Aby stwierdzić, czy konieczne jest wprowadzenie do diety produktów z logo Przekreślonego Kłosa, trzeba wykonać badania serologiczne na zlecenie gastroendokrynologa.
Co ciekawe żywność bezglutenowa to doskonałe rozwiązanie również dla osób, które cierpią na stany zapalne organizmu oraz zmagają się z innymi schorzeniami na tle autoimmunologicznym. Szacuje się, że co dziesiąty z nas musi rozpocząć swoją przygodę z dietą bezglutenową, szukając tym samym alternatyw dla popularnych produktów spożywczych.
Jak zacząć tę dietę i co zrobić, aby nasz jadłospis był pożywny i smaczny? Przeczytaj ten artykuł, a w nim znajdziesz:
Najważniejszym, pierwszym krokiem, który pozwoli wprowadzić nowy styl życia, jest zgłębienie wiedzy na temat szkodliwości konkretnych składników. Obecnie, niczym grzyby po deszczu, pojawiają się produkty sygnowane jako zdrowe czy antyalergiczne. Poświęć zatem swój czas na zapoznanie się z materiałami i źródłami naukowymi, które pozwolą Ci zrozumieć zależności pomiędzy składnikami a obserwowanymi reakcjami swojego organizmu. Czytaj etykiety, ponieważ gluten może znajdować się w naprawdę niepozornych towarach np. zupkach w proszku, alkoholu czy w słodyczach. Ukryte składniki i pozornie bezpieczne produkty mogą wprowadzić prawdziwe spustoszenie w Twoim organizmie, dlatego od początku wykaż się cierpliwością i skrupulatnością. Uważaj także na symbol Przekreślonego Kłosa – producenci często nadużywają tego oznakowania, nie spełniając warunków postawionych przez ogólnoświatowe standardy.
Po drugie – nie zrażaj się i nie nastawiaj negatywnie. Pamiętaj, że pierwsze wyrzeczenia w ostateczności poprawią stan Twojego zdrowia – zarówno w obrębie dotychczasowych niedoborów witamin, jak i sprawności, a także pozostałych chorób na tle hormonalnym czy gastrologicznym. Prawidłowy skład Twojej mikroflory poprawia szczelność bariery jelitowej, wpływając na odpowiednią pracę układu immunologicznego, który odpowiada min. za produkcję witamin oraz neuroprzekaźników. Powtarzaj więc sobie, że nowe nawyki to krok ku zdrowiu.
Po trzecie – gotuj samodzielnie i przygotuj swoją kuchnię pod nowe eksperymenty kulinarne. Najważniejsze w tym elemencie jest wydzielenie „bezpiecznych stref”, które nie będą miały styczności z produktami typowo zbożowymi. Wyposaż więc swoje stanowisko pracy w dodatkowe opakowania i szczelnie pudełka, w których trzymać będziesz specjalistyczne produkty – makarony, sosy i galaretki. Zrezygnuj również z gotowych dań i fast foodów, zastępując je (zwłaszcza na początku) domowymi obiadami, przygotowanymi ze staranną pieczołowitością i rozwagą. Zaopatrując się w komponenty bezglutenowe, zwróć uwagę, aby opakowania produktów były szczelnie zapakowane.
Po czwarte – i ostatnie – wybieraj produkty wysokiej jakości, z dokładnie rozpisanymi składnikami. Unikaj tych wysoko przetworzonych, bazujących na tanich zamiennikach z niewiadomego źródła. Sprawdź, czy nie masz też innych nietolerancji pokarmowych. Zwróć uwagę, aby produkt oprócz braku szkodliwego alergenu posiadał także walory prozdrowotne, tj. wysoką zawartość błonnika, był źródłem tłuszczów nienasyconych, kwasów omega -3 i -6.
Wizja przejścia na dietę bezglutenową i rezygnacja z wielu ulubionych produktów bywa przytłaczająca zwłaszcza na początku.
Według statystyk największą trudnością w rozpoczęciu diety jest konieczność rezygnacji z pieczywa. Mit, jakoby był to krok konieczny, wynika z braku świadomości o dostępnych alternatywach. Fakt jednak jest taki, że pieczywo bezglutenowe smakiem jest zbliżone do tradycyjnego. Na diecie możesz cieszyć się smakiem Bezglutenowej Bułki z dżemem, którą zjesz na śniadanie, lub Bezglutenowego Chleba ze Słonecznikiem z ulubionym serem i warzywami czy Bezglutenowych Pączków, które weźmiesz do pracy na drugie śniadanie.
Najlepiej wybieraj produkty firm, które są certyfikowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Oznacza to, że zostały one przebadane ze względu na zawartość glutenu, a podczas ich produkcji zachowane są najwyższe standardy bezpieczeństwa.
Tradycyjne wypieki powstają na bazie mąk zawierających gluten: pszennej, żytniej, owsianej lub jęczmiennej. Wypiek pieczywa bezglutenowego jest jednak znacznie trudniejszy od tradycyjnego, wymaga bowiem od piekarza większych umiejętności. Odpowiednie rodzaje mąk w połączeniu z wodą przyjmują postać sprężystego ciasta, co gwarantuje wypiekom elastyczność, zwięzłość i spulchnienie. Pomaga to również w zachowaniu świeżości przez dłuższy czas.
Wypiek smacznego i bezpiecznego pieczywa bezglutenowego jest więc możliwy, potwierdzają to piekarze z Putka Bez Glutenu. Zamów je online i wypróbuj. Jeżeli wahasz się, jaki wybrać chleb bezglutenowy, przeczytaj nasz artykuł.
Produkty użyte w inspiracji