Kochamy wypiekać

Mała wielka śliwka

W sierpniu śliwki wpadają nie tylko w kompot! Choć są to królowe polskich przetworów, smakują wyśmienicie nie tylko w powidłach. O tej porze roku stają się składnikiem licznych dań, deserów i wypieków. Warto wykorzystać ich sezon jak najlepiej!

W tym artykule znajdziesz przepisy na:

  • wytrawne grzanki z chleba pasterskiego ze śliwkami i szynką parmeńską,
  • beta bułkę a’la drożdżówka z twarożkiem i śliwkami.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Poza mnóstwem zastosowań w kuchni śliwki mogą pochwalić się bogactwem cennych wartości odżywczych. Aromatyczne i naturalnie słodkie zawierają całą gamę prozdrowotnych substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mają niski indeks glikemiczny, łagodnie wpływając na gospodarkę glukozowo-insulinową. Niska wartość energetyczna, a wysoki indeks sytości sprawiają zaś, że śliwki są dobre także dla osób dbających o linię. W 100 g zawierają jedynie 49 kcal. Charakteryzują się wysoką zawartością związków polifenolowych, których najwięcej jest w skórce i tuż pod nią. To właśnie one sprawiają, że śliwki charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, zapobiegając rozwojowi wielu chorób i starzeniu się organizmu.

Wśród substancji aktywnych zawartych w śliwkach na szczególne uznanie zasługują kwasy fenolowe, na czele z kwasem neochlorogenowym, chlorogenowym i kryptochlorogenowym. W licznych badaniach naukowych wykazano, że sprzyjają one obniżaniu stężenia LDL-cholesterolu, glukozy we krwi i ciśnienia tętniczego krwi. Hamowanie utleniania cholesterolu frakcji LDL, potocznie nazywanego „złym cholesterolem”, może sięgać nawet 20-50% w zależności od odmiany śliwek. Działają one także przeciwbakteryjnie w układzie moczowym i pokarmowym. Dodatkowo śliwki wykazują silną zdolność wiązania kwasów żółciowych, zapobiegając stymulowaniu konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych. To wszystko sprawia, że regularne spożywanie śliwek w sezonie wzmacnia serce i układ krążenia, przyczyniając się do obniżania ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.

Za ciemny kolor śliwek odpowiadają antocyjany – barwniki o silnym korzystnym działaniu przeciwzapalnym, immunomodulującym i przeciwnowotworowym. Wiele dowodów naukowych wskazuje, że fenole, szczególnie katechiny i antocyjany zawarte w tych owocach mogą hamować kancerogenezę, czyli procesy odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Najwięcej dowodów naukowych w tym zakresie dotyczy nowotworu piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn oraz raka jelita grubego. Korzystny wpływ śliwek na pracę jelit, zapobieganie zaparciom i nowotworom jelita grubego wynika ze sporej koncentracji w nich błonnika pokarmowego, sorbitolu i wspomnianych już polifenoli. Poza działaniem przeciwzapalnym związki fenolowe i sorbitol obecne w śliwkach mogą również niszczyć patogeny obecne w jamie ustnej, zapobiegając próchnicy zębów.

Śliwki zawierają wyjątkowo dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz beta-karotenu – prowitaminy A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Pokaźne dawki witaminy C wspierają naczynia krwionośne i wzmacniają odporność. Warto podkreślić, że na dobrą odporność zimną pracujemy właśnie latem, gdy śliwki zaczynają być dostępne. Owoce te są też źródłem boru, witaminy K i miedzi, które wpływają na metabolizm wapnia, zapobiegając osteoporozie i korzystnie wpływając na stan kośćca. Utrzymanie odpowiedniej gęstości mineralnej kości, nie tylko u osób starszych, gwarantuje sprawność na lata! Duża naukowa meta-analiza potwierdziła, że regularna konsumpcja śliwek jest dobrą strategią żywieniową w procesie zatrzymywania i odwracania procesu demineralizacji kości u kobiet po menopauzie. Dzięki pokaźnej dawce błonnika pokarmowego, zarówno świeże, jak i surowe śliwki oddziałują jako naturalny prebiotyk, sprzyjając rozwojowi korzystnych mikroorganizmów jelitowych –  ważnych mieszkańców naszego brzucha.

Coraz więcej korzyści zdrowotnych śliwek notowanych jest także w zakresie poprawy funkcji poznawczych, a dokładniej wspomagania procesów uczenia się i zapamiętywania. Przypisuje się to głównie właściwościom przeciwutleniającym tych owoców, w tym wysokiej zawartości polifenoli oraz witaminy B6, która reguluje pracę układu nerwowego, redukując stres i pozytywnie wpływając na nasz nastrój. 

Śliwkowy zawrót głowy w Putce!

Powiedzenie „wpaść jak śliwka w kompot” będzie dotyczyło każdego, kto spróbuje naszych tegorocznych śliwkowych smakołyków! Skosztujcie, a gwarantujemy – będziecie chcieli więcej!

W naszych sklepach czekają na Was:

  • Bezglutenowy Grzebień ze Śliwką – to połączenie  świeżości  i chrupkości w jednym, a do tego w bezglutenowym wydaniu!
  • Bezglutenowy Warkocz ze Śliwką – putkowa specjalność kusząca naturalną słodkością śliwek i smakiem drożdżowego bezglutenowego ciasta,
  • Tartaletka Śliwkowa, czyli sezonowe, dojrzewające późnym latem śliwki skąpane w kruchym cieście, udekorowane kruszonką,
  • Orzechowe Ciasto ze Śliwką – coś dla fanów orzechowego smaku i owoców, czyli aromatyczne ciasto orzechowe z twarogiem i dużą ilością śliwek, udekorowane chrupiącą kruszonką.

Śliwkowe inspiracje

Dla tych, którzy lubią działać w kuchni, mamy przepisy ze śliwkami w roli głównej!

Najpierw coś na śniadanie, czyli wytrawne grzanki z Chleba Pasterskiego ze śliwkami i szynką parmeńską. Łatwe i szybkie do przygotowania, zaskakują smakiem.

Wartość energetyczno-odżywcza: 520 kcal, B: 27,1 g,  T: 11 g,  W: 77,6 g

Składniki:

  • 100 g (2 pajdy) CHLEBA PASTERSKIEGO
  • 70 g lekkiego serka kanapkowego
  • 150 g śliwek
  • erytrol
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 15 g sera gorgonzola
  • 12 g miodu
  • pyłek pszczeli
  • rukola

Przygotowanie:
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, posyp erytrolem i grilluj z obu stron pod przykryciem.  Chleb opiecz na chrupiąco. Następnie posmaruj każdą kromkę obficie serkiem. kanapkowym, ułóż rukolę, śliwki i szynkę parmeńską.  Posyp pokruszonym serem pleśniowym gorgonzola i polej całość miodem.  Serwuj posypane pyłkiem pszczelim.

Śliwki na lunch? Polecamy!

Bułka beta a’la drożdżówka z twarożkiem i śliwkami

Wartość energetyczno-odżywcza: 565 kcal, B: 25,9 g,  T: 17,2 g,  W: 74,2 g

Składniki:

  • 100 g BUŁKI BETA (cała bułka ma około 140 g, dlatego odetnij spodnią część)
  • twarożek z tofu: 90 g tofu naturalnego + 20 ml napoju roślinnego + 10 g masła z migdałów + sok z połowy cytryny + kropelki słodzące waniliowe lub erytrol i aromat waniliowy
  • 200 g śliwek duszonych na patelni z erytrolem i cynamonem
  • 5 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Składniki twarożku wrzuć do blendera i miksuj bardzo długo aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Bułkę odwróć tak, by na górze była odcięta piętka. Zrób wgłębienie i wypełnij ją przygotowanym twarożkiem (warto najpierw bułkę podgrzać w piecyku – około 3 minuty). Następnie wyłóż na wierzch duszone śliwki i posyp całość płatkami migdałów. Gotowe!

Śliwki wykazują wiele właściwości zdrowotnych i mogą mieć różnorodne zastosowanie w kuchni. Warto cieszyć się nimi w sezonie, zjadając je nie tylko w klasycznej formie, ale także dodając do potraw i letnio-jesiennych wypieków. W końcu śmiało można powiedzieć, że śliwka to prawdziwa polska specjalność!

Legenda:

Kcal: kilokalorie | B: białko | T: tłuszcz | W: węglowodany