Kochamy wypiekać

Kultowe babeczki – jak muffinki podbiły świat?

Muffinka, muffin, babeczka – nieważne jak się nazywa, najważniejsze jak smakuje. Kto by pomyślał, że niepozorny wypiek tak bardzo zyska na popularności, że nawet doczeka się swojego święta. A jednak! Światowy Dzień Muffina obchodzimy 30 marca.

Dawno temu, na przełomie X i XI wieku, wśród angielskich, mało zamożnych klas społecznych, pojawił się pewien przysmak. Zajadały się nim całe rodziny. Swoim kształtem przypominał prosty placuszek pozbawiony wymyślnych dodatków. Ale miał w sobie coś, co nie pozwalało przejść obok niego obojętnie.

Z czasem jego sława rosła, a wieść o nim rozchodziła się po całym kraju. W tym miejscu rozpoczyna się niesamowita historia muffinek, które dość szybko trafiły na salony i podbiły serca arystokracji. Damy i kawalerowie zajadali się nimi do popołudniowej herbatki. W końcu dotarły do Polski. Dziś serwuje się je na słodko i wytrawie. Kultowe muffinki znajdziesz również w ofercie Piekarni Cukierni Putka.

Jak narodziły się pierwsze muffinki?

Historia muffinek jest równie fascynująca, jak one same. Podobnie jak wnętrze babeczki, skrywa wiele ciekawych wątków. Zaczyna się skromnie, bo w biedzie, a kończy na wielkim balu wydawanym na królewskim dworze. Za ojczyznę muffinek uznawana jest wiktoriańska Anglia. Ich obecna nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego słowa „moufflet”, co oznacza miękką stronę chleba.

Początkowo tego typu wypieki służyły do zaspokojenia głodu najbiedniejszych. O ich powstaniu zdecydował niedostatek angielskich kucharek. Ich świat był podporządkowany zasadzie „nic nie może się zmarnować”, dlatego pierwsze muffinki powstawały z resztek chleba i ugotowanych, tłuczonych ziemniaków. Historia ponownie udowodniła, że potrzeba jest najlepszą matką wynalazków.

Muffiny po amerykańsku

Słynne babeczki, którymi dziś tak chętnie zajadamy się w cukierniach w obecnej formie przywędrowały do nas jednak nie z Anglii, a z Ameryki.

W Nowym Jorku rozsławił je niejaki Samuel B. Thomson – piekarz, który odświeżył stary przepis swojej matki. Wypieki Thomsona szybko podbiły świat. Wielki przełom miał miejsce w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to wynaleziono proszek do pieczenia. Zastąpiono nim drożdże i dzięki temu muffiny przestały wyglądać jak placuszki i zaczęły przypominać miniaturowe ciasto – babę.

Obecne wariacje na temat muffinek

Polska także ma swoje muffinki. Znajdziesz je w Cukierni Putka. Obok tradycyjnych smaków, oferujemy również „wariacje na temat” kultowych babeczek. Nasze wypieki nigdy Ci się nie znudzą. W czym tkwi nasz sekret? Przede wszystkim w nadzieniu i dodatkach, które zmieniamy w zależności od sezonu.

Muffinki od Putki mogą być słodkim powitaniem dnia i przyjemną chwilą zatrzymania w codziennym pędzie. Stanowią idealny dodatek do kawy i herbaty. Mogą Ci towarzyszyć podczas rozmaitych aktywności, a także mniejszych i większych uroczystości.

Wystarczy tylko wybrać swój ulubiony smak i można zapomnieć o całym świecie. A nie jest to takie trudne. Delikatne, puszyste, optymalnie słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz muffinki potrafią zawrócić w głowie.

Co powiesz na odrobinę słodkości, przełamaną delikatną kwaskowatością wiśni? Muffin Czekoladowy z Wiśnią to współczesna odpowiedź na klasyczną wersję wypieku. Doskonale zbilansowany smak i tradycyjna receptura to nasz osobisty przepis na sukces. Jeśli więc masz ochotę na miłą chwilę zapomnienia, proponujemy właśnie tę babeczkę. Puszyste ciasto, a w nim zatopiona wiśnia – prawda, że brzmi smakowicie? Duet wiśni i czekolady to niekwestionowana poezja smaku! Ponoć na długo zapada w pamięci. Warto przekonać się o tym osobiście.

Muffinki z Cukierni Putka stanowią również doskonałą propozycję na pierwsze lub drugie śniadanie. Wystarczy spakować je do lunch boxa (razem ze świeżymi owocami) i zabrać ze sobą do pracy. Są także świetną propozycją na posiłek dla dziecka.

W roli zdrowej przekąski idealnie sprawdzi się Muffin Bananowy. Puszysty i delikatny w środku, z całą pewnością podbije serca nawet największych niejadków. Oprócz walorów smakowych, kusi niezwykle apetycznym wyglądem. Dzięki temu w łatwy sposób przemycisz porcję owoców do diety swojej pociechy. A zanurzone w nim kawałki czekolady rozpieszczą kubki smakowe (nie tylko najmłodszych) i będą dodatkową frajdą.

Wśród współczesnych babeczek nie brakuje również propozycji dla wegan. Jedną z nich jest Muffin Marchewkowy. Aromatyczny i niesamowicie miękki, stanowi prawdziwą symfonię smaków! Słodycz marchewki została tu przełamana delikatną, korzenną nutą cynamonu. Z kolei skórka pomarańczowa idealnie dopełnia ten duet, dodając całości jeszcze więcej finezji. Zabierz marchewkową babeczkę na piknik i rozkoszuj się jej smakiem bez żadnych wyrzutów sumienia.

Z muffinek nie muszą również rezygnować osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Nasi mistrzowie cukiernictwa dbają o to, aby bezglutenowe wypieki zachwycały nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co ważne, wszystkie z nich posiadają licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa, nadawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W zależności od sezonu i pory roku, nasze babeczki bez glutenu zmieniają nadzienie. Wśród kultowych propozycji znajdziesz jabłko z cynamonem, Bezglutenowy Muffin z Rabarbarem z dużą ilością słodkiej kruszonki, czekoladę i wiele innych, kuszących smaków. Dzięki nim wprowadzisz do swojego domu odrobinę lata lub jesieni, przywołując we wspomnieniach najpiękniejsze chwile.

Putka chętnie dzieli się z Tobą pysznymi babeczkami. Ty możesz obdarować nimi najbliższych, do czego gorąco zachęcamy. Słodki upominek na pewno wywoła uśmiech na twarzy każdego.

Nasze muffinki możesz również zabrać na rodzinne spotkanie lub imprezę w gronie znajomych. Co proponujemy? Box Muffin, w którym znajdziesz aż 9 smakowitych babeczek w różnych smakach. Dzięki temu każdy będzie miał szansę odnaleźć swój ulubiony.

A jeśli planujesz przyjęcie urodzinowe, to wiedz, że putkowe babeczki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast. Ułożone na piętrowej paterze zachwycą gości i będą wspaniałą dekoracją stołu.

Po babeczki, jak zawsze, zapraszamy do Piekarni Putka – zarówno stacjonarnych, jak i online. Zamówienia opłacone do godziny 14 zostaną wysłane w tym samym dniu roboczym. Dzięki temu już na drugi dzień będą u Klienta.