Kochamy wypiekać

Pasty warzywne do chleba – pyszne kompozycje z pieczywem

Pasty warzywne do chleba to pyszna alternatywa dla kanapek z serem i szynką. Są kolorowe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe. Sprawdzą się nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie oraz lunch, ale też jako przekąska dla gości na przyjęciu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zazwyczaj sprowadza się do zblendowania ze sobą kilku składników.

W tym artykule znajdziesz przepisy na pasty:

  • z awokado i jajek do chleba pszennego,
  • paprykową z serem feta do bułki lub bagietki,
  • z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów do chleba żytniego.

Pasta z awokado i jajek do chleba pszennego

Pasta z awokado to jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie tego owocu. W połączeniu z ugotowanymi jajkami, czosnkiem i szczypiorkiem otrzymujemy pyszną pastę, doskonałą na śniadanie. Pasta z awokado i jajek ma delikatny smak i najlepiej komponuje się z jasnym pieczywem, takim jak Chleb Zwykły, Chleb Wieloziarnisty. Pastę możemy doprawić słodką lub ostrą mieloną papryką albo łagodną musztardą. Jeżeli chcemy, by miała gładszą konsystencję, możemy do niej dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego i zmiksować ją blenderem.

Pasta z awokado do chleba jasnego

Pasta z awokado i jajek – przepis

Składniki:

  • kilka kromek Chleba Zwykłego lub  Chleba Wieloziarnistego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypta słodkiej lub ostrej papryki

Sposób wykonania:

Jajka obrać ze skorupki i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę. Miąższ włożyć do miseczki i rozgnieść przy pomocy widelca. Dodać pokrojone jajko, posiekany czosnek, sok z cytryny, szczypiorek oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie słodką lub ostrą papryką w proszku. Wymieszać i podawać z pieczywem.

Pasta paprykowa z sera feta do bułki lub bagietki

Proponujemy spróbować przepisu prosto z Grecji! Htipiti to pasta przygotowana z pieczonej czerwonej papryki oraz sera feta. Charakteryzuje się jednocześnie smakiem słonym i pikantnym, a to za sprawą dodatku papryczki chilli. Doskonale smakuje rozsmarowana na Bagietce Szefa albo na Bezglutenowej Bułce Wyborowej. Taką pastę możemy również podać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw lub krakersów.

Pasta paprykowa z Bagietką Szefa

Htipiti, grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta – przepis

Składniki:

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z opcją górnej grzałki. Papryki przekroić na pół i usunąć ogonki oraz gniazda nasienne. Ułożyć je skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż skórka papryki pokryje się czarnymi plamami.

Paprykę wyjąć z piekarnika i przełożyć na 10 minut do foliowego woreczka kuchennego. Po tym czasie obrać ze skórki, a miąższ przełożyć do misy malaksera. Dodać papryczkę chilli, ser feta, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę. Podawać z pieczywem – najlepiej z bagietką lub bułką.

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów do chleba żytniego

Łatwa do zrobienia i bardzo zdrowa pasta z czerwonej fasoli doprawiona suszonymi pomidorami, cebulą i tymiankiem, dzięki czemu jest też niezwykle aromatyczna. Pastę z fasoli najlepiej podać do pieczywa z dodatkiem mąki żytniej, takiego jak Chleb Żytni czy Chleb Sitkowy. Miłośnicy ostrych smaków mogą dodatkowo doprawić pastę płatkami chilli. Świetnie komponuje się z kiełkami.

Pasta z czerwonej fasoli na Chlebie Żytnim

Składniki:

  • kilka kromek Chleba Żytniego lub Chleba Sitkowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ małej cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • olej z suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Fasolę odcedzić i włożyć do miski. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami i płatkami migdałowymi. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką pastę. Dodać trochę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby otrzymać rzadszą konsystencję. Doprawić suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem i podawać na pieczywie.