Kochamy wypiekać

Piknik na łonie natury

Śniadanie, obiad albo kolacja – wszystkie te posiłki są doskonałą okazją, by zjeść je latem na świeżym powietrzu.
Wtedy wszystko smakuje lepiej. Czy piknik jest trudny w zorganizowaniu? Ależ skąd? Wystarczy wrzucić do koszyka koc, badmintona, termos z kawą lub herbatą albo lemoniadę w butelce i znaleźć jakieś przyjemne miejsce na łonie natury. Co z jedzeniem? Tu też mamy pole do popisu i wcale nie musimy spędzać całego dnia w kuchni. Zróbmy kanapki! Są pyszne, sycące, a mogą być również zabawne i kolorowe w sam raz dla naszych pociech. Te poniżej robi się ekspresowo. Są naprawdę proste, bo w prostocie tkwi siła i doskonały smak. Zwłaszcza gdy nasze kanapki zrobimy z pysznym i zdrowym pieczywem BIO. Do dzieła! Lato nie może czekać.

KANAPKI KORECZKI i dowolne kombinacje ze składnikami.

Te kanapki zwyciężają formą podania. Kęs w sam raz na jeden raz, nabity na patyczek zachęca do spróbowania natychmiast. W przypadku takich koreczków możemy kombinować dowolnie ze składnikami komponując ulubiony smak naszych kanapek. Ważne, żeby składniki były dosyć twarde i nie rozpadały się. Dobre będą kawałki warzyw, twarde sery żółte, pleśniowe czy kuleczki mozzarelli, listki ziół, pokrojony i usmażony wcześniej omlet, wędlina zwinięta w rulonik, kabanosy, oliwki czy korniszony.

Składniki:

Chleb żytni BIO i ser pokrój w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj po kolei składniki swoich kanapek koreczków. Gotowe wbij w jabłko lub włóż do kubeczka, a na jego dno połóż grubą kromkę chleba. W ten sposób koreczki będą zgrabnie wyglądać.

KANAPKA „MOTYLEK” dla najmłodszych

Czasem my rodzice musimy się nieźle nagimnastykować, by zachęcić swoje pociechy do zjedzenia czegoś zdrowego i sycącego. Ta kanapka spełnia swoją rolę. Wypełniona po brzegi wartościowymi składnikami, które w prosty sposób możemy ułożyć tworząc na przykład motylka. Tak naprawdę możemy dać upust swojej wyobraźni i z kawałków warzyw, jajek, wędlin czy serów tworzyć najwymyślniejsze kształty. Być może właśnie to zachęci nasze dzieci do jedzenia na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • chleb żytni BIO lub chleb gruboziarnisty BIO
  • kilka liści sałaty
  • masło 82% do posmarowania
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka rzodkiewek
  • papryka czerwona
  • szczypiorek lub koperek

Chleb żytni BIO  lub chleb gruboziarnisty BIO pokrój na cienkie kromki i posmaruj masłem. Na wierzchu kromek układaj listki sałaty, na to plasterki sera. Z pokrojonego w plastry jajka na twardo i rzodkiewek ułóż skrzydełka motyla. Z paseczków papryki zrób tułów, a z koperku lub szczypiorku czułki.

 

KANAPKA Z KIEŁBASĄ KRAKOWSKĄ – wspomnienie wycieczek z podstawówki

Ta kanapka już zawsze będzie kojarzyć mi się z wycieczkami, kiedy byłam dzieckiem. Z podróżami pociągiem i słodką herbatą w termosie. Kanapki z krakowską robiła mi mama do szkoły. Obowiązkowo zawinięte w papier śniadaniowy i z dobrym chlebem. Najlepiej smakowały właśnie poza domem.

Składniki:

  • chleb żytni BIO
  • masło 82% do posmarowania
  • musztarda sarepska
  • kiełbasa krakowska
  • ogórki kiszone

Masło mieszamy z musztardą w proporcji 1 łyżeczka musztardy na 1 łyżkę masła. Takim masłem smarujemy kromki chleba żytniego BIO. Na chlebie układamy kilka plasterków kiełbasy krakowskiej i pokrojony ogórek kiszony. Ważne, żeby składników w środku było dosyć dużo. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.

KANAPKA „PO WŁOSKU” z opiekacza

Smakuje wybornie, zwłaszcza na ciepło. Wystarczy po zrobieniu zawinąć ją w folię aluminiową, by cieszyć się jej smakiem na pikniku. Pesto możemy zrobić samodzielnie, możemy też kupić gotowe. Do jej zrobienia potrzebujemy prostego opiekacza do kanapek.

Składniki:

Kromki chleba tradycyjnego pszenno – żytniego BIO posmaruj cienko bazyliowym pesto. Następni ułóż na nich suszone pomidory w oleju i pokrojony w plastry ser mozzarella. Połóż drugą kromkę chleba i zgrzewaj kanapki w opiekaczu przez kilka minut. Gotowe pokrój w trójkąty i zawiń szczelnie folią aluminiową, by cieszyć się jeszcze ciepłymi podczas pikniku.

KANAPKA Z MIODOWYM TWAROŻKIEM

Sycący deser, którego bazę stanowi zdrowy chleb – dlaczego nie? Twarożek możemy przygotować wcześniej w domu, zapakować do szczelnego pojemniczka i smarować nim kromki chleba, kiedy będziemy na pikniku. Nie zapominajmy o dekoracjach z owoców. Dzieciaki uwielbiają śmieszne miny na kanapkach.

Składniki:

  • chleb razowy z miodem BIO
  • 200 g twarogu półtłustego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • nasiona wydrążone z laski wanilii
  • kilka łyżeczek płynnego miodu do smaku
  • owoce sezonowe do dekoracji

Wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem, miodem i wanilią i posmarować nim kromki chleba razowego z miodem BIO.
Wykorzystując kawałki truskawek, borówki, maliny czy inne owoce, stwórzmy na kanapkach śmieszne miny, bałwanki czy pingwiny. Dzieciaki zjedzą pożywny deser i będą się dobrze bawić.

Przygotowania do pikniku nie muszą zajmować nam całego dnia. Zrobienie wszystkich tych kanapek trwa chwilę, a ich sekretem jest użycie doskonałego pieczywa BIO, które smakuje doskonale w każdej formie i jest bardzo zdrowe.
Najważniejszy jest wartościowy czas, który spędzamy razem, całą rodziną i kontakt z naturą, o który najłatwiej właśnie latem. Odłóżmy więc na bok wszystkie listy zadań do wykonania, smartfony, laptopy i całą resztę, która może poczekać. Zapakujmy w koszyk kanapki, termos i badmintona i jedźmy na piknik jak za dawnych lat.