Kochamy wypiekać

711 Views

Chleb bio – z czym to się je? Poznaj zalety żywności ekologicznej

Cywilizacja ludzka rozwija się w niespotykanym tempie. Niestety do kosztów tego rozwoju należą takie zjawiska, jak dewastacja środowiska, zanieczyszczone powietrze czy skażone rzeki. Każdego dnia możemy temu przeciwdziałać – wystarczy zacząć od drobnych, ale ważnych decyzji, na przykład o wyborze żywności ekologicznej. Jak jeść zdrowiej, przy okazji chroniąc środowisko?

Żywność bio, eko – wyjaśniamy pojęcia

Żywność ekologiczna zyskuje na popularności z roku na rok. Wiąże się to ze zwiększonymi oczekiwaniami konsumentów, zarówno co do jakości produktów żywnościowych, jak i standardów ich wytwarzania. Półki sklepowe uginają się więc od towarów, które kuszą prozdrowotnymi właściwościami. Jak rozpoznać te prawdziwe?

  • Bio, eko, organic – żywność certyfikowana

Bio, eko, organic – nazwy te można stosować wymiennie. Wszystkie oznaczają żywność ekologiczną, a prawo do ich używania przysługuje po uzyskaniu specjalnego certyfikatu. Produkty ekologiczne rozpoznamy z łatwością po charakterystycznym znaku euroliścia. Symbol ten jest obowiązujący na terenie całej Unii Europejskiej od 2010 roku. Stanowi gwarancję produktów najlepszej jakości, wytwarzanych w kontrolowanych warunkach. Uzupełniony o numer jednostki certyfikującej i informacje dotyczące kraju pochodzenia produktu, zapewnia konsumentowi pełną przejrzystość procesu produkcji.

  • Żywność ekologiczna – czym jest?

Żywność ekologiczna jest wyprodukowana co najmniej w 95 procentach z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, które posiadają certyfikat i są objęte nadzorem rolnictwa ekologicznego. Nieekologiczne komponenty są określone na liście środków dopuszczonych do użytku zgodnie z normami unijnymi, a ich użycie w niektórych przypadkach jest konieczne, bo pełnią funkcje wspomagające.

  • W jakich warunkach produkowana jest żywność ekologiczna?

Produkty bio pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. By spełnić normy przyjęte w Unii Europejskiej, produkcja żywności musi odbywać się w ściśle określonych warunkach:

  • całkowity zakaz używania sztucznych nawozów i pestycydów;
  • uprawa z wykorzystaniem naturalnych nawozów – gnojowicy, kompostu, obornika;
  • ograniczenie korzystania z maszyn do minimum – dominujące znaczenie pracy ręcznej;
  • zróżnicowanie upraw w ramach płodozmianu – system gwarantujący równowagę ekologiczną;
  • prowadzenie upraw tylko na nieskażonym terenie – wykluczone są np. obszary przy drogach, gdzie ziemia nasiąka ołowiem;
  • coroczna kontrola jakości – certyfikaty ekologiczne przyznawane są tylko na rok i ciągle trzeba je odnawiać, potwierdzając utrzymanie norm jakości.

Spełnienie tego typu kryteriów jest niezwykle trudne. Ale to właśnie te wymagania sprawiają, że gospodarstwa ekologiczne produkują żywność najlepszej jakości i jednocześnie stanowią siłę w walce z degradacją środowiska naturalnego.

  • Czy zdrowa żywność jest ekologiczna?

Żywność ekologiczna to znaczący i bardzo pozytywny trend na rynku. Niektórzy producenci chcą jednak wykorzystać nieuwagę konsumentów i sprzedać swoje produkty pod szyldem „bio” i „eko”, nawet jeśli nie są one ekologiczne.

Pamiętajmy: gwarancją odpowiednich norm produkcji jest wyłącznie przyznany certyfikat unijny. Często na opakowaniach produktów znajdujemy mylące określenia. Najpopularniejszym jest „zdrowa żywność”. I faktycznie, może być ona zdrowa, ale nie oznacza to wcale, że została wyprodukowana w ekologicznych warunkach. Inne metody, mające na celu uśpić czujność klienta i podnieść atrakcyjność produktów, bywają wręcz groteskowe. W słowie „bio” lub „eko” litera „o” zamienia się dyskretnie w cytrynę, pomarańczę lub inny okrągły symbol. Musimy pamiętać, że jeśli na opakowaniu nie znajdziemy zielonego symbolu euroliścia, to produkt nie ma nic wspólnego z ekologią.

Czym się wyróżniają produkty ekologiczne?

Lista zalet żywności ekologicznej jest wyjątkowo długa. To, na co szczególnie warto zwrócić uwagę, to fakt, że walory konsumpcyjne uzupełniają zalety związane z troską o środowisko. Wymieńmy najważniejsze:

  • zdrowie – produkty ekologiczne wytwarzane są bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów, a więc nie wywołują podrażnień przewodu pokarmowego ani nie powodują alergii;
  • wartości odżywcze – owoce są słodsze i mają większą zawartość witamin; mięso zwierząt hodowanych w warunkach ekologicznych jest mniej wodniste i otłuszczone – każdy produkt spożywczy wytwarzany ekologicznie jest produktem prawdziwie pełnowartościowym;
  • ekologia – gospodarstwa ekologiczne nie tylko produkują żywność lepszej jakości, ale są również ważnym elementem hamującym postępującą degradację środowiska naturalnego;
  • etyka – wybór żywności ekologicznej wiąże się często z ważnymi wyborami moralnymi; to zazwyczaj decyzje dotyczące wzięcia odpowiedzialności za losy globalnego środowiska naturalnego, protest przeciwko przemysłowej hodowli zwierząt – to w pewnym sensie troska o kształt świata i jakość życia przyszłych pokoleń.

Jakie zalety ma pieczywo ekologiczne?

Pieczywo to często nasz podstawowy element jadłospisu, dlatego dla świadomego konsumenta tak ważny jest dostęp do ekologicznych wypieków. Łączą się tu dwie istotne kwestie. Z jednej strony troszczymy się o środowisko naturalne, z drugiej zaś – troską obejmujemy również nasze zdrowie.

Pieczywo ekologiczne produkowane jest podobnie, jak każdy inny rodzaj pieczywa. Różnica polega głównie na korzystaniu z innych surowców. A jednak jego obecność na rynku jest znikoma. Dlaczego? Tak jak w przypadku każdego innego produktu ekologicznego, jakość potwierdzają certyfikaty. Dla przeciętnej piekarni oznacza to konieczność przygotowania specjalnej strefy produkcyjnej, nawiązanie współpracy z rolnikami, którzy dostarczą odpowiedniej jakości surowce, dodatkowe szkolenia personelu. Wszystko to poddane musi być ciągłej kontroli instytucji certyfikujących.

Praca nad przygotowaniem i wdrożeniem do sprzedaży prawdziwie ekologicznego pieczywa wymaga więc nie lada wysiłku. Nie oznacza to jednak, że jest ono trudnodostępne. Ekologiczne pieczywo można teraz znaleźć w Piekarni Cukierni Putka.

Nowa linia produktów BIO wygląda następująco:

Chleb Razowy z Miodem BIO

  • wyprodukowany w 100% z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie;
  • zawiera miód wielokwiatowy, który swoja słodyczą przełamuje kwaskowaty smak pieczywa żytniego i wpływa na jego charakterystyczny aromat;
  • cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa m.in. na prawidłową pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Chleb Żytni BIO

  • wyprodukowany w 100% z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie;
  • jest źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa m.in. na prawidłową pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Chleb Tradycyjny Pszenno-Żytni BIO

  • wyprodukowany w 100% z ekologicznej mąki pszennej na naturalnym żytnim zakwasie;
  • ręcznie formowany i nacinany, przywraca wspomnienia o tradycyjnym wypieku chleba.

Wszystkie wypieki z linii BIO przygotowywane są na bazie oryginalnych receptur. Tajemnicą ich wyjątkowości jest umiejętność łączenia nowoczesnych trendów żywieniowych z tradycją. Taka jest też główna myśl stojąca za powrotem do żywności ekologicznej.