Kochamy wypiekać

233 Views

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły.

Przygotowanie Lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków wystarczy odwiedzić sklep internetowy link bądź dowolny stacjonarny Piekarni Cukierni Putka. W bogatej ofercie tej rodzinnej firmy ze stuletnią tradycją znajduje się ponad dwadzieścia produktów bezglutenowych m.in.: chleby bułki przekąski, drożdżówki, ciasta, a także wypieki okazjonalne, takie jak torty czy świąteczny piernik. Jeśli sięgniecie po apetyczne pieczywo i dołożycie do niego nieco inwencji twórczej, przygotowanie lunchboxu do szkoły okaże się dziecinnie proste.
10 pomysłów na lunchbox do szkoły bez glutenu.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień I

1. Poniedziałek

  • Bezglutenowa Bułka z Ziarnami z humusem, rzodkiewką i rukolą
  • Truskawkowa kulka mocy
  • Marchewki i jabłko
Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie

Bułka była niezłym hitem nie tylko w szkole. Wystarczyło dodać wykałaczki i mamy zupełnie inny odbiór zwykłej kanapki. Często korzystamy z atrakcyjnych akcesoriów do lunchboxa, które działają cuda 🙂
Jeśli lubicie potwory koniecznie odwiedźcie stronę akcji Putwory, gdzie poczytacie śmieszne i straszne przygody o 3 Putworach, które dotarły do  Piekarni Putka.

Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie putka

2. Wtorek

  • Muffinki z bezglutenowej Bułki Wyborowej Putka z jajkiem, serem i suszonymi pomidorami
  • Kawałek obłędnego Bezglutenowego Brownie Putka
  • figa, marchewka i migdały

Pokrój bułkę na cienkie kawałki i układaj po 2 – 3 w wysmarowanej masłem formie na babeczki.

W misce roztrzep 2 jajka, dodaj łyżkę śmietany i łyżkę startej mozzarelli. Dosyp ulubione zioła i suszone pomidory. Tak przygotowaną masę wlej do foremek wyłożonych wcześniej bułką.

Piecz przez 10 – 15 minut w temperaturze 175 – 180 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu

3. Środa

Lunchbox do szkoły bez glutenu
putka bez glutenu

4. Czwartek

  • Gofry gryczane wg mojego przepisu
  • Mieszanka bakalii, które lubią dzieci
  • Ulubione owoce  – u nas maliny
gofry bez glutenu

5. Piątek

  • Burger bez glutenu z warzywnym kotletem z ciecierzycy Bezglutenowa Bułka Hamburgerowa Putka oraz domowe kotlety z ciecierzycy – przepis poniżej
  • Śliwki
  • Kokosowa kulka mocy
  • Owoce liofilizowane do pochrupania między zajęciami
lunchbox do szkoły bez glutenu

Kotlety z ciecierzycy do burgera – 2 sztuki

  • 250 g  ciecierzycy z puszki
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 – 3 łyżek mąki z ciecierzycy lub bułki tartej bez glutenu
  • Świeża kolendra

Dodatkowo:

  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu i keczupu z cukinii
  • Ciecierzycę wraz z przyprawami oraz czosnkiem zblenduj. Mogą zostać wyczuwalne grudki.
  • Dodaj do masy jajko, oraz startą marchewkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę oraz posiekaną kolendrę do uzyskania masy, jak na kotlety mielone.
  • Powstałą masę łatwo uformujesz w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Można tez piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień II

1. Poniedziałek

  • Chlebowe babeczki bez glutenu ze śliwkami
  • Marchewka i papryka w słupkach
  • Hummus z czarnuszką
zero waste chleb

Składniki na 9 większych lub 12 standardowych babeczek

  • 3 szklanki pokruszonych resztek pieczywa bezglutenowego (wykorzystuję resztki z chlebowych wycinanek –1,5 szklanki pokrojonego bezglutenowego Chleba z Prosem
    i 1,5 szklanki Bezglutenowego Chleba Owsianego Putka)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 jajka
  • 1 bardzo dojrzały banan (opcjonalnie, u mnie jest bo akurat leżał samotny)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 – 4 pokrojone w kostkę śliwki

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem.

  • Pieczywo pokrusz, pokrój i odłóż do miski.
  • W jednej misce ubij jajka z cukrem i dodaj rozgniecionego dojrzałego banana.
  • Wysmaruj blachę na babeczki masłem.
  • Do przygotowanej masy jajecznej dodaj masło i wymieszaj na gładką masę.
  • Do tak przygotowanej masy dodaj pokruszony chleb i wymieszaj całość łyżką.
  • Dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj.
  • Do każdej foremki nałóż ciasto wypełniając ¾ wysokości foremki.
  • Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
co zrobić zczerstwym chlebem

2.Wtorek

lunchbox do szkoły bez glutenu

Jesienna wersja past do chleba to moje ubiegłoroczne odkrycie. Hummus z pieczoną dynią z kurkumą i imbirem podbiła nasze serce.
Gwiezdne kanapki wycięte zwykłą foremką do ciastek.

Pasta z pieczonej dyni z imbirem i pestkami dyni

Składniki:

  • 1, 5 szklanki puree z pieczonej dyni hokaido
  • 1 łyżka kurkumy w proszku – jeśli masz świeży korzeń będzie jeszcze bardziej aromatycznie
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 – 4 łyżki tahini
  • uprażone pestki dyni

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, oprócz pestek dyni. Pestki dodaj w całości na koniec. Ja dodaję czasami jeszcze czarnuszkę, bo u nas dzieciaki uwielbiają te ziarna.

lunchbox do szkoły bez glutenu

3. Środa

  • 5 racuchów jaglanych wg przepisu na placki jaglane
  • Domowy mus jabłkowy
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 papryki pokrojonej w słupki
  • 5 – 6 pomidorków koktajlowych
placki jaglane bez glutenu

4. Czwartek

lunchbox do szkoły bez glutenu
naleśniki bez glutenu

Składniki na ciasto naleśnikowe bez glutenu:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • ½ szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo masło orzechowe, banany i opcjonalnie owoce liofilizowane do posypania przed podaniem.

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i zostaw ciasto na 15 minut.
  • Smaż na rozgrzanej patelni.
  • Możesz je podawać np. z domową nutellą, konfiturą lub zrobić z nich pyszne sushi naleśniki.

Kiedy naleśniki trochę przestygną rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki, jak sushi. Idealna propozycja na lunchbox do szkoły bez glutenu lub bezglutenowe śniadanie.

5. Piątek

  • Putworne łapy dinozaura z Bezglutenowego Chleba Rustykalnego Putka z pastą marchewkową
  • Ugotowane jajko w kształcie serca
  • Papryka w kawałkach
  • Śliwka oraz daktyle
lunchbox do szkoły bez glutenu