Cywilizacja rozwija się w niespotykanym tempie. Niestety do kosztów tego rozwoju należą takie zjawiska, jak dewastacja środowiska, zanieczyszczone powietrze czy skażone rzeki. Każdego dnia możemy temu przeciwdziałać – wystarczy zacząć od drobnych, ale ważnych decyzji, na przykład o wyborze żywności ekologicznej. Jak jeść zdrowiej, przy okazji chroniąc środowisko?
Z tego artykułu dowiesz się:
Żywność ekologiczna zyskuje na popularności z roku na rok. Wiąże się to ze zwiększonymi oczekiwaniami konsumentów, zarówno co do jakości produktów żywnościowych, jak i standardów ich wytwarzania. Półki sklepowe uginają się więc od towarów, które kuszą prozdrowotnymi właściwościami. Jak rozpoznać te prawdziwe?
Bio, eko, organic – nazwy te można stosować wymiennie. Wszystkie oznaczają żywność ekologiczną, a prawo do ich używania przysługuje po uzyskaniu specjalnego certyfikatu. Produkty ekologiczne rozpoznamy z łatwością po charakterystycznym znaku euroliścia. Symbol ten jest obowiązujący na terenie całej Unii Europejskiej od 2010 roku. Stanowi gwarancję produktów najlepszej jakości, wytwarzanych w kontrolowanych warunkach. Uzupełniony o numer jednostki certyfikującej i informacje dotyczące kraju pochodzenia produktu zapewnia konsumentowi pełną przejrzystość procesu produkcji.
Żywność ekologiczna jest wyprodukowana co najmniej w 95 procentach z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, które posiadają certyfikat i są objęte nadzorem rolnictwa ekologicznego. Nieekologiczne komponenty są określone na liście środków dopuszczonych do użytku zgodnie z normami unijnymi, a ich użycie w niektórych przypadkach jest konieczne, bo pełnią funkcje wspomagające.
Produkty bio pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. By spełnić normy przyjęte w Unii Europejskiej, produkcja żywności musi odbywać się w ściśle określonych warunkach:
Spełnienie tego typu kryteriów jest niezwykle trudne. Jednak to właśnie te wymagania sprawiają, że gospodarstwa ekologiczne produkują żywność najlepszej jakości i jednocześnie stanowią siłę w walce z degradacją środowiska naturalnego.
Żywność ekologiczna to znaczący i bardzo pozytywny trend na rynku. Niektórzy producenci chcą jednak wykorzystać nieuwagę konsumentów i sprzedać swoje produkty pod szyldem „bio” i „eko”, nawet jeśli nie są one ekologiczne.
Pamiętajmy: gwarancją odpowiednich norm produkcji jest wyłącznie przyznany certyfikat unijny. Często na opakowaniach produktów znajdujemy mylące określenia. Najpopularniejszym jest „zdrowa żywność”. I faktycznie może być ona zdrowa, ale nie oznacza to wcale, że została wyprodukowana w ekologicznych warunkach. Inne metody mające na celu uśpić czujność klienta i podnieść atrakcyjność produktów bywają wręcz groteskowe. W słowie „bio” lub „eko” litera „o” zamienia się dyskretnie w cytrynę, pomarańczę lub inny okrągły symbol. Musimy pamiętać, że jeśli na opakowaniu nie znajdziemy zielonego symbolu euroliścia, to produkt nie ma nic wspólnego z ekologią.
Lista zalet żywności ekologicznej jest wyjątkowo długa. To, na co szczególnie warto zwrócić uwagę, to fakt, że walory konsumpcyjne uzupełniają zalety związane z troską o środowisko. Wymieńmy najważniejsze:
Pieczywo to często nasz podstawowy element jadłospisu, dlatego dla świadomego konsumenta tak ważny jest dostęp do ekologicznych wypieków. Łączą się tu dwie istotne kwestie. Z jednej strony troszczymy się o środowisko naturalne, z drugiej zaś – troską obejmujemy również nasze zdrowie.
Pieczywo ekologiczne produkowane jest podobnie jak każdy inny rodzaj pieczywa. Różnica polega głównie na korzystaniu z innych surowców. A jednak jego obecność na rynku jest znikoma. Dlaczego? Tak jak w przypadku każdego innego produktu ekologicznego jakość potwierdzają certyfikaty. Dla przeciętnej piekarni oznacza to konieczność przygotowania specjalnej strefy produkcyjnej, nawiązanie współpracy z rolnikami, którzy dostarczą odpowiedniej jakości surowce, dodatkowe szkolenia personelu. Wszystko to poddane musi być ciągłej kontroli instytucji certyfikujących.
Praca nad przygotowaniem i wdrożeniem do sprzedaży prawdziwie ekologicznego pieczywa wymaga więc nie lada wysiłku. Nie oznacza to jednak, że jest ono trudnodostępne. Ekologiczne pieczywo można teraz znaleźć w Piekarni Cukierni Putka.
Nowa linia produktów BIO wygląda następująco:
Wszystkie wypieki z linii BIO przygotowywane są na bazie oryginalnych receptur. Tajemnicą ich wyjątkowości jest umiejętność łączenia nowoczesnych trendów żywieniowych z tradycją. Taka jest też główna myśl stojąca za powrotem do żywności ekologicznej.