Bajgle to jedne z najpyszniejszych, a zarazem najbardziej niepowtarzalnych propozycji w kategorii pieczywa śniadaniowego. Perfekcyjnie chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, doskonale pachnące… No i możesz je zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz! Okryj nasze wyjątkowe przepisy.
W tym artykule znajdziesz:
Pierwsza wzmianka o bajglach pochodzi z Krakowa, z początków XVII wieku. Bajglami, które miały symbolizować długie i szczęśliwe życie, obdarowywano wówczas kobiety żydowskiego pochodzenia po urodzeniu przez nie dziecka.
Okrągłe bułki z dziurką, obsypywane najczęściej makiem lub sezamem, zrobiły międzynarodową karierę. Bajgle są jednymi z najczęściej występujących rodzajów pieczywa w amerykańskich filmach i serialach! Zajada się nimi między innymi Harvey Specter z „The Suits” oraz bohaterki kultowego serialu „Sex and The City”.
Bajgiel doczekał się w Stanach Zjednoczonych nawet swojej własnej „bagelgate”, za którą stała aktorka Cynthia Nixon. Serialowa Miranda pochwaliła się śniadaniem, w którym bajgiel został podany w zaskakującej wersji cynamonowo – rodzynkowej zestawionej z łososiem i kaparami.
Jaki pomysł na bajgle ma PUTKA? Jak zrobić pyszne bajgle w domu? Z czym podać świeże bajgle? Sprawdź przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy i zainspiruj się do eksperymentowania z bajglowym nadzieniem!
Sprawdź naszego klasycznego Bajgla z Makiem
Zrobienie pysznych domowych bajgli jest nieco trudniejsze niż zrobienie większości bułek czy chlebów. Dlaczego? Bajgle to niezwykłe pieczywo drożdżowe, które, zanim trafi do piekarnika, może zostać… wyparzone. Ale po kolei! Chcesz zrobić domowe bajgle? Przygotuj najwyższej jakości składniki oraz duży garnek, kuchenny podbierak i papier do pieczenia.
Składniki potrzebne do zrobienia 4 dużych bajgli:
Do gotowania/parzenia ciasta będziesz potrzebować około 1-1,5 litra wody i 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego.
Wszystko przygotowane? Czas dowiedzieć się, jak zrobić bajgle krok po kroku!
Gotowe! Proces przygotowania ciasta, parzenia i pieczenia jest czasochłonny, ale pyszny efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni! Bajgle rewelacyjnie smakują od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, przepysznie pachnące i idealnie chrupiące. Możesz je również przechować na drugie śniadanie lub kolację – wystarczy schować je do lnianego woreczka na pieczywo lub przykryć bawełnianą szmatką.
Tym, co nadaje puszystym, okrągłym bułkom z dziurką niepowtarzalnego charakteru są dodatki do bajgli. Zwykła oponka zmienia się nie do poznania za sprawą maku i sezamu, które należą do najbardziej znanych i bezdyskusyjnie najczęściej stosowanych dodatków.
Te wyjątkowe wypieki przepysznie komponuję się również z dowolnymi ziarnami i nasionami czy rozkruszonymi orzechami. Na chrupiącej skórce możesz również ułożyć wiórki twardego sera lub posypać okrągłe bułeczki ziołami.
Ale to nie wszystko! Bajglowy przysmak może zyskać ciekawą strukturę, jeśli do klasycznego przepisu na ciasto dodasz nieoczywiste komponenty! Nie masz pomysłu? Pozwól, że Cię zainspirujemy!
Piekarnia Cukiernia PUTKA oferuje swoim klientom między innymi przepyszne Bajgle z Kiełkami i Sezamem (kiełki żyta nie tylko podkręcają smak wyrobów, ale również podnoszą ich wartość odżywczą) oraz oryginalne Bajgle ze Szpinakiem i dodatkiem prażonej cebulki (idealne dla miłośników wyrazistych smaków w pszennej oprawie). Jeszcze więcej ziaren? Spróbuj Bajgla Rustiko, z sycącymi płatkami owsianymi i obsypanego wieloziarnistą posypką.
Sprawdź również nasz wpis: Bajgiel – z czym to się je? Pomysły na bajgle
Bajgle stanowią uniwersalną bazę dla oryginalnych kanapek, którymi możesz zajadać się od śniadania do kolacji! Do klasyki gatunku należą bajgle z łososiem, który idealnie smakuje w zestawie z serkiem czosnkowym, chrzanowym lub ziołowym oraz koperkiem, świeżą rukolą czy roszponką. Miłośnicy okrągłych bułek z dziurką przygotowują również bajgle z jajkiem sadzonym i świeżymi warzywami lub bajgle z pastą jajeczną ze szczypiorkiem.
Zależy Ci na maksymalnie sycącym bajglu? Wypełnij go żółtym serem, grubymi plastrami ulubionej wędliny oraz świeżym ogórkiem i pomidorem. Do kanapki możesz dodać ulubione kiełki, awokado lub pokrojoną w paski paprykę. Z czym bajgiel na lunch? Na przykład z wędzonym filetem z indyka, sznyclem lub drobiowym kotletem w chrupiącej panierce.
A jeśli masz ochotę na bajgla gotowego do schrupania… Mamy coś dla Ciebie! PUTKA to odpowiedź na Twoje pytanie: “bajgle gdzie kupić?”! Zobacz kategorię gotowych kanapek w ofercie Piekarni Cukierni PUTKA i rozsmakuj się w naszych propozycjach “to go”.
Bajgiel z Kurczakiem i Bekonem, pastą z suszonych pomidorów, świeżymi warzywami oraz aromatycznym miodowo-musztardowym sosem zachwyci Cię zaskakującą równowagą rozmaitych smaków.
Bajgiel z Pastą z Tuńczyka rozpieści podniebienie miłośników tej charakterystycznej w smaku ryby, zestawionej z karbowaną sałatą i doskonałym ogórkiem kiszonym.
Bajgiel z Humusem będzie wege propozycją, w której doskonałej jakości humus zestawimy z pysznymi grillowanymi warzywami, zamykając całość w bułce z kiełkami i sezamem.
Warto jeszcze wspomnieć o Bajglach: z Żurawiną i z Czarnuszką, które są wymiennie w ofercie Piekarni Cukierni PUTKA z Bajglem ze Szpinakiem.
Brzmi pysznie? Smakuje jeszcze lepiej!
Produkty użyte w inspiracji