herbatą albo lemoniadę w butelce i znaleźć jakieś przyjemne miejsce na łonie natury. Co z czytaj dalej...

Dobry chleb jest zdrowy

Ostatnio napisałam felieton pt. „Dlaczego dietetycy kochają zboża”. To przewrotny tytuł, bo w powszechnym mniemaniu jest dokładnie odwrotnie. Ale właśnie dlatego tak ważne jest przypominanie oficjalnego stanowiska dietetyków w tej kwestii. Gdy pacjent zadaje mi pytanie, jaki chleb powinien jeść w czasie diety, odpowiadam: razowy na zakwasie. Takiego pieczywa nie musimy unikać, bo dobry chleb czytaj dalej...

Dieta w insulinooporności – jak komponować posiłki, co jeść, a czego unikać

Dieta w insulinooporności, czyli tak naprawdę dieta cukrzycowa, to coraz bardziej gorący temat. Pisze do mnie sporo osób, u których zdiagnozowano insulinooporność, a w wiadomościach tych przewija się sporo pytań. Zarówno tych “jak zacząć wprowadzać zmiany”, jak i takich “a dlaczego jesz buraki?”. Czytaj dalej… czytaj dalej...

Co zawiera Twoje pieczywo i dlaczego?

Zespół z Piekarni Putka zgłosił się z prośbą o sprawdzenie składów kilku produktów oraz rzucenie okiem na proces produkcji i dystrybucji. Przyznam szczerze: niewiele firm ma odwagę przystać na moje warunki sprawdzania asortymentu. Jeśli nie mogę pisać prawdy, pokazywać jak jest w sklepie czy na produkcji na co dzień – nie dochodzimy do porozumienia i czytaj dalej...

Jak odróżnić dobry, świeży chleb od pieczywa z mrożonego ciasta?

Żadna, nawet najbardziej wykwintna potrawa nie może się równać ze świeżym, aromatycznym pieczywem z masłem, pastą warzywną czy konfiturą. To prosty przepis nie tylko na bajecznie smakowite śniadanie, ale i na pyszne przekąski, lunche, podwieczorki, kolacje, a nawet dodatki do obiadów. Świeże pieczywo wzbogaca smak dań i urozmaica potrawy, ale świetnie radzi sobie również samo czytaj dalej...
Chleb na zakwasie czy na drożdżach

Chleb na zakwasie czy wypiekany na drożdżach – jakie pieczywo jest najzdrowsze?

W piekarniach możemy obecnie znaleźć wiele rodzajów chleba, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Czym różni się proces ich produkcji? Który chleb ma pozytywny wpływ na zdrowie i jest bardziej wartościowy? W jakiej diecie zalecane jest pieczywo wyprodukowane na drożdżach, a w jakiej razowe? Dlaczego do chleba na zakwasie czasem dodaje się drożdże? Chleb czytaj dalej...

Chleb bio – z czym to się je? Poznaj zalety żywności ekologicznej

Cywilizacja ludzka rozwija się w niespotykanym tempie. Niestety do kosztów tego rozwoju należą takie zjawiska, jak dewastacja środowiska, zanieczyszczone powietrze czy skażone rzeki. Każdego dnia możemy temu przeciwdziałać – wystarczy zacząć od drobnych, ale ważnych decyzji, na przykład o wyborze żywności ekologicznej. Jak jeść zdrowiej, przy okazji chroniąc środowisko? Żywność bio, eko – wyjaśniamy pojęcia czytaj dalej...

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu). Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie czytaj dalej...

Cukrzyca u dzieci a dieta – jak skomponować jadłospis?

Prawidłowa dieta to klucz do radzenia sobie z cukrzycą u dzieci. Odgrywa ona dużą rolę w procesie leczenia, niezależnie od typu cukrzycy. Nie polega jednak na samych ograniczeniach. Dobrze skomponowana dieta dla dziecka z cukrzycą powinna być urozmaicona i różnorodna. Jak rozpoznać cukrzycę u dziecka? Jakie daje objawy? Jak po diagnozie komponować jadłospis dziecka? Cukrzyca czytaj dalej...

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

W dzisiejszych czasach ciężko mówić o nudzie, także na rynku piekarniczym – ile zbóż, ziaren czy orzechów, tyle rodzajów mąk i tyle różnych bułek, chlebów oraz innych zastosowań. Korzystaj i baw się ich smakami oraz odmiennymi właściwościami. Twoja dieta tylko na tym zyska. Ze względu na rodzaj mąki możemy je np. podzielić na glutenowe oraz czytaj dalej...

Zdrowe pieczywo – fakty i mity

Popularność diet niskowęglowodanowych i wzrost obaw przed spożywaniem glutenu sprawiły, że wokół pieczywa narosło sporo mitów. Wiele osób zaczęło uważać chleb za nie tylko tuczący, ale i niezdrowy, w rezultacie całkowicie eliminując go z diety. Czy takie postępowanie jest właściwe? Poznaj najczęściej powielane mity oraz fakty dotyczące pieczywa, które pozwolą ci lepiej zrozumieć jego rolę czytaj dalej...

Dieta dla seniora – jakie pieczywo spożywać?

Osoby starsze są bardziej narażone na różnego typu choroby – szczególnie powszechne choroby cywilizacyjne takie, jak cukrzyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, nowotwory itd. Niezwykle istotna jest więc odpowiednia profilaktyka: prawidłowe odżywianie, unikanie stresów, uprawianie sportów o umiarkowanym natężeniu, odpowiednia ilość snu, eliminowanie używek. Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia seniorów Skupmy się jednak na odżywianiu. To, co jemy czytaj dalej...

Śniadanie dla dwulatka – pieczywo w diecie dziecka

Okolice drugich urodzin naszej pociechy to często prawdziwy przełom. Dwulatek z bobasa, który zgadza się na wszystko, zamienia się w małego człowieka, który ma już swoje zdanie na każdy temat. Grymaszenie przy jedzeniu w tym wieku jest częstym zjawiskiem. Jednocześnie jednak dziecko przestawia się z papek na coraz bardziej „dorosłe” potrawy. Kłopotliwe mogą być szczególnie czytaj dalej...

Jak obniżyć cholesterol? Jedz pieczywo z beta-glukanem

Dietetyka jest dziedziną szczególnie podatną na szybkie rozpowszechnianie się mitów. Nie gasną spory o to, co jeść, a czego nie jeść, czy od tłuszczy się chudnie, czy tyje oraz czy lepsze jest masło, czy margaryna. I jak to w końcu jest z tym cholesterolem? Naucz się odróżniać „dobry” cholesterol od „złego” i rozprawiać się z czytaj dalej...

Żywność funkcjonalna a pieczywo – zalety dla zdrowia

Żywność funkcjonalna jest w Polsce terminem używanym od niedawna. Na pierwszy rzut oka termin zdaje się dosyć banalny. Nie jest to jednak kolejny wymysł speców od marketingu. Coś, co w bardziej naukowym języku nazywamy żywnością nutraceutyczną tak naprawdę otwiera nas na tradycję filozofii dalekiego Wschodu. To właśnie tam zrodziła się idea, by traktować jedzenie nie czytaj dalej...

Rodzaje chleba – jaki jest najzdrowszy?

Chleb pszenny, żytni czy razowy? Na zakwasie czy na drożdżach? Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka? Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Czy chleb może być traktowany jako zdrowy i potrzebny element codziennego menu? Spróbujemy odpowiedzieć na wszystkie te pytania. Rodzaje chleba – na zakwasie lub czytaj dalej...

Pieczywo na diecie odchudzającej – czy można jeść chleb na diecie?

Czy da się żyć bez chleba? Da się – tylko co to za życie? Świeże, chrupiące pieczywo jest nie tylko przepyszne, ale również stanowi ważne źródło błonnika. Dlatego nawet osoby, które do przyszłego sezonu letniego obiecały sobie pozbyć się oponki wokół brzucha, nie powinny odstawiać kanapek. Tajemnicą sukcesu jest stosowanie się do kilku zasad pozwalających czytaj dalej...

Chleb dla diabetyków – jakie pieczywo na diecie cukrzycowej?

Odpowiednie odżywianie odgrywa ważną rolę w leczeniu wszystkich typów cukrzycy. Jednak nie jest to dieta ściśle eliminacyjna. Mając odpowiednią wiedzę, diabetyk może przekształcić swój codzienny jadłospis tak, by przestrzegać zasad, ale nie rezygnować z ulubionych pokarmów – w tym chleba. Jakie pieczywo jest odpowiednie dla diabetyka? Na co szczególnie zwrócić uwagę, kupując chleb dla osoby czytaj dalej...

Ciasto bezglutenowe, ciastko czy pączek? Słodycze bez glutenu z cukierni

Dla niektórych dieta bezglutenowa to tylko kaprys albo moda, ale dla innych – absolutna konieczność. Celiakia czy niektóre nietolerancje pokarmowe wymagają bezwzględnego wyeliminowania z diety wszelkich produktów zawierających gluten. Czy to oznacza, że osoby takie muszą zrezygnować z większości łakoci? Bynajmniej – trzeba jednak poznać kilka sprytnych sposobów na to, by tradycyjne ciasta, ciasteczka i czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwego chleba – trend zero waste

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a już w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Sprawdź przepisy na smaczne i oryginalne przekąski z podeschniętego chleba i bułek. Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię