To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Do jej przygotowania używano kiedyś zaledwie kilku podstawowych składników: mąki, wody i soli. Jej nazwa określa jednocześnie pierwotną funkcję. Z łacińskiego focacio, znaczy ognisko domowe. To właśnie ona gromadziła rodzinę wokół paleniska podczas wspólnego procesu wypiekania. Mowa oczywiście o Focaccii, nazywanej również włoskim chlebem lub włoską pizzą.
Focaccia cieszy się największą popularnością we Włoszech, szczególnie w regionie Genui. W zależności od regionu, włoski chleb będzie miał różną grubość i strukturę. Początkowo, w rejonach, gdzie panował mało sprzyjający fermentacji drożdży klimat śródziemnomorski, wypiekano ją bez ich dodatku, pomijając etap wyrastania ciasta. Jej prostotę upodobali sobie mieszkańcy różnych krańców świata, zwłaszcza na południu Europy. Chleb Focaccia w Hiszpanii znajdziemy pod nazwą hogaza, w niektórych częściach Francji znana jest jako fougasse, w innych jako foisse. A kiedy o przepis na Focaccię zagadniemy Argentyńczyka – użyje nazwy fugazza.
Zanim jednak przekonasz się, jak ten rodzaj chleba smakuje w różnych zakątkach Europy, sięgnij po tradycyjny przepis na domową Focaccię.
A jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie, spróbuj gotowej Focaccii z piekarni, która nie różni się wiele od włoskiego oryginału. Focaccia z Piekarni Cukierni Putka wypiekana jest z klasycznymi dodatkami, w tym m.in. z oliwkami. Ta prosta i jednocześnie niezwykle popularna we Włoszech kompozycja, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również długo zachowuje świeżość, dzięki czemu będzie mogła gościć na stole przez kilka dni.
Przygotowanie
Do dużej miski wlej letnią wodę, dosyp drożdże, dokładnie rozmieszaj i pozostaw na kilka minut – do ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj miód, oliwę z oliwek, mąkę oraz sól. Całość wymieszaj szpatułką i zacznij zagniatać ciasto. Wyrabiaj przez ok. 7-10 minut – do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Możesz to również zrobić mikserem z hakiem.
Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie zagnieć je raz jeszcze. Ręce do tej czynności warto wysmarować oliwą.
Ciasto na Focaccię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób w cieście palcami wgłębienia. Jego powierzchnię posmaruj oliwą wymieszaną z wodą. Posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami, rozmarynem i solą morską. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C, przez ok. 20-25 minut.
Pole manewru jest szerokie. Najbardziej klasyczne i jednocześnie najczęściej spotykane to: Focaccia z rozmarynem, z grubą solą morską i Focaccia z pomidorami (koktajlowymi lub suszonymi).
Można ją również przygotowywać z dodatkiem czosnku, cebuli lub cukinii. Włoski chleb bywa również serwowany na słodko, np. z miodem. W tej wersji szczególnie uwielbiają ją najmłodsi.
Będzie doskonała w prostym zestawieniu: jedynie z oliwą. Oliwa z dodatkiem czosnku lub papryczek chilli nada pieczywu nowy charakter. Przed podaniem warto ją chwilę podpiec w piekarniku – ciepła i chrupiąca będzie smakowała jeszcze lepiej. Co najlepsze, można ją jeść tak, jak dzieci lubią najbardziej – palcami, urywając miękkie kawałki ciasta i maczając je w złotej oliwie.
Jeśli chcesz zaserwować ją w nieco bardziej wykwintnej odsłonie, podaj domową Focaccię z sałatką z pomidorów, papryki i roszponki, z dodatkiem sera feta. To doskonała propozycja na ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi czy piknik z rodziną.
Sprawdzi się także jako baza do kanapek w stylu włoskim. Pokrój ją na grubsze kromki i podaj z kawałkami pomidora, awokado lub plasterkami oliwek. Kanapki udekoruj aromatyczną, świeżą bazylią.
Ten rodzaj włoskiego pieczywa dobrze będzie smakował również z serem. Nasza propozycja to Focaccia z mozzarellą – krótko zapieczona w piekarniku.
Z rozmarynem lub pomidorami sprawdzi się w formie kanapek lub grubszych kromek, które można zrumienić na patelni grillowej. Te będą stanowiły pożywny dodatek np. do zupy. Focaccii można także użyć zamiast bułki do burgera. Ciekawą wariacją będzie włoski burger z soczystym kawałkiem wołowiny, plastrem sera, pomidorem, rukolą i majonezem.
Przygotowanie Focaccii wymaga poświęcenia chwili czasu. Ciasto należy dokładnie wyrobić, następnie dać mu ok. 1,5 godziny, aby wyrosło. Jeśli zdarzy się, że ochota na puszysty włoski chleb najdzie Cię akurat w momencie, kiedy w lodówce nie znajdziesz wszystkich składników, a w planie dnia zabraknie chwili na samodzielne wyrabianie ciasta – apetyt może zaspokoić gotowa, kupiona w piekarni Putka Focaccia. Za sprawą tego pysznego pieczywa w mgnieniu oka przeniesiesz się do słonecznej Italii. Gotowa Focaccia to również idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za samodzielnym pieczeniem. Możesz ją także kupić online. Opłacona do godz. 14, następnego dnia znajdzie się już w Twojej kuchni, nawet w najdalszym zakątku Polski!
Produkty użyte w inspiracji