Kochamy wypiekać

Panettone – włoska babka, którą mało kto potrafi zrobić. Gdzie ją kupić i z czym podawać?

Panettone to tradycyjna babka pochodząca z okolic Mediolanu, wypiekana we Włoszech w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – panettone to po prostu „duży chleb”. Wskazuje to na powszechność tego wypieku i jego popularność.

Panettone ma oryginalny smak, dostojny wygląd i jest bardzo delikatne. Kształtem przypomina wysoką kopułę. Trudno je nazwać po prostu babką, nie ujmując tradycyjnym polskim babom drożdżowym. Niektórzy twierdzą, że powstało ze zwykłego ciasta chlebowego, jak głosi jedna z legend. Początków tego ciasta należy jednak doszukiwać się raczej w słodkim miodowym chlebie zaczynowym spożywanym już w czasach Imperium Rzymskiego.

Legendarny smak panettone

Początki Panettone owiane są legendami. Według jednej z nich ten wyjątkowy deser powstał ze zwykłego ciasta chlebowego, a może raczej… z miłości. Historia ta sięga XV wieku, kiedy wywodzący się z wyższych sfer mediolańczyk, Ughetto degli Atellani, zakochał się w Aldagisie, córce biednego piekarza Toniego. Ze względu na konwenanse zakochani nie mogli być razem, ale dla kogoś, kto kocha, nie ma rzeczy niemożliwych. Ughetto, podając się za piekarza, zatrudnił się u ojca Adalgisy, by być jak najbliżej ukochanej. Pewnego dnia do ciasta chlebowego dodał masło, jaja, cukier, rodzynki i skórki z cytryny. Trudno powiedzieć, skąd miał taki pomysł, bo legenda milczy na temat jego zdolności kulinarnych. Najważniejszy jednak był efekt! Wypieczony z tak przygotowanego ciasta deser zwany Pan del Toni, czyli chlebem Toniego, podbił serca mediolańczyków. W ten sposób ojciec Adalgisy zyskał sławę i pieniądze, zakochani możliwość bycia razem, a cały świat – panettone, którego nie sposób nie kochać!

W każdej legendzie tkwi ziarnko prawdy. Jednak nie dajcie się zwieść pozorom, że skoro legendarne ciasto wyszło spod ręki nie mającego nic wspólnego ze sztuką kulinarną Ughetta, to każdy może je upiec. Otóż nie każdy, choć każdy może spróbować.

Dokonać niemożliwego, czyli jak upiec panettone?

Jeśli chcecie upiec tradycyjne włoskie panettone, musicie mieć na uwadze, że proces przygotowania tego ciasta jest długi i dość skomplikowany. Składniki powinny być najwyższej jakości. Do upieczenia panettone wykorzystuje się mieszanki odmian pszenicy specjalnie selekcjonowanej do wypieczenia tego rodzaju długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Im więcej w mące glutenu, tym lepiej zatrzymuje ona dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji drożdży, dzięki czemu ciasto pięknie wyrasta i jest niezwykle puszyste. To bardzo ważne, by panettone piec według tradycyjnej włoskiej receptury. W innym przypadku może się okazać, że zamiast panettone upiekliście zwykłe drożdżowe ciasto, na które nie warto czekać aż dwa dni…

Kilkadziesiąt godzin wcześniej…

Dwa dni. Tyle trwa przygotowanie prawdziwego panettone. Wpływa na to czas fermentacji i wielogodzinne stygnięcie bab, które wiszą… do góry nogami! Wszystko zaczyna się od specjalnego zaczynu drożdżowego, który potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania. Już na tym etapie można się zniechęcić, ale być może niektórzy z Was się nie poddadzą. Schowajcie zaczyn do lodówki, a do przygotowania panettone wróćcie na drugi dzień. Wówczas do zaczynu dodaje się mąkę i inne składniki, następnie ręcznie i cierpliwie wyrabia się ciasto i odstawia do 6-godzinnej fermentacji.

Później czeka Was jeszcze jedno ręczne długie wyrabianie, tym razem z dodatkiem tartej skórki pomarańczy, nasączonych rumem rodzynek i kandyzowanych owoców. Tak przygotowane ciasto trafia do formy z usztywnionego papieru w kształcie tuby. Następnie dekoruje się je glazurą z białek jaj oraz mielonych migdałów i znów cierpliwie czeka, aż wyrośnie, a później trafi do piekarnika.

Jeśli udało Wam się dotrzeć do etapu, na którym wyciągacie z piekarnika gotowe ciasto, to pozostało Wam jeszcze około 10 godzin (a niektóre źródła podają, że nawet i 16!) studzenia panettone do góry nogami. Pozostawienie ciasta do wystygnięcia w tradycyjnej pozycji najprawdopodobniej skończy się jego zapadnięciem, bo gorące nie jest w stanie utrzymać własnego ciężaru.

Odetchnęliście z ulgą, że to już koniec? Musicie wiedzieć, że właśnie teraz zaczyna się najgorsze. Macie pomysł, jak ułożyć panettone do góry nogami? Przebijcie ciasto w dolnej części dwoma patyczkami i to bez wyciągania go z papierowej formy. Z metalowej oczywiście trzeba je wysunąć, uważając, żeby „nie siadło”, bo gorące jest niezwykle delikatne. Przebite patyczkami panettone umieśćcie do góry nogami, na przykład wkładając je do głębokiego garnka, a patyczki opierając o rant. Odczekajcie do całkowitego wystygnięcia, dla bezpieczeństwa co najmniej 10 godzin. Po tym czasie możecie odwrócić ciasto. I teraz chwila prawdy przy degustacji – upiekliście panettone czy zwykłą drożdżówkę?

Gdzie kupić panettone, które dorówna włoskiemu oryginałowi?

Niestety na każdym etapie długiego i skomplikowanego procesu przygotowania panettone można coś popsuć. Poszczególne fazy tworzenia tego deseru wymagają skupienia, wiedzy i wprawy. Ważny jest zaczyn, wyrabianie ciasta, zadbanie o to, by się nie zapadło i stygło w odpowiedniej pozycji. Dlatego, jeśli nie jesteście pewni swoich sił w kuchni i nie lubicie rozczarowań albo zależy Wam na tym, by szybko spróbować tej wyśmienitej babki – po prostu ją kupcie! Upewnijcie się jednak, że wybrany produkt jest jakościowy. Marne podróbki mogą Was zniechęcić do tego wyjątkowego wypieku.

W sklepach stacjonarnych Piekarni Cukierni Putka, a także online kupicie niezwykle delikatne i aromatyczne panettone, które może śmiało konkurować z włoskim oryginałem. Wszystko to za sprawą wielowiekowej receptury pochodzącej z małej rodzinnej cukierni na północy Włoch, najwyższej jakości składników, w tym sprowadzanej z Włoch mąki i ręcznemu wyrabianiu ciasta. Piekarnia Cukiernia Putka jest jedną z dwóch cukierni w Polsce, które wypiekają panettone zgodnie z włoską tradycją – metodą rzemieślniczą bez skracania czasu przygotowania ciasta. Proces ten trwa minimum 50 godzin! Jest na tyle skomplikowany, że produkcją panettone w Piekarni Cukierni Putka zajmuje się tylko czterech wybranych i specjalnie przeszkolonych cukierników.

Panettone nie należy do tanich ciast, ale warte jest swojej ceny ze względu na nakład pracy, dbałość cukierników i użycie najlepszych składników gwarantujących uzyskanie wypieku najwyższej jakości, równego włoskiemu oryginałowi. Panettone w Piekarni Cukierni Putka dostępne jest przez cały rok, więc możecie się nim cieszyć nie tylko w okresie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. A może macie ochotę obdarować nim kogoś bliskiego z okazji jego święta lub po prostu bez okazji?

Z czym podać pannetone?

Panettone z Piekarni Cukierni Putka jest gotowe do zjedzenia. Nie potrzebujecie do niego żadnych dodatków. Jeśli jednak jesteście łasuchami, możecie przygotować pyszny krem na bazie mascarpone. Wystarczy zmiksować ten serek z kremową śmietanką, sporą dozą cukru pudru i odrobiną soku z cytryny. Jeśli dodacie więcej słodkiej śmietanki, otrzymacie aksamitny sos, którym można polać kawałek ciasta na swoim talerzu. Sos powinien być dość gęsty, więc śmietankę należy dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Im mniej śmietanki, tym bardziej zwarty krem. Można nim udekorować wierzch panettone lub pokroić ciasto w poprzek i poprzekładać masą jego krążki, tak jak przekłada się biszkopt w tortach.

Jeśli planujecie panettone zwieńczyć bożonarodzeniowy obiad, możecie udekorować je cukrem pudrem. Zanim posypiecie nim ciasto, połóżcie na wierzch szablon choinki lub śnieżynki wycięty z kartonika. Wyjdą piękne wzory, idealne na tę okazję. Tak podane panettone będzie ozdobą świątecznego stołu, choć już samo w sobie prezentuje się niezwykle odświętnie.

Produkty użyte w inspiracji