Dostępne w sezonie letnim i jesiennym owoce i warzywa dostarczają najwięcej cennych witamin i składników mineralnych. Z tego powodu dobrze wprowadzić je do swojego menu i cieszyć się ich smakiem i właściwościami. Dziś chcemy podpowiedzieć Wam kilka pomysłów na wypieki sezonowe. Mogą stanowić one inspirację do samodzielnej przygody kulinarnej w domu albo motywację do odkrycia kolejnych połączeń smakowych. Niektóre z tych ciast są bowiem dostępne w Piekarni Cukierni Putka na terenie Warszawy i okolic oraz Łodzi, jak również w formie zamówień online dostarczanych w całej Polsce.
Jednym z najpopularniejszych w sezonie letnim wypieków w polskich domach od lat pozostaje ciasto z owocami i kruszonką. Przepisów na ten cieszący się powszechnym uznaniem wypiek jest wiele. Większość z nich bazuje jednak na klasycznej mące pszennej. Jeśli chcemy połączyć przyjemność z dbałością o dietę, należy poszukać zdrowszych alternatyw i mąkę pszenną zastąpić mąką orkiszową. Posiada ona w swoim składzie więcej cynku i selenu, jak również witamin A, D oraz E. Ciasto z mąki orkiszowej jest bogatsze w walory odżywcze, a przy tym znakomicie smakuje. Można się o tym przekonać, kosztując Ciasta Orkiszowego z Wiśniami od Putki – słodycz przełamuje w nim delikatna kwaskowatość wiśni. Doskonale zbilansowany smak oraz prosta receptura z wykorzystaniem sezonowych owoców sprawią, że wypiek ten przypadnie do gustu zarówno zwolennikom zdrowej diety, jak i wielbicielom tradycyjnych pyszności.
A gdyby tak z ciasta drożdżowego upleść wianek pełny dojrzałych sezonowych owoców? Taką wersję ciasta drożdżowego ze świeżymi jagodami znajdziecie w Piekarni Cukierni Putka. Wianek Jagodowy oprócz walorów smakowych kusi niezwykle apetycznym wyglądem, dzięki czemu może zrobić doskonałe wrażenie na gościach. W sezonie jesiennym Wianek Jagodowy zostaje zamieniony w ofercie na Wianek Morelowy z Jabłkami i Wianek Śliwkowy
Sprawdź nasz wpis o wypiekach jagodowych i przepis na jagodzianki z kruszonką: Sezon na jagodzianki i poznaj wypieki pełne jagód
Z jagodowych wypieków nie muszą rezygnować również osoby zmagające się z nietolerancją glutenu! Ciasta piaskowe z bezglutenowych mąk smakują niemalże jak te tradycyjne. By jednak samemu przygotować pyszne ciasto bezglutenowe, potrzebna jest wprawa. Jeśli jej nie macie lub chcecie zaoszczędzić czas odsyłamy was do sklepu online Putka bez Glutenu lub jednego ze sklepów stacjonarnych Piekarni Cukierni Putka. W sezonie letnim znajdziecie tu Ciasto Piaskowe Bez Glutenu, ze świeżymi jagodami. Warto podkreślić, że wszystkie wyroby z piekarni Putka Bez Glutenu posiadają licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa nadawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jest to powszechnie uznane potwierdzenie, że wyrób jest bezpieczny i oznacza, że produkt został przebadany w akredytowanym laboratorium pod kątem obecności glutenu.
Drożdżowe wypieki nigdy się nie nudzą, ich smak bowiem urozmaicają kolejne dojrzewające sezonowe owoce – przekonajcie się sami i sięgnijcie po Ciasto Drożdżowe ze Śliwką. Taki deser można oczywiście przygotować samemu, ale w Piekarni Cukierni Putka Ciasto Drożdżowe wypiekane jest codziennie bez ryzyka, że nie wyrośnie.
U schyłku lata dobrze pamiętać, że w przypadku słodkich wypieków sprawdzają się nie tylko owoce. Równie smaczne desery powstają z wykorzystaniem sezonowych warzyw, chociażby marchwi lub dyni. Ich przygotowanie bywa nieco czasochłonne, szczególnie jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, umożliwiającym szybkie starcie większej ilości warzyw. I w tym wypadku można zdecydować się na ciasto z cukierni. W Putce Ciasto Marchewkowe dostępne jest sezonowo od września. W październiku zaś dostaniemy tu Ciasto Dyniowe, które również warto na stałe wpisać do jesiennego menu.