Kochamy wypiekać

Pieczywo w diecie lekkostrawnej

Pieczywo w diecie lekkostrawnej – jaki chleb powinny wybrać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą uważać na to, co jedzą?

Dietoterapia jest powszechnie znanym sposobem walki z wieloma dolegliwościami. Jedną z częściej polecanych diet zdrowotnych jest dieta lekkostrawna, która doskonale odciąża układ trawienny i sprawdza się m.in w chorobach żołądka i jelit. W przypadku takiej diety trudnym i wzbudzającym wiele wątpliwości tematem jest pieczywo. Czy należy je w ogóle jeść będąc na diecie lekkostrawnej? A jeśli tak, to jakie należy wybierać, aby sobie nie zaszkodzić?

Dieta lekkostrawna a pieczywo czy wolno je jeść?

Żywność, która jest lekkostrawna, ma zwykle niską zawartość błonnika pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ błonnik nie jest trawiony przez organizm. W rezultacie przechodzi przez jelito grube i może powodować wiele problemów trawiennych dla obciążonego czynnikami zewnętrznymi układu pokarmowego. Jedzenie pokarmów o niskiej zawartości błonnika zmniejsza ilość niestrawionego materiału i tym samym – może złagodzić objawy wynikające z obciążenia układu pokarmowego. W diecie lekkostrawnej rekomendowaną, spożywaną ilością błonnika pokarmowego jest 25g/dobę/osobę. Nie należy go całkowicie eliminować z diety, ponieważ jest on niezbędny m.in w procesie wchłaniania wody i poprawia perystaltykę jelit. Można i należy jednak go ograniczać poprzez świadome i uważne dobieranie produktów do swojego jadłospisu.

Będąc na diecie lekkostrawnej nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia pieczywa. Należy jednak odpowiednio je wybierać   tak aby nie przekroczyć dziennej, dozwolonej do spożycia ilości błonnika pokarmowego.

 

Pieczywo lekkostrawne – jak je wybrać?

Komponując samodzielnie dietę łatwo przyswajalną dla organizmu, warto w pierwszej kolejności pamiętać, że najbardziej polecane jest pieczywo czerstwe. Świeże pieczywo jest gorzej trawione, czopuje światło jelit, a ponadto ulega fermentacji wzmagając przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Poza tym warto postawić na białe pieczywo. Powstaje ono z przemielonej wielokrotnie mąki, zatem bardzo szybko jest trawione przez układ pokarmowy.Lekkostrawne jedzenie zazwyczaj kojarzy się nam też z sucharkami (zamów Online), co jest bardzo dobrym tropem. Sucharki jak najbardziej odpowiadają wymogom diety lekkostrawnej, a w dodatku są wygodnym sposobem na zaspokojenie głodu. Idealnym rozwiązaniem w przypadku tej diety będzie także chleb tostowy (zamów online), który jest lekki, smaczny i pozwala na stworzenie prostych dań. Zastanawiając się nad wyborem chleba tostowego warto zwracać uwagę na jego skład. Należy unikać tych z antyspleśniaczami i innymi substancjami konserwującymi, które sprawiają, że chleb tostowy może leżeć w chlebaku bardzo długo, ale jednocześnie niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Podobny rezultat do chleba tostowego da nam także chleb zwykły mieszany, który również zawiera w sobie niewielką, jednak wystarczającą ilość błonnika. Będzie to doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają dolegliwości związane z nudnościami i mimo uczucia głodu, nie mogą zmusić się do jedzenia.

Dobrym pomysłem jest również Bułka Beta, która spożywana raz na jakiś czas może stanowić urozmaicenie diety lekkostrawnej. W jej skład wchodzi mąka pszenna, woda, ziarna owsa (5%), skondensowana mąka owsiana z otoczki ziarna owsa (5%), płatki owsa (2%) drożdże oraz sól. Bułka Beta posiada wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Istnieją dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Choć oba spełniają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w przypadku diety lekkostrawnej rekomendowany jest wyłącznie błonnik rozpuszczalny. Wspomaga on oczyszczanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Jest też pożywką dla dobroczynnych bakterii w jelitach. Dzięki niemu Bułka Beta, mimo zawartych ziaren owsa i skondensowanej mąki owsianej, nadal jest lekkostrawna. Za sprawą owsa posiada beta-glukany, które obniżają cholesterol, a także indeks glikemiczny, co zapobiega nagłemu skokowi insuliny we krwi. Mogą ją więc spożywać nie tylko osoby, które mają problemy z trawieniem, ale także te z wahaniami poziomu cukru w organizmie.

Błonnik to nie wszystko – zwracaj również uwagę na cukier w pieczywie

Poza błonnikiem, w diecie lekkostrawnej niewskazane są także cukry proste. (Cukry proste nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii dziennej). Głównie ze względu na fakt, że oprócz energii nie niosą za sobą żadnej wartości odżywczej. Zwiększają za to syntezę cholesterolu w organizmie i wywołują procesy fermentacyjne w jelitach zaostrzając często dolegliwości chorobowe.

W przypadku diety lekkostrawnej rekomendowanym, słodszym pieczywem może być chałka. Jest ona łatwo trawiona ze względu na to, że produkowana jest z mąki pszennej wysokooczyszczonej. Posiada też niską wartość błonnika – zaledwie 1,7/g100g, co czyni ją lekkostrawną.

Stąd też w przypadku ochoty na coś słodkiego, dobrym wyborem będzie lekkostrawna Chałka, która może zastąpić np. pączka. Zaleca się ją jednak w ograniczonych ilościach (od czasu do czasu) ze względu na znaczną zawartość sacharozy i tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem może być także nasza Mini Chałeczka, która dzięki swojej niewielkiej porcji, zjedzona w całości nie będzie szkodliwa dla osób na diecie lekkostrawnej.

Całkowicie zabronione w diecie lekkostrawnej jest natomiast pieczywo razowe żytnie i pszenne, bardzo świeże pieczywo oraz wyroby cukiernicze, np. rogale, słodkie bułki, pączki, faworki czy croissanty.

Kiedy warto postawić na pieczywo lekkostrawne?

Osoby z zespołem jelita drażliwego mogą wymagać jedzenia łatwo przyswajalnych pokarmów. Niektóre z objawów tej choroby obejmują zaparcia, biegunkę, ból brzucha i wzdęcia. Jeśli od czasu do czasu masz biegunkę z powodu zatrucia pokarmowego lub wirusa, również powinieneś postawić, przynajmniej przez jakiś czas, na pokarmy lekkostrawne.

Cierpiący na zgagę również mogą wymagać jedzenia łatwo przyswajalnych pokarmów. Przyczyną zgagi może być choroba refluksowa, co oprócz pieczenia w gardle lub klatce piersiowej oznacza także nudności, wymioty i dyskomfort.

Żywność, która jest lekkostrawna, może pomóc także w niwelowaniu objawów zatruć, m.in. obejmujących:

  • nudności,
  • biegunkę,
  • nieżyt żołądka i jelit,
  • zapalenie uchyłków,
  • zapalnej choroby jelit.

Dieta lekkostrawna polecana jest także kobietom w trakcie menstruacji, ponieważ w tym czasie organizm jest już obciążony samym procesem oczyszczania się macicy i wymaga mniejszej pracy podczas trawienia. Pomocne więc może być tutaj spożywanie lekkostrawnego pieczywa.

Inne, najbardziej popularne powody stosowania diety lekkostrawnej, to:

  • nowotwory przewodu pokarmowego,
  • okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
  • choroby infekcyjne przebiegające z gorączką,
  • żywienie osób w wieku podeszłym.

Jak jeść pieczywo lekkostrawne, aby dieta nie była nudna?

Czy dieta lekkostrawna oznacza nudne posiłki bez smaku? Absolutnie nie! Niżej przedstawiamy kilka propozycji na posiłki dla osób, które stosują dietę lekkostrawną.

Na lekkostrawne śniadanie proponujemy tost z pastą z sera twarogowego, gotowanego jaja i odrobiną masła.

Na Drugie śniadanie dobrze sprawdzi się lekka bułka pszenna Sznytka lub Kajzerka (zamów online) z masełkiem i z dobrej jakości wędliną.

Lekki krem z warzyw z dodatkiem lekkostrawnego groszku ptysiowego (zamów online) to propozycja na obiad.

Ostatni posiłek, czyli kolacja powinna być jeszcze lżejsza, dlatego dobrym pomysłem może być gotowany na parze bukiet warzyw.