Kochamy wypiekać

105 Views

Bajgiel – z czym to się je? Pomysły na bajgle

Bajgle, czyli puszyste, okrągłe bułeczki w kształcie oponek, to przysmak ulic Nowego Jorku, gdzie aż roi się od lokali specjalizujących się wyłącznie w sprzedaży pieczywa z dziurką. Bajgle serwowane w towarzystwie różnych dodatków to rewelacyjny pomysł na śniadanie lub lunch w pracy. Najbardziej znane zestawienia to kremowy serek, wędzony łosoś i koperek oraz bekon, jajko sadzone i żółty ser.  Ale możliwości jest dużo więcej, ponieważ bajgle smakują świetnie w towarzystwie różnorodnych wędlin, serów oraz warzyw. Zainspiruj się naszymi pomysłami na bajgle z dodatkami.

Bajgle – o co z nimi chodzi? Skąd się wzięły? Ciekawostki na temat bajgli

Wbrew skojarzeniom z kuchnią amerykańską, bajgle tak naprawdę zostały wymyślone w XVII w. przez krakowskich Żydów. Słowo bajgiel wywodzi się od „beygal”, które z kolei pochodziło od niemieckiego „beugel”, co oznaczało „pierścień” lub „bransoletkę”. Jedna z legend głosi, że wręczano je kobietom tuż po narodzinach dziecka. Do Stanów Zjednoczonych, szczególnie do Nowego Jorku, przenieśli je emigranci żydowscy na początku XX w. Obecnie bajgle cieszą się dużą popularnością na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych oraz w Montrealu.

Bajgle mają ciekawą strukturę – miękki i elastyczny środek otoczony przez chrupiącą skórkę. W wielu piekarniach wyrabia się je maszynowo, jednak w Piekarniach Cukierniach Putka kształt oponki nadaje się ręcznie.

Bajgle wyśmienicie nadają się do przygotowywania różnorodnych kanapek. W Piekarniach Putka możesz spróbować gotowych kanapek przygotowanych na bułce z dziurką – Bajgla z Makiem z tuńczykiem oraz Bajgla z Kiełkami w wersji wege z pastą z groszku. Możesz również zainspirować się naszymi przepisami i samodzielnie przyrządzić pyszną kanapkę, wybierając spośród posypanych ziarnami Bajgli Rustiko, Bajgli z Makiem oraz Bajgli z Kiełkami i Sezamem.

Bajgiel z grillowaną piersią z kurczaka

Ugrillowana w domu pierś z kurczaka to świetna alternatywa dla kupnych wędlin, którą polecamy osobom zwracającym uwagę na swój sposób odżywiania. Kolorowe warzywa, takie jak żółta i czerwona papryka oraz kiełki, dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych, a aromatyczny sos miodowo-musztardowy sprawi, że kanapka nie będzie nudna.

Przepis na bajgle z grillowaną piersią z kurczaka

Bajgle z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym – przepis

Składniki /na 2 porcje:

  • 2 Bajgle Rustiko
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki miodu
  • po ¼ czerwonej oraz żółtej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście sałaty
  • garść dowolnych kiełków

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej kurczaka przez ok. 7 minut na stronę. Pokroić na plastry.

W miseczce wymieszać musztardę z miodem. Bajgle Rustiko przekroić na pół, paprykę pokroić na paski.

Dolną połowę bajgla posmarować masłem. Następnie ułożyć liście sałaty, plastry papryki oraz kurczaka. Polać sosem miodowo-musztardowym i udekorować kiełkami. Przykryć wierzchem bułki.

Bajgiel z wędzoną makrelą i jajkiem sadzonym

Jajko sadzone w połączeniu z bekonem i żółtym serem to popularne w Stanach Zjednoczonych dodatki do bajgli. My proponujemy wersję lżejszą uzupełnioną o wędzoną makrelę i awokado. Taka kanapka jest równie pożywna, dodatkowo dostarcza sporo białka i dobrych tłuszczy.

Bajgle z wędzoną makrelą i jajkiem sadzonym – przepis

Składniki /na 2 porcje:

  • 2 Bajgle z Makiem
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 2 garści rukoli
  • 50 g wędzonej makreli
  • ½ awokado

Sposób wykonania:

Na rozgrzanej patelni na 1 łyżce masła usmażyć 2 jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem.

Bajgle z Makiem przekroić na pół. Dolne połowy posmarować pozostałym masłem. Następnie ułożyć rukolę, wędzoną makrelę, plastry awokado oraz jajka sadzone. Przykryć górnymi połowami bajgli.

Bajgiel z mozzarellą i pomidorami

Bajgiel z mozzarellą i pomidorami to nasza propozycja dla wegetarian zaczerpnięta z kuchni włoskiej. Dodatek bazyliowego pesto sprawia, że kanapka jest wilgotna i aromatyczna. Możemy przygotować pesto domowe albo skorzystać z sosu ze słoika.

Bajgle z mozzarellą, pomidorami i pesto – przepis

Składniki / na 2 porcje:

  • 2 Bajgle z Kiełkami i Sezamem
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 garści mieszanych sałat
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (domowego lub ze słoiczka)

Sposób wykonania:

Bajgle z Kiełkami i Sezamem przekroić na pół. Dolne połowy skropić oliwą. Następnie ułożyć kolejno liście sałat, plastry mozzarelli oraz plastry pomidora. Zwieńczyć bazyliowym pesto i zamknąć kanapkę.

Bazyliowe pesto można przygotować w malakserze z pęczka świeżej bazylii, ząbka czosnku, garstki orzeszków pinii lub orzechów nerkowca oraz małego kawałka (30 g) sera parmezan. Po rozdrobnieniu składników, doprawić solą i dodać tyle oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Domowe pesto można również zastąpić gotowym pesto ze słoiczka.