Kochamy wypiekać

2871 Views

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu). Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie dla nich w 100% bezpieczny? Gdzie można kupić pieczywo bezglutenowe i na co warto zwracać uwagę?

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne, które można spotkać między innymi w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia (czasem również w owsie, za sprawą zanieczyszczenia innymi zbożami). W połączeniu z wodą przyjmuje postać sprężystego kompleksu, co gwarantuje wypiekom odpowiednią elastyczność, zwięzłość i spulchnienie. Pomaga również w zachowaniu świeżości przez dłuższy czas. Jest więc odpowiedzialny za wiele cech pieczywa, które sobie chwalimy i uważamy za pożądane.

Niestety nie każdy organizm dobrze toleruje gluten. Wiele osób cierpi na alergię lub nadwrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc, lub co gorsza choruje na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu.

Najczęstszymi symptomami uczulenia na gluten są:

  • problemy trawienne (np. zaparcia, wzdęcia, a nawet wymioty i biegunki),
  • bóle brzucha połączone z uczuciem pieczenia,
  • silne zmęczenie po spożyciu produktów glutenowych połączone z drętwieniem rąk i nóg, skurczami mięśni i bólem stawów,
  • częste bóle i zawroty głowy,
  • afty w jamie ustnej i obrzęki języka,
  • problemy z wahaniami nastroju, a nawet stany depresyjne i lękowe,
  • zaburzenia hormonalne, np. problemy z tarczycą,
  • pokrzywki skórne, zmiany wyglądające jak atopowe zapalenie skóry,
  • łuszczyca.

Jeśli podobne objawy występują chronicznie, zaleca się przeprowadzenie testu żywieniowego (dwutygodniowego odstawienia glutenu i sprawdzenia, czy objawy zniknęły, a następnie, czy po powrocie do dawnej diety powróciły) oraz udanie się do gastrologa.

Dieta bezglutenowa – co jeść, a czego nie?

W przypadkach mniejszej lub większej nietolerancji glutenu, konieczne jest wyeliminowanie tego białka z diety. Oznacza to wyłączenie z jadłospisu mąk z pszenicy, żyta, jęczmienia, a nawet niektórych wyrobów owsianych.

Istnieje też wiele produktów, w których gluten może pojawiać się w formie utajonej, np. wędlin, pasztetów, budyniów, słodyczy, produktów mlecznych oraz gotowych sosów i zup, w których białko to jest stosowane jako środek spulchniający. Warto wiedzieć też, że niektóre bakalie i nasiona mogą być zanieczyszczone glutenem, np. jeśli producent korzysta z tej samej taśmy produkcyjnej dla produktów glutenowych i bezglutenowych. Warto więc dokładnie czytać treści na opakowaniach.

Jakie pieczywo bez glutenu?

Rezygnacja z produktów pszenicznych, żytnich i jęczmiennych nie oznacza, że osoby chore na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten są zmuszone całkowicie zrezygnować z jedzenia chleba. Na rynku jest dostępne bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, który gwarantuje 100% bezpieczeństwa danych produktów. Muszą one być wytwarzane w certyfikowanych piekarniach, czyli zakładach spełniających warunki Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) wypracowanego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Takim miejscem jest np. Piekarnia Putka, w której produkty bezglutenowe są wypiekane w dedykowanej do tego celu piekarni na warszawskim Grochowie.

Pieczywo bezglutenowe można wypiekać z następujących mąk (lub mieszanek tych mąk):

  • ryżowej,
  • gryczanej,
  • kukurydzianej,
  • migdałowej,
  • kokosowej,
  • sojowej,
  • amarantusowej,
  • z ciecierzycy,
  • jaglanej,
  • z komosy ryżowej,
  • z tapioki.

W chlebie bezglutenowym może znajdować się również mąka owsiana lub płatki owsiane (np. Bezglutenowy Chleb Owsiany), o ile nie są one zanieczyszczone tym białkiem (np. w procesie produkcyjnym). Sam owies nie zawiera glutenu a aveniny, inny rodzaj białka, który jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Produkty bezglutenowe z mąki owsianej poza symbolem przekreślonego kłosa mają także oznaczenie OATS-PL.

Bułki bez glutenu

Pieczywo bez glutenu – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Przed zakupem pieczywa dla osoby z nietolerancją glutenu warto zawsze upewnić się, czy produkt jest w 100% pozbawiony tego białka. Nawet jeśli chleb jest wypiekany z bezpiecznej mąki, mogą się w nim znajdować śladowe ilości glutenu, np. jeśli ciasto było przygotowywane na tej samej taśmie produkcyjnej, co chleb pszenny lub żytni lub było przechowywane w jego pobliżu.

Produkty w 100% bezglutenowe w Piekarniach i Cukierniach Putka zawsze oznaczane są licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa, który jest zatwierdzony przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią (AOECS). Oznacza on, że dany  produkt jest w pełni bezpieczny dla chorych na celiakię, osób z alergią i nadwrażliwością na gluten, a jego producent spełnia szereg wyśrubowanych wymogów dotyczących produkcji bezglutenowej i regularnie bada swoje produkty. Przekreślony kłos jest zastrzeżonym znakiem towarowym, więc jego użycie bez licencji jest zabronione.

Pieczywo bezglutenowe nie musi być nudne

Dieta osób uczulonych na gluten i chorych na celiakię nie musi być wcale jednostajna i nudna. W Piekarniach Cukierniach Putka mogą znaleźć nie tylko podstawowe pieczywo bezglutenowe, ale również specjalne Bezglutenowe Bułki do Hamburgerów, chleby pełnoziarniste (np. Bezglutenowy Chleb Witalny), a nawet bezpieczne pieczywo na zakwasie (np. Bezglutenowy Chleb Rustykalny) czy smaczne słone przekąski, takie jak Bezglutenowa Mini Pizza. W sprzedaży mamy także słodkie Bezglutenowe Drożdżówki z Serem,   Jagodzianki i Bezglutenowe Pączki Tradycyjne.

Sprawdź, jakie słodycze mogą jeść chorzy na nietolerancję glutenu >>>

Warto wiedzieć także, że wiele naszych produktów bezpiecznych dla osób z celiakią i nietolerancją na gluten nie zawiera również innych częstych alergenów – laktozy, białka jaja kurzego czy soi.

Chleb bez glutenu i laktozy