KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

Bez mleka, proszę!

Zdawało by się, że wyroby bez mleka, glutenu czy cukru mogą być sporym wyzwaniem kulinarnym, jednak w obecnych czasach dysponujemy ogromną liczbą zamienników, które sprawiają, że dania „bez” stają się równoważnym pod względem wartości odżywczych odpowiednikiem tych tradycyjnych. Takim, w których smak dalej gra pierwsze skrzypce! Zdarza się czasem, że stan zdrowia czy inne uwarunkowania czytaj dalej...

Łamiemy stereotypy na temat diety bezglutenowej. Słodkie wypieki i chleby bezglutenowe

Dieta bezglutenowa do niedawna brzmiała jak wyrok! Skazani na dietę eliminującą gluten z codziennego menu musieli borykać się z bardzo ograniczonym wyborem produktów, zwłaszcza w kategorii słodkich deserów i pieczywa. Decyzję o konieczności wyeliminowania z Twojej diety glutenu najczęściej podejmuje lekarz po przeprowadzeniu szczegółowych badań. Dieta bezglutenowa może być również działaniem o charakterze profilaktycznym i/lub czytaj dalej...

Co na grilla? Przepisy z pieczywem w roli głównej

Kiedy nadchodzą ciepłe miesiące, w całej Polsce rozpoczyna się sezon grillowy. Grillujemy w plenerze, w przydomowych ogródkach, na działkach. Nic dziwnego, że szukamy niebanalnych pomysłów na urozmaicenie tych spotkań, by za każdym razem były wyjątkowe pod każdym względem. W tym artykule znajdziesz: przepis na grzanki z kozim serem, żurawiną i orzechami, przepis na grzanki z czytaj dalej...

Jak wybrać idealny tort? Najlepsze inspiracje i pomysły

Ważne chwile w naszym życiu celebrujemy, spotykając się w rodzinnym gronie i świętując z najbliższymi osobami. Zwieńczeniem przyjęć organizowanych z różnych okazji zazwyczaj jest tort. Jego podanie to uroczysty moment nie tylko podczas wesela, ale też na chrzcinach, imprezie urodzinowej czy komunijnej. Nic zatem dziwnego, że chcemy, aby ten wyjątkowy wypiek podkreślał charakter uroczystości, cieszył czytaj dalej...

Sezonowe owoce i warzywa – 5 wypieków, których warto spróbować

Ciasta z owocami i warzywami, które wprowadzą do Waszego domu smaki lata i jesieni oraz pozwolą Wam odkryć walory sezonowych produktów na nowo.  Dostępne w sezonie letnim i jesiennym owoce i warzywa dostarczają najwięcej cennych witamin i składników mineralnych. Z tego powodu dobrze wprowadzić je do swojego menu i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami. czytaj dalej...

Jak upiec chleb bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe stale zyskuje w Polsce na popularności. Coraz częściej pojawia się ono w naszych domach, ale też w piekarniach. Chleby, które większość osób spożywa na co dzień, idealną strukturę zawdzięczają zawartości glutenu. Jeśli mamy do czynienia z wypiekiem wysokiej jakości, który długo zachowuje świeżość i wilgotność, możemy cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?

Gluten, a dokładnie białka zwane m.in. gluteiną i gliadyną, są jednym z najpopularniejszych alergenów występujących w pożywieniu. Aby stwierdzić, czy konieczne jest wprowadzenie do diety produktów z logo Przekreślonego Kłosa, trzeba wykonać badania serologiczne na zlecenie gastroendokrynologa. Co ciekawe żywność bezglutenowa to doskonałe rozwiązanie również dla osób, które cierpią na stany zapalne organizmu oraz zmagają czytaj dalej...

Dieta przy Hashimoto – jakie pieczywo?

Jak powinna wyglądać dieta przy chorobie Hashimoto? Czego się wystrzegać? Jak wybrać odpowiednie pieczywo? Wokół diety osób z chorobą Hashimoto narosło wiele mitów. Sporo z nich dotyczy pieczywa, które zawiera zarówno odradzany im gluten, jak i laktozę oraz soję. Czy chorując na Hashimoto, słusznie powinno się je odstawić? Który chleb jest bezpieczny dla osób z czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

W ostatnim czasie dosyć modne jest wykluczanie różnych składników z diety. Często decydujemy się na rezygnację w naszym codziennym jadłospisie np. z glutenu. Czy jego unikanie jest po prostu trendem, czy koniecznością? Kto i kiedy powinien z niego zrezygnować? Czytaj dalej… czytaj dalej...

Pomysły na sałatki z chleba

Pomysłów na przygotowanie smakowitych kanapek jest nieskończenie wiele, jednak chleb w naszej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Otóż możemy przygotować z nim wyśmienite sałatki, które nie tylko zachwycają niebanalnym smakiem i estetyką, lecz także stanowią pełnowartościowy posiłek. Tego typu dania można zaserwować również na okolicznościowych, wykwintnych spotkaniach – nieszablonową potrawą z pewnością zaskoczymy naszych gości. czytaj dalej...

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły

Przygotowanie lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków, wystarczy czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim

Zazwyczaj udostępniam Wam zestawy przepisów na same obiady, jednak dziś mam coś wyjątkowego – cały jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim! Oparłam go o produkty naturalnie bezglutenowe, dlatego będzie on odpowiedni dla osób chorych na celiakię, alergię na gluten czy też z innych powodów wykluczające to białko ze swojej diety. Zdaję sobie sprawę z czytaj dalej...

Wegeburgery z bezglutenową bułką

Burgery wegańskie mają już wiele odsłon na moim blogu. Można je robić na różne sposoby z najróżniejszych składników. Dają wiele możliwości serwowania: można podawać je z bułką, ale również z warzywami i zdrową wersją frytek. Dziś zapraszam Cię na pyszne wegeburgery z czerwonej fasoli z bezglutenową bułką. Czytaj dalej… czytaj dalej...

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu). Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie czytaj dalej...

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

W dzisiejszych czasach ciężko mówić o nudzie, także na rynku piekarniczym – ile zbóż, ziaren czy orzechów, tyle rodzajów mąk i tyle różnych bułek, chlebów oraz innych zastosowań. Korzystaj i baw się ich smakami oraz odmiennymi właściwościami. Twoja dieta tylko na tym zyska. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są rodzaje mąki i czym się czytaj dalej...

Przepis na grzanki do zupy lub do sałatki. Jak przygotować grzanki z chałki?

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Stwórz z nich domowe grzanki, które są świetnym dodatkiem do zup oraz sałatek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na chrupiące, domowe grzanki. W artykule znajdziesz przepisy: na domowe grzanki, na grzanki do sałatki, na grzanki z chałki, na grzanki czytaj dalej...

Domowe zapiekanki z bagietki – przepis na zdrowy fast food

Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na Ciebie w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w czytaj dalej...

Domowe burgery bezglutenowe

Wyeliminowanie z diety glutenu to konieczność dla osób zmagających się z celiakią oraz alergią lub nadwrażliwością na to białko. Osoby te nie są jednak skazane na całkowitą rezygnację z przysmaków, w których ważną rolę odgrywa choćby pieczywo. Burgery z pewnością do takich należą. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu i uniknąć w nich glutenu. czytaj dalej...

Rodzaje chleba – jaki jest najzdrowszy?

Chleb pszenny, żytni czy razowy? Na zakwasie czy na drożdżach? Jakie pieczywo będzie odpowiednie na diecie odchudzającej, a jakie dla cukrzyka? Jaki chleb wybrać, by nasza dieta była łatwiejsza do zbilansowania? Czy chleb może być traktowany jako zdrowy i potrzebny element codziennego menu? Spróbujemy odpowiedzieć na wszystkie te pytania. W tym artykule znajdziesz informacje: o czytaj dalej...

Ciasto bezglutenowe, ciastko czy pączek? Słodycze bez glutenu z cukierni

Dla niektórych dieta bezglutenowa to tylko kaprys albo moda, ale dla innych – absolutna konieczność. Celiakia czy niektóre nietolerancje pokarmowe wymagają bezwzględnego wyeliminowania z diety wszelkich produktów zawierających gluten. Czy to oznacza, że osoby takie muszą zrezygnować z większości łakoci? Bynajmniej – trzeba jednak poznać kilka sprytnych sposobów na to, by tradycyjne ciasta, ciasteczka i czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię