Kochamy wypiekać

Desery bez pieczenia: jak podać gotowe wypieki?

Pomysł na deser bez pieczenia: jak podać słodkości?

Spotkania z rodziną i przyjaciółmi to doskonała okazja do podania pysznego ciasta. Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby przygotować domowe wypieki. W takim wypadku możemy kupić deser w cukierni, zaś samodzielnie zatroszczyć się o jego piękną oprawę, dodając świeże owoce, lody, bitą śmietanę czy różne sosy. Dodatki nie tylko wzbogacą walory smakowe podawanych słodkości, ale także zadbają o doznania estetyczne. W jaki sposób możemy podać i czym urozmaicić szarlotkę oraz inne desery?

W tym artykule znajdziesz przepisy:

  • na sos waniliowy (krem angielski),
  • na solony karmel z mleka kokosowego,
  • na sos wiśniowy.

Pomysł na deser: jaki sos do szarlotki?

Sos waniliowy, nazywany również kremem angielskim, to klasyka sztuki cukierniczej. Bogaty w smaku sos na bazie mleka, śmietanki oraz żółtek, z ziarenkami prawdziwej wanilii, jest pyszny i prosty do zrobienia. Podaje się go do świeżych owoców (przede wszystkim truskawek) i ciast owocowych. Może być też ciekawym urozmaiceniem szarlotki bezglutenowej dostępnej sezonowo w Piekarni Cukierni Putka.
Sos możesz aromatyzować także innymi przyprawami korzennymi takimi jak cynamon w laskach czy nasiona kardamonu, dodając je zamiast laski wanilii do rondelka z mlekiem i śmietanką.

 

Przepis na sos waniliowy (krem angielski)

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30% lub 36% tłuszczu
  • 150 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • ½ laski wanilii
  • 3 żółtka

Sposób wykonania:
Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć z niej ziarenka i dodać do rondelka razem z łuską. Podgrzewać powoli aż do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
W międzyczasie żółtka i cukier umieścić w misce i ubić na jasną, kremową masę (przez ok. 5 minut). Powoli wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Przelać z powrotem do rondelka i cały czas mieszając, powoli podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Sos jest gotowy, gdy utrzymuje się na tylnej ściance łyżki. Nie można doprowadzić sosu do wrzenia, ponieważ wtedy żółtka się zetną.
Gotowy sos należy przecedzić, następnie wystudzić. Najlepiej jest umieścić garnek z sosem w dużej misce z wodą i lodem, i studzić, cały czas mieszając sos – dzięki temu nie powstanie na jego powierzchni kożuch. Sos angielski można używać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pomysł na deser: słodycze bez laktozy

Wiele popularnych deserów zawiera mleko i jego przetwory. Na szczęście w Piekarniach Cukierniach Putka można zakupić także desery bez laktozy, takie jak intensywnie czekoladowe Brownie (zamów online) czy Bezglutenowe Ciasto Bananowe. Oba będą idealnie się komponować ze słodko-słonym sosem karmelowym. Do tradycyjnego sosu karmelowego dodajemy śmietankę, jednak możemy zastąpić ją mleczkiem kokosowym, uzyskując równie pyszny, a przy tym nieco egzotyczny w smaku krem, który nie zawiera laktozy. Wystarczy posmarować nim ciasto, posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub ziemnymi i pyszny deser gotowy!

Przepis na solony karmel z mleka kokosowego

Składniki:

  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego o zawartości kokosa co najmniej 80%
  • 60 g cukru trzcinowego (6 łyżek)
  • duża szczypta soli lub 1/4 łyżeczki soli w płatkach
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:
Puszkę mleka kokosowego wstrząsnąć, następnie wlać jej zawartość do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż masa zmniejszy swoją objętość o około połowę. Na koniec dodać do karmelu sól oraz ekstrakt z wanilii i wymieszać. Karmel przelać do czystego słoiczka. Wystudzić, zakręcić słoik i wstawić go do lodówki. Karmel z mleka kokosowego można przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

Bezglutenowe słodycze – sposób na pyszne wypieki

W ofercie Piekarni Cukierni Putka dostępnych jest wiele bezglutenowych deserów, które można podać w towarzystwie owoców i sosu waniliowego (angielskiego) lub sosów owocowych. Poza sezonem można je wykonać również z owoców mrożonych. Taki sposób serwowania będzie idealny również do klasycznych drożdżówek (z glutenem) np. drożdżówki z nadzieniem śliwkowym.
Do przygotowania sosu owocowego doskonale nadają się wszelkiego rodzaju owoce jagodowe, jak wiśnie, maliny, jagody, truskawki, jeżyny oraz porzeczki. Wiosną i latem ciekawym dodatkiem do bezglutenowych wypieków może być także sos na bazie kwaskowatego rabarbaru, który należy pokroić na małe kawałki i udusić w rondelku z dodatkiem kilku łyżek wody, cukru oraz soku z cytryny. Ponieważ rabarbar ma włóknistą strukturę, warto zmiksować sos przed podaniem.

Przepis na sos wiśniowy

• 200 g mrożonych wiśni (można zamienić na inne owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny, jagody)
• 2 łyżki cukru brązowego (lub ksylitolu, syropu klonowego)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
W rondelku umieścić wiśnie, 4 łyżki wody oraz brązowy cukier. Podgrzewać, aż owoce się rozmrożą. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 50 ml zimnej wody, następnie dodać do rondelka, wymieszać i całość zagotować. Zdjąć sos z palnika i zostawić do ostygnięcia. Sos można wzbogacić dodatkiem wódki lub wiśniówki.