Kochamy wypiekać

44 Views

Lunch do pracy – pomysły na zdrowe jedzenie i kanapki do pracy

W pracy spędzamy zdecydowaną część dnia, nie powinniśmy więc zapominać o regularnym spożywaniu w niej posiłków. W trakcie 8 godzin powinniśmy zjeść przynajmniej drugie śniadanie oraz lunch. Co warto zabrać ze sobą do pracy? Do najpopularniejszych opcji należą kanapki, które będą dla nas wartościowe, jeśli zadbamy o ich odpowiedni skład. Koniecznie przygotujmy je na bazie pełnoziarnistego pieczywa, do którego dodamy źródło białka (sery, wędliny, jajka czy pastę z roślin strączkowych) i dużo świeżych warzyw. Osobom dbającym o linie polecamy lekkie sałatki, które wygodnie możemy przetransportować do pracy w słoiku. Sprawdzi się również jogurt naturalny z miodem i bakaliami, pudding na bazie tapioki, pokrojone w słupki warzywa w połączeniu z pastą warzywną oraz świeże owoce. Skorzystaj z naszych propozycji na zbilansowane posiłki, które łatwo i szybko można przygotować w domu i następnie zabrać do pracy.

Zdrowa kanapka do pracy

Świetnym pomysłem na drugie śniadanie w pracy jest odpowiednia kanapka. Aby była wartościowa dla zdrowia, dobrze jest skomponować ją na bazie ciemnego pieczywa lub bułki z ziarnami, dodać źródło białka oraz świeże warzywa. Proponujemy więc Bajgiel Rustiko z wieloziarnistą posypką z dodatkiem pikantnego serka kremowego z chrzanem, wędzonego łososia i chrupiącymi plasterkami warzyw. Rzodkiewki i ogórka można zastąpić rzeżuchą, kiełkami lub szpinakiem baby.

Zdrowa kanapka do pracy – bajgiel z łososiem i serkiem

Bajgiel z kremowym serkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem i rzodkiewką – przepis

Składniki / na 1 porcję:

  • 1 Bajgiel Rustiko
  • 5 łyżek serka kremowego z chrzanem
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 8 plasterków ogórka
  • 2 rzodkiewki pokrojone na plasterki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Bajgiel przekroić na pół. Dolną i górną połowę posmarować serkiem kremowym. Następnie ułożyć na nim wędzonego łososia podzielonego na mniejsze kawałki, plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Udekorować koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć kanapkę drugą połową bajgla. Zapakować w papierową torebkę lub pudełko śniadaniowe.

Sałatka do pracy w słoiku

Sałatka to bogactwo witamin i świetny pomysł na posiłek do pracy, szczególnie dla osób dbających o linię. Zamiast transportować ją w plastikowym pojemniku, skorzystajmy ze szklanego słoika, który zabezpieczy sałatę przed wymieszaniem z sosem i zwiędnięciem. Składniki układamy w słoiku warstwami według zasady: na samym dole sos, następnie ciężkie składniki, potem lekkie, a na samej górze sałata i zielone liście. Ponieważ warzywa nie pływają w sosie, sałatka długo zachowuje świeżość i może być przygotowana nawet poprzedniego dnia wieczorem. Aby sałatka mogła stanowić pełnowartościowy posiłek w pracy, poza świeżymi warzywami należy dodać do niej źródło białka, takie jak mięso kurczaka, gotowane na twardo jajka, wędzona ryba czy rośliny strączkowe. Uzupełnieniem sałatki będzie pełnoziarniste pieczywo, proponujemy więc Chleb Staropolski na bazie mąki żytniej.

Sałatka do pracy w słoiku

Sałatka w słoiku z ciecierzycą i serem feta

Składniki / na 1 porcję:

  • 2 kromki Chleba Staropolskiego
  • 75 g zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduży pomidor
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • garść rukoli
  • 50 g sera feta
  • na sos: 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku startego na tarce lub pół łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • ponadto: duży słoik z nakrętką

Sposób wykonania:

Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Z pomidora usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w dużą kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Składniki sosu umieścić w miseczce i wymieszać, następnie przelać na dno dużego słoika. Warstwami ułożyć: ciecierzycę, czerwoną paprykę, zielony ogórek, pomidora, rukolę oraz ser feta.  Zakręcić słoik i zabrać do pracy razem z kromkami chleba staropolskiego zapakowanymi w papierową torebkę. W pracy obrócić słoik do góry nogami i wstrząsnąć, aby składniki oblały się sosem. Następnie wyłożyć sałatkę na talerz i zjeść z chlebem staropolskim.

Deser do pracy

Amatorom słodkich przekąsek proponujemy kokosowy pudding z tapioki, który jest zdrowszą alternatywą dla sklepowych batoników, pączków i rogalików. Tapioka to lekkostrawna i pozbawiona glutenu kasza wytwarzana z manioku. Po zagotowaniu z mlekiem jej ziarenka pęcznieją, tworząc gęsty pudding, który można zamknąć w słoiku i zabrać do pracy. Kokosowy pudding z tapioki świetnie komponuje się z musem z dojrzałego mango, który można zastąpić innymi owocami, poza sezonem także mrożonymi. Jeśli jednak nie mamy czasu na przygotowanie takiego puddingu w domu, możemy skorzystać z szerokiej oferty gotowych jogurtów i deserów dostępnych w Piekarniach Cukierniach Putka.

Zdrowy deser do pracy

Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango – przepis

Składniki / na 2 porcje:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 60 g tapioki
  • 1 łyżka ksylitolu, cukru lub syropu klonowego
  • 1 mały bardzo dojrzały owoc mango
  • ponadto: 2 małe słoiczki z nakrętką

Sposób wykonania:

Do rondelka wlać mleko kokosowe i dodać tapiokę. Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż wszystkie kuleczki tapioki staną się szkliste. Dodać ksylitol, cukier lub syrop klonowy i wymieszać. Rozlać do dwóch małych słoiczków i zostawić do ostygnięcia.

Mango obrać i odkroić miąższ od pestki. Zmiksować na mus. Jeżeli mango nie jest dość słodkie, można dodać do niego łyżeczkę syropu klonowego lub ksylitolu. Mus z mango wyłożyć na warstwę z tapioki. Odstawić w chłodne miejsce. Po wystygnięciu deser zgęstnieje. Zakręcić słoiczki nakrętkami i zabrać deser do pracy.

Kanapka do pracy na pieczywie bezglutenowym

Poniższa kanapka to pożywna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Przygotowaliśmy ją na bazie bezglutenowych bułek z ziarnami z domowej roboty pastą hummus na bazie ziaren cieciorki. Uzupełnieniem kanapki są oczywiście warzywa. Można wybrać np. paprykę i ogórek kiszony, ponieważ dobrze się transportują, ale możemy zastąpić je np. kiełkami, marynowaną czerwoną papryką czy rzodkiewką.

Zdrowa kanapka do pracy z hummusem i warzywami

Kanapka z hummusem, ogórkiem kiszonym, papryką i rukolą – przepis

Składniki / na 2 porcje:

  • 2 Bezglutenowe Bułki z Ziarnami
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • ulubione zioła do smaku
  • 1 duży ogórek kiszony
  • ¼ czerwonej papryki
  • garść rukoli

Sposób wykonania:

W misie robota kuchennego, np. malaksera, umieścić ciecierzycę z puszki, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny oraz szczyptę soli, można też dodać ulubione zioła. Zmiksować na gładki hummus. Można dodać łyżeczkę wody dla gładszej konsystencji.

Przekroić bezglutenowe bułki z ziarnami i posmarować ich dolne połowy hummusem. Ogórka kiszonego pokroić na plastry, a paprykę na paski. Ułożyć na kanapkach najpierw ogórka i paprykę, a na nich ułożyć rukolę, która będzie służyć jako warstwa chroniąca bułkę przed namoknięciem od warzyw. Przykryć górą bułek. Kanapki zapakować w papierową torebkę lub pojemnik śniadaniowy i zabrać do pracy.