Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły.
Przygotowanie Lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku. By cieszyć się smakami świeżych wypieków wystarczy odwiedzić sklep internetowy link bądź dowolny stacjonarny Piekarni Cukierni Putka. W bogatej ofercie tej rodzinnej firmy ze stuletnią tradycją znajduje się ponad dwadzieścia produktów bezglutenowych m.in.: chleby bułki przekąski, drożdżówki, ciasta, a także wypieki okazjonalne, takie jak torty czy świąteczny piernik. Jeśli sięgniecie po apetyczne pieczywo i dołożycie do niego nieco inwencji twórczej, przygotowanie lunchboxu do szkoły okaże się dziecinnie proste.
10 pomysłów na lunchbox do szkoły bez glutenu.
Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień I
1. Poniedziałek
Bezglutenowa Bułka z Ziarnami z humusem, rzodkiewką i rukolą
Truskawkowa kulka mocy
Marchewki i jabłko
Bułka była niezłym hitem nie tylko w szkole. Wystarczyło dodać wykałaczki i mamy zupełnie inny odbiór zwykłej kanapki. Często korzystamy z atrakcyjnych akcesoriów do lunchboxa, które działają cuda ?
Jeśli lubicie potwory koniecznie odwiedźcie stronę akcji Putwory, gdzie poczytacie śmieszne i straszne przygody o 3 Putworach, które dotarły do Piekarni Putka.
2. Wtorek
Muffinki z bezglutenowej Bułki Wyborowej Putka z jajkiem, serem i suszonymi pomidorami
Pokrój bułkę na cienkie kawałki i układaj po 2 – 3 w wysmarowanej masłem formie na babeczki.
W misce roztrzep 2 jajka, dodaj łyżkę śmietany i łyżkę startej mozzarelli. Dosyp ulubione zioła i suszone pomidory. Tak przygotowaną masę wlej do foremek wyłożonych wcześniej bułką.
Piecz przez 10 – 15 minut w temperaturze 175 – 180 stopni C.
Owoce liofilizowane do pochrupania między zajęciami
Kotlety z ciecierzycy do burgera – 2 sztuki
250 g ciecierzycy z puszki
1 marchewka starta na grubych oczkach
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
duża szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz do smaku
1 – 3 łyżek mąki z ciecierzycy lub bułki tartej bez glutenu
Świeża kolendra
Dodatkowo:
2 liście sałaty
1 pomidor
2 łyżki majonezu i keczupu z cukinii
Ciecierzycę wraz z przyprawami oraz czosnkiem zblenduj. Mogą zostać wyczuwalne grudki.
Dodaj do masy jajko, oraz startą marchewkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę oraz posiekaną kolendrę do uzyskania masy, jak na kotlety mielone.
Powstałą masę łatwo uformujesz w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Można tez piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.
Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień II
1. Poniedziałek
Chlebowe babeczki bez glutenu ze śliwkami
Marchewka i papryka w słupkach
Hummus z czarnuszką
Składniki na 9 większych lub 12 standardowych babeczek
Jesienna wersja past do chleba to moje ubiegłoroczne odkrycie. Hummus z pieczoną dynią z kurkumą i imbirem podbiła nasze serce.
Gwiezdne kanapki wycięte zwykłą foremką do ciastek.
Pasta z pieczonej dyni z imbirem i pestkami dyni
Składniki:
1, 5 szklanki puree z pieczonej dyni hokaido
1 łyżka kurkumy w proszku – jeśli masz świeży korzeń będzie jeszcze bardziej aromatycznie
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy gotowanej na parze
2 ząbki czosnku
Sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
3 – 4 łyżki tahini
uprażone pestki dyni
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, oprócz pestek dyni. Pestki dodaj w całości na koniec. Ja dodaję czasami jeszcze czarnuszkę, bo u nas dzieciaki uwielbiają te ziarna.
Dodatkowo masło orzechowe, banany i opcjonalnie owoce liofilizowane do posypania przed podaniem.
Przygotowanie ciasta na naleśniki:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i zostaw ciasto na 15 minut.
Smaż na rozgrzanej patelni.
Możesz je podawać np. z domową nutellą, konfiturą lub zrobić z nich pyszne sushi naleśniki.
Kiedy naleśniki trochę przestygną rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki, jak sushi. Idealna propozycja na lunchbox do szkoły bez glutenu lub bezglutenowe śniadanie.