W sierpniu śliwki wpadają nie tylko w kompot! Choć są to królowe polskich przetworów, smakują wyśmienicie nie tylko w powidłach. O tej porze roku stają się składnikiem licznych dań, deserów i wypieków. I to dobrze, bo warto wykorzystać ich sezon najlepiej!
Poza mnóstwem zastosowań w kuchni śliwki mogą pochwalić się bogactwem cennych wartości odżywczych. Aromatyczne i naturalnie słodkie śliwki zawierają całą gamę prozdrowotnych substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mają niski indeks glikemiczny, łagodnie wpływając na gospodarkę glukozowo-insulinową. Niska wartość energetyczna, a wysoki indeks sytości sprawiają zaś, że śliwki są dobre także dla osób dbających o linię. W 100 g zawierają jedynie 49 kcal. Charakteryzują się wysoką zawartością związków polifenolowych, których najwięcej jest w skórce i tuż pod nią. To właśnie one sprawiają, że śliwki charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, zapobiegając rozwojowi wielu chorób i starzeniu się organizmu.
Wśród substancji aktywnych zawartych w śliwkach na szczególne uznanie zasługują kwasy fenolowe, na czele z kwasem neochlorogenowym, chlorogenowym i kryptochlorogenowym. W licznych badaniach naukowych wykazano, że sprzyjają one obniżaniu stężenia LDL-cholesterolu, glukozy we krwi i ciśnienia tętniczego krwi. Hamowanie utleniania cholesterolu frakcji LDL, potocznie nazywanego „złym cholesterolem” może sięgać nawet 20-50% w zależności od odmiany śliwek. Działają one także przeciwbakteryjnie w układzie moczowym i pokarmowym. Dodatkowo śliwki wykazują silną zdolność wiązania kwasów żółciowych, zapobiegając stymulowaniu konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych. To wszystko sprawia, że regularne spożywanie śliwek w sezonie wzmacnia serce i układ krążenia, przyczyniając się do obniżania ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.
Za ciemny kolor śliwek odpowiadają antocyjany – barwniki o silnym korzystnym działaniu przeciwzapalnym, immunomodulującym i przeciwnowotworowym. Wiele dowodów naukowych wskazuje, że fenole, szczególnie katechiny i antocyjany zawarte w tych owocach mogą hamować kancerogenezę, czyli procesy odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Najwięcej dowodów naukowych w tym zakresie dotyczy nowotworu piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn oraz raka jelita grubego. Korzystny wpływ śliwek na pracę jelit, zapobieganie zaparciom i nowotworom jelita grubego wynika ze sporej koncentracji w nich błonnika pokarmowego, sorbitolu i wspomnianych już polifenoli. Poza działaniem przeciwzapalnym związki fenolowe i sorbitol obecne w śliwkach mogą również niszczyć patogeny obecne w jamie ustnej, zapobiegając próchnicy zębów.
Wśród składników odżywczych śliwki zawierają wyjątkowo dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz beta-karotenu – prowitaminy A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Pokaźne dawki witaminy C wspierają naczynia krwionośne i wzmacniają odporność. To latem też jest ważne, bo na dobrą odporność zimną pracujemy właśnie latem! Są też źródłem ważnego boru, witaminy K i miedzi, które wpływają na metabolizm wapnia zapobiegając osteoporozie i korzystnie wpływają na stan kośćca. Utrzymanie odpowiedniej gęstości mineralnej kości, nie tylko u osób starszych to sprawność na lata! Duża naukowa meta-analiza potwierdziła, że regularna konsumpcja śliwek jest dobrą strategią żywieniową w procesie zatrzymywania i odwracania procesu demineralizacji kości u kobiet po menopauzie. Dzięki pokaźnej dawce błonnika pokarmowego, zarówno te świeże, jak i surowe śliwki oddziałują jako naturalny prebiotyk sprzyjając rozwojowi korzystnych mikroorganizmów jelitowych – ważnych mieszkańców naszego brzucha.
Coraz więcej korzyści zdrowotnych śliwek notowanych jest także w zakresie poprawy funkcji poznawczych, a dokładniejwspomagania procesów uczenia się i zapamiętywania. Przypisuje się to głównie właściwościom przeciwutleniającym śliwek, w tym wysokiej zawartości polifenoli oraz witaminie B6, która reguluje pracę układu nerwowego, redukując stres i pozytywnie wpływając na nasz nastrój.
Śliwkowy zawrót głowy w Putce!
Powiedzenie „wpaść jak śliwka w kompot” będzie dotyczyło każdego, kto spróbuje naszych tegorocznych śliwkowych smakołyków! Skosztujcie, a gwarantujemy – będziecie chcieli więcej!
W naszych sklepach czekają na Was:
Oprócz naszych wypieków mamy dla Was także garść przepisów ze śliwkami w roli głównej!
Najpierw coś na śniadanie, czyli wytrawne grzanki z Chleba Pasterskiego ze śliwkami i szynką parmeńską!
Wartość energetyczno-odżywcza: 520 kcal, B: 27,1 g, T: 11 g, W: 77,6 g
Składniki:
Przygotowanie:
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, posyp erytrolem i grilluj z obu stron pod przykryciem. Chleb opiecz na chrupiąco. Następnie posmaruj każdą kromkę obficie serkiem. kanapkowym, ułóż rukolę, śliwki i szynkę parmeńską. Posyp pokruszonym serem pleśniowym gorgonzola i polej całość miodem. Serwuj posypane pyłkiem pszczelim.
I coś na lunch, czyli Bułka Beta a’la drożdżówka z twarożkiem i śliwkami!
Wartość energetyczno-odżywcza: 565 kcal, B: 25,9 g, T: 17,2 g, W: 74,2 g
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki twarożku wrzuć do blendera i miksuj bardzo długo na gładki twarożek.
Bułkę odwróć tak, by na górze była ta odcięta piętka. Zrób wgłębienie i wypełnij bułkę przygotowanym twarożkiem (ja najpierw podgrzałam nieco bułeczkę w piecyku – około 3 minuty). Następnie wyłóż na wierzch duszone śliwki i posyp całość płatkami migdałów . Gotowe!
Podsumowując, śliwki wykazują wiele właściwości zdrowotnych i mogą mieć różnorodne zastosowanie w kuchni. Warto korzystać z ich sezonu zjadając je nie tylko w klasycznej formie ale także dodając do potraw i letnio-jesiennych wypieków. W końcu śmiało można powiedzieć, że śliwka to prawdziwa polska specjalność!
Legenda:
Kcal: kilokalorie | B: białko | T: tłuszcz | W: węglowodany
Produkty użyte w inspiracji