Kochamy wypiekać

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?

Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tego białka unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale także chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych czy chronicznego zmęczenia (które bywają częstym objawem nawet przy niskiej nietolerancji glutenu).

Czy tacy konsumenci mogą jeść pieczywo, a jeśli tak, to jaki chleb będzie dla nich w 100% bezpieczny? Gdzie można kupić pieczywo bezglutenowe i na co warto zwracać uwagę przy jego wyborze?

Czym jest gluten?

Gluten – czym jest i jakie ma właściwości?

Gluten to białko roślinne, które można spotkać między innymi w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia (czasem również w owsie, za sprawą zanieczyszczenia innymi zbożami). W połączeniu z wodą przyjmuje postać sprężystego kompleksu, co gwarantuje wypiekom odpowiednią elastyczność, zwięzłość i spulchnienie. Pomaga również w zachowaniu świeżości przez dłuższy czas. Jest więc odpowiedzialny za wiele cech pieczywa, które sobie chwalimy i uważamy za pożądane.

Niestety, nie każdy organizm dobrze toleruje gluten. Wiele osób cierpi na alergię lub nadwrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc, lub co gorsza choruje na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu.

Najczęstszymi symptomami uczulenia na gluten są:

  • problemy trawienne (np. zaparcia, wzdęcia, a nawet wymioty i biegunki),
  • bóle brzucha połączone z uczuciem pieczenia,
  • silne zmęczenie po spożyciu produktów glutenowych połączone z drętwieniem rąk i nóg, skurczami mięśni i bólem stawów,
  • częste bóle i zawroty głowy,
  • afty w jamie ustnej i obrzęki języka,
  • problemy z wahaniami nastroju, a nawet stany depresyjne i lękowe,
  • zaburzenia hormonalne, np. problemy z tarczycą,
  • pokrzywki skórne, zmiany wyglądające jak atopowe zapalenie skóry,
  • łuszczyca.

Jeśli podobne objawy występują chronicznie, zaleca się przeprowadzenie testu żywieniowego (dwutygodniowego odstawienia glutenu i sprawdzenia, czy objawy zniknęły, a następnie czy po powrocie do dawnej diety powróciły) oraz udanie się do gastrologa.

Innym problemem jest celiakia, czyli autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której spożywanie produktów z glutenem prowadzi do trwałego uszkodzenia jelita cienkiego.

Celiakia może dawać następujące objawy:

  • zaparcia, ból brzucha, wzdęcia (bez objawów złego wchłaniania),
  • wysoki poziom transaminaz (tzw. prób wątrobowych),
  • niedobór witamin i składników mineralnych (występuje u prawie 90% osób nowo zdiagnozowanych),
  • problemy ze skórą: choroba Dühringa – skórna postać celiakii; łuszczyca, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry,
  • poronienia, problemy z płodnością, zbyt późne pokwitanie i zbyt wczesna menopauza u kobiet,
  • obturacyjny bezdech senny, krwawienia z nosa, niedosłuch czuciowo-nerwowy,
  • zespół przewlekłego zmęczenia, senność,
  • bóle kostne, stawowe, mięśniowe, zapalenia stawów,
  • afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, niedorozwój szkliwa zębowego.

Celiakii często towarzyszą też schorzenia współistniejące:

  • anemia (najczęściej wynika z niedoboru żelaza lub z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego),
  • choroby wątroby, trzustki, hiposplenizm (zanik śledziony),
  • wczesna miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba niedokrwienna serca,
  • depresja, stany lękowe, zaburzenia odżywiania, psychozy, ADHD,
  • wczesna osteoporoza, osteopenia i osteomalacja, częste złamania,
  • choroby nerek, nefropatia IgA,
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne (cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, schorzenia stawów, wątroby, skóry itd.),
  • zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa – zaburzenia czucia i drętwienia kończyn, ataksja glutenowa –  zaburzenia koordynacji ruchowej, zawroty głowy, padaczka, migrenowe bóle głowy, tzw. mgła mózgowa – upośledzenie funkcji
    poznawczych).

Dieta bezglutenowa – co jeść, a czego nie?

W przypadkach mniejszej lub większej nietolerancji glutenu, konieczne jest wyeliminowanie tego składnika z diety. Oznacza to wyłączenie z jadłospisu mąk z pszenicy, żyta, jęczmienia, a nawet niektórych wyrobów owsianych.

Istnieje też wiele produktów, w których gluten może pojawiać się w formie utajonej, np. wędlin, pasztetów, budyniów, słodyczy, produktów mlecznych oraz gotowych sosów i zup, w których białko to jest stosowane jako środek spulchniający.

Warto wiedzieć też, że niektóre bakalie i nasiona mogą być zanieczyszczone glutenem, np. jeśli producent korzysta z tej samej taśmy produkcyjnej dla produktów glutenowych i bezglutenowych. Lepiej więc dokładnie czytać treści na opakowaniach.

Produkty dozwolone na diecie bezglutenowej:

  • kukurydza, mąka kukurydziana,
  • ryż, mąka ryżowa,
  • ziemniaki, mąka ziemniaczana,
  • proso, soja, tapioka,
  • jaja,
  • orzechy,
  • świeże ryby,
  • oleje i tłuszcze,
  • owoce i warzywa,
  • produkty opisane jako „bezglutenowe” i z oznaczeniem Przekreślonego Kłosa.

Produkty zakazane na diecie bezglutenowej:

  • produkty pszenne (także orkiszowe), żytnie, jęczmienne,
  • niecertyfikowany owies,
  • makarony zwykłe,
  • pieczywo białe, chrupkie, razowe,
  • przetworzone wędliny,
  • słodycze, słone przekąski.

Rodzaje chlebów bezglutenowych

Rezygnacja z produktów pszenicznych, żytnich i jęczmiennych nie oznacza, że osoby chore na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten są zmuszone całkowicie zrezygnować z jedzenia chleba. Na rynku jest dostępne bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, który gwarantuje 100% bezpieczeństwa danych produktów.

Muszą one być wytwarzane w certyfikowanych piekarniach, czyli zakładach spełniających warunki Standardu AOECS 3.0 wypracowanego w ramach Europejskiego Systemu Licencyjnego.

Takim miejscem jest Piekarnia Putka, w której produkty bezglutenowe są wypiekane w dedykowanej do tego celu piekarni na warszawskim Grochowie.

Pieczywo bezglutenowe można wypiekać z następujących mąk (lub mieszanek tych mąk):

  • ryżowej,
  • gryczanej,
  • kukurydzianej,
  • migdałowej,
  • kokosowej,
  • sojowej,
  • z amarantusa,
  • z ciecierzycy,
  • jaglanej,
  • z komosy ryżowej,
  • z tapioki.

W Piekarniach Cukierniach Putka oferujemy chleby odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu:

W chlebie bezglutenowym może znajdować się również mąka owsiana lub płatki owsiane, o ile nie są one zanieczyszczone tym białkiem (np. w procesie produkcyjnym).

Sam owies nie zawiera glutenu, lecz aveniny, inny rodzaj białka, który jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Produkty bezglutenowe z mąki owsianej, poza symbolem Przekreślonego Kłosa, mają w numerze rejestracyjnym przedrostek OATS. Taki sposób ewidencjonowania produktów bezglutenowych praktykowany jest w całej Europie.

Bułki bez glutenu

Pieczywo bez glutenu – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Przed zakupem pieczywa dla osoby z nietolerancją glutenu warto zawsze upewnić się, czy produkt jest w 100% pozbawiony tego składnika. Nawet jeśli pieczywo jest wypiekane z bezpiecznej mąki bezglutenowej, mogą się w nim znajdować śladowe ilości glutenu. Na przykład jeśli ciasto było przygotowywane na tej samej taśmie produkcyjnej, co tradycyjny chleb pszenny lub żytni lub było przechowywane w jego pobliżu.

Produkty w 100% bezglutenowe w Piekarnia Cukiernia Putka zawsze oznaczane są licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa, który jest zatwierdzony przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z siedzibą w Warszawie.

Oznacza on, że dany produkt jest w pełni bezpieczny dla chorych na celiakię, osób z alergią i nadwrażliwością na gluten, a jego producent spełnia szereg wyśrubowanych wymogów dotyczących produkcji bezglutenowej i regularnie bada swoje produkty. Przekreślony kłos jest zastrzeżonym znakiem towarowym, więc jego użycie bez licencji jest zabronione.

Pieczywo bezglutenowe nie musi być nudne

Dieta osób uczulonych na gluten i chorych na celiakię nie musi być wcale jednostajna i nudna. Żywność bezglutenowa może być zdrowa i ekologiczna, a jednocześnie odznaczać się fantastycznymi walorami smakowymi.

W Piekarniach Cukierniach Putka możesz znaleźć nie tylko podstawowe pieczywo bezglutenowe, ale również specjalne Bezglutenowe Bułki do Hamburgerów, pyszne chleby pełnoziarniste (np. Bezglutenowy Chleb Witalny wzbogacony dodatkiem nasion słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni), a nawet bezpieczne, tradycyjne pieczywo na zakwasie (np. Bezglutenowy Chleb Rustykalny).

Zobacz także: Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?

W naszej ofercie są też słone przekąski, takie jak:

Dla miłośników słodkości mamy między innymi:

Oprócz tego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć specjalnych bezglutenowych świątecznych wypieków, takich jak babki i mazurki wielkanocne oraz makowce i serniki wigilijne. Oferujemy też Bezglutenowy Tort Kakaowo-Czekoladowy, Truskawkowy i Śmietankowy na specjalne okazje – urodziny, imieniny, rocznicę ślubu.

Wykonujemy bezglutenowe torty na różne uroczystości na indywidualne zamówienie. Możesz sam wybrać kształt, rozmiar, smak i dekorację tortu. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj TUTAJ.

Zobacz także: Jak wybrać idealny tort? Najlepsze inspiracje i pomysły

Sprawdź, jakie słodycze mogą jeść cierpiący na nietolerancję glutenu >>>

Warto też dodać, że wiele produktów polecanych dla osób z celiakią i nietolerancją na gluten dostępnych w naszym sklepie nie zawiera również innych alergenów wykluczanych często z diety – laktozy, białkaaja kurzego czy soi.

Zobacz także: Łamiemy stereotypy na temat diety bezglutenowej. Słodkie wypieki i chleby bezglutenowe

Chleb bez glutenu i laktozy