Kochamy wypiekać

Co na grilla? Przepisy z pieczywem w roli głównej

Kiedy nadchodzą ciepłe miesiące, w całej Polsce rozpoczyna się sezon grillowy. Grillujemy w plenerze, w przydomowych ogródkach, na działkach. Przy grillu chętnie celebrujemy wolny czas w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. Nic dziwnego, że szukamy niebanalnych pomysłów na urozmaicenie tych spotkań, by za każdym razem były wyjątkowe pod każdym względem.

Początki grillowania w Polsce sięgają lat 80-tych ubiegłego wieku. Wtedy jeszcze grill nie był tak powszechną formą spędzania czasu jak obecnie, a na ruszt trafiały tylko kiełbasa, kaszanka i karkówka. Dziś spotkania przy grillu cieszą się ogromną popularnością. Grillujemy także poza sezonem, korzystając z odpowiedniego sprzętu, jak grill elektryczny czy też patelnia grillowa. Aby grillowanie za każdym razem było tak ekscytujące, jak to pierwsze w sezonie, warto urozmaicać jego menu. Potrawy z rusztu mogą być tak różnorodne, że grillując nawet codziennie, możemy uniknąć kulinarnej monotonii. Zwłaszcza, jeśli włączymy w ten proces uwielbiane przez wszystkich pieczywo.

Pieczywo na grillu to zdecydowanie więcej, niż tylko kromka chrupiącego chleba podana do kiełbasy czy też karkówki. Może być nie tylko bohaterem drugiego planu, ale przede wszystkim wystąpić w apetycznej roli głównej w postaci zapiekanek, burgerów, grillowanych kanapek, grzanek, a nawet grillowanych bajgli. Sprawdźcie przepisy. Udanego grillowania

Grzanki z grilla

Jeśli raz spróbujecie chrupiących i delikatnych grzanek z bagietki z apetycznymi dodatkami, na zawsze zastąpicie nimi zwykłe kromki chleba opiekane na grillu i podane z grillowaną kiełbasą. Do przygotowania grzanek z grilla wykorzystajcie chrupiącą, Bagietkę Szefa, Bagietkę z Ziarnami z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika, sezamu i czarnuszki lub Bagietkę z Oliwkami, idealną do grzanek we włoskim stylu. Pyszną, bezglutenową alternatywą dla grzanek z bagietek będą grzanki z podłużnej Bezglutenowej Bułki Wyborowej wypiekanej z mąki ryżowej. Bagietki dostępne są w Piekarniach Putka z piecem, gdzie wypiekane są na miejscu, z kolei Bezglutenową Bułkę Wyborową kupicie w każdej stacjonarnej Piekarni Putka lub jeszcze wygodniej – online.

Grzanki z kozim serem, żurawiną i orzechami

Grzanki z chrupiącej Bagietki z Ziarnami, podane z kozim serem, żurawiną i orzechami zamienią zwykłego grilla w niecodzienną ucztę. Nawet jeśli to tylko zwyczajne spotkanie, dlaczego nie zadbać o jego niezwykłą oprawę?

Składniki

Przygotowanie

Orzechy siekamy, lekko prażymy na suchej patelni.

Bagietkę kroimy pod skosem na kromki. Każdą kromkę smarujemy odrobiną miodu, następnie serkiem kozim. Posypujemy żurawiną i prażonymi orzechami.

Tak przygotowane kromki grillujemy na lekko rozgrzanym grillu do zezłocenia spodu

.

Grzanki z wędzonym łososiem, rukolą i awokado

Chrupiące grzanki z Bagietki z Oliwkami z łososiem wędzonym na zimno, rukolą i pastą z awokado przyciąga uwagę przenikającymi się aromatami grillowanego pieczywa i czosnku. Tym razem na ruszt trafia tylko pokrojona bagietka, a kiedy zamieni się w złociste grzanki, dodajemy pozostałe składniki i serwujemy gościom.

Składniki

Przygotowanie

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Miąższ przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Bagietkę z Ziarnami (lub w wersji bezglutenowej – Bułkę Wyborową) kroimy na kromki. Grillujemy na złocisty kolor.

Grzanki smakujemy pastą z awokado, układamy na nich rukolę i kawałki wędzonego łososia, dekorujemy kleksem sosu jogurtowo-majonezowego

Grzanki z serem feta i truskawkami

Jak zwykłe spotkanie przy grillu zamienić w niezwykłą grillową ucztę? Zaserwujcie swoim gościom wytrawne grzanki z Bagietki Szefa z soczystymi truskawkami. Słodycz truskawek przyjemnie przełamuje ser feta, listki mięty dodają świeżości, a wszystkie te smaki podane są na niezwykle delikatnych, złocistych grzankach z bagietki w stylu francuskim.

Składniki

Przygotowanie

Truskawki kroimy w plasterki.

Bagietkę lub Bułkę Wyborową kroimy na kromki. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor.

Grzanki zdejmujemy z grilla, smarujemy serem feta, na każdej kromce układamy truskawki i kilka listków świeżej mięty. Możemy także skropić grzanki sosem balsamicznym.

Grillowane zapiekanki z serem i pieczarkami

Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami z grilla spożywane na świeżym powietrzu smakują zupełnie inaczej! Wykorzystajcie do ich przygotowania Chleb Pasterski z Piekarni Putka w stylu włoskim, a będą wyjątkowo chrupiące, a jednocześnie delikatne.

Składniki

Przygotowanie

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, kroimy w plasterki, później siekamy na mniejsze kawałki.

Cebulę podduszamy na oleju. Do podduszonej cebuli dodajemy pieczarki, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Chleb Pasterski kroimy na kromki. Na każdą kromkę dodajemy pieczarki, posypujemy cheddarem lub mozzarellą. Możemy też dodać plasterki kiszonego ogórka lub paski czerwonej papryki.

Zapiekanki grillujemy na lekko rozgrzanym grillu do momentu, kiedy ser zacznie się topić, a chleb rumienić.

Bajgle z grilla

Bajglami można zajadać się na okrągło, od śniadania po kolację. Dlaczego więc nie zabrać ich również na grilla? Te charakterystyczne bułki w kształcie oponek, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, zazwyczaj wyrabiane są maszynowo, jednak w Piekarni Putka kształt oponki nadawany jest ręcznie. W Piekarni Putka kupicie kilka rodzajów bajgli – Bajgle Rustiko z wieloziarnistą posypką, Bajgle z kiełkami i sezamem oraz tradycyjne Bajgle z Makiem, a także Bajgle ze Szpinakiem.

Bajgle z grilla, przypominające grillowane burgery, smakują każdemu – tym bardziej, że można do nich dodać wszystko, na co ma się ochotę.

Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnego pieczywa na grillowane burgery, przygotujcie je z Bezglutenową Bułką Hamburgerową z Piekarni Putka. Bułka Hamburgerowa wypiekana jest z mąki ryżowej, dzięki której jest miękka i puszysta, jak pszenna. Bajgle i Bułki Hamburgerowe bez glutenu możecie kupić w każdej Piekarni Putka, także

Bajgle z grilla z grillowaną karkówką, ogórkiem kiszonym, krążkami grillowanej cebuli i sałatą

Jeśli nie wyobrażacie sobie grilla bez karkówki, ten bajgiel podbije Wasze serca. Grillowany Bajgiel Rustiko z soczystą karkówką w towarzystwie ogórka kiszonego i grillowanej cebuli inspirowany jest tzw. kanapką drwala, uwielbianą przez wszystkich „mięsożerców”.

Składniki

  • 4 Bajgle Rustiko lub Bezglutenowe Bułki Hamburgerowe
  • 4 plastry karkówki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • kilka liści sałaty lodowej
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ketchupu
  • sos majonezowy
  • suszone przyprawy i zioła – łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, po łyżeczce oregano, bazylii i majeranku, duża szczypta pieprzu, sól

Przygotowanie

Dzień przed grillowaniem marynujemy karkówkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, ketchup, miód, zioła, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej marynacie marynujemy plastry karkówki przed 24 godziny.

Sałatę rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w grube krążki.

Krążki cebuli przekładamy na tackę aluminiową wysmarowaną olejem, grillujemy, aż się ładnie przyrumieni.

Karkówkę wrzucamy na rozgrzany ruszt, grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

Bajgle kroimy na pół, chwilę grillujemy, aż będą ciepłe i chrupiące. Smarujemy sosem majonezowym, dodajemy sałatę, karkówkę, plasterki kiszonego ogórka i grillowane krążki cebuli.

Bajgle z grilla z burgerem wołowym

Te grillowane bajgle są świetną alternatywą dla tradycyjnych fastfoodowych burgerów. Podpieczona oponka z burgerem z grilla, pełna aromatycznych warzyw pysznie zaspokoi nawet największy głód. Jeśli szukacie przepisu na burgery bezglutenowe, zmodyfikujcie ten, zastępując bajgla bezglutenową Bułką Hamburgerową.

Składniki

Przygotowanie

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, formujemy cztery burgery.

Pomidora kroimy w cienkie plasterki, ogórki w paski, czerwoną cebulkę w krążki.

Majonez łączymy z musztardą.

Na rozgrzanym grillu grillujemy burgery. Pod koniec grillowania burgerów kładziemy na każdego kotleta plaster topionego sera, a na ruszt połówki bajgli, które grillujemy, aż staną się ciepłe i chrupiące.

Smarujemy bajgle sosem majonezowo-musztardowym, dodajemy sałatę lodową, plasterki kiszonego ogórka, burgera, plasterki pomidora i krążki cebuli.

Bajgle z pastą z tuńczyka z kukurydzą i cebulką

Grillowane bajgle z pastą z tuńczyka zainspirowane amerykańską kanapką tuna melt to kolejna propozycja na pyszne urozmaicenie grillowego menu. Tuńczyk na ciepło smakuje wyśmienicie zwłaszcza w towarzystwie roztopionego sera cheddar i oczywiście grillowanego, chrupiącego Bajgla z Makiem.

Składniki

  • 4 Bajgle z Makiem lub Bezglutenowe Bułki Hamburgerowe
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pomidor
  • kilka łyżek majonezu
  • gałązka selera naciowego
  • mała czerwona cebula
  • mały ogórek konserwowy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plastry sera topionego cheddar

Przygotowanie

Tuńczyka odcedzamy, dodajemy majonez, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe, czerwoną cebulę i seler naciowy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Bajgle kroimy na pół, lekko podgrzewamy na grillu.

Na dolne połówki bajgli nakładamy grubą warstwę sałatki z tuńczyka, plaster pomidora i plaster sera cheddar. Ponownie układamy na grillu, grillujemy pod przykryciem do momentu, kiedy ser zacznie topnieć. Podajemy na ciepło.

Bajgle z grilla z grillowaną cukinią, serkiem kozim, rukolą i szuszonymi pomidorami

Choć grill kojarzy się z rusztem wypełnionym po brzegi różnego rodzaju mięsiwem, powinno się na nim znaleźć miejsce dla warzyw, na przykład cukinii. Podana w grillowanym, chrupiącym bajglu, z dodatkiem serka koziego, rukoli i suszonych pomidorów, podbije serca nie tylko wegetarian.

Składniki

  • 4 Bajgle Rustiko lub Bezglutenowe Bułki Hamburgerowe
  • 2 nieduże cukinie
  • serek kozi miękki
  • garść rukoli
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, łyżeczka zielonej czubrycy, łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie

Olej przelewamy do małej miseczki, dodajemy zioła i przyprawy, mieszamy.

Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy.

Cukinie kroimy w plasterki, układamy na tacce aluminiowej, smarujemy olejem z ziołami i przyprawami, grillujemy.

Bajgle kroimy na pół, kładziemy na grilla pod koniec grillowania cukinii.

Kiedy bajgle będą ciepłe i chrupiące, spody smarujemy je kozim serkiem, dodajemy kilka plasterków grillowanej cukinii, rukolę, posypujemy suszonymi pomidorami, przykrywamy drugimi połówkami.

Chleb Toskański nadziewany mozzarellą i masłem czosnkowym

Pachnący Chleb Toskański z Piekarni Putka z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i kaparów pysznie smakuje podany z oliwą, a co dopiero grillowany, nadziewany mozzarellą i masłem czosnkowym! Parzy w palce przy rwaniu kawałków, ale nie sposób czekać, aż lekko ostygnie, kiedy ma się w zasięgu wzroku apetyczny bochenek, kuszący czosnkowym aromatem.

Składniki:

  • Chleb Toskański
  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • sól

Przygotowanie:

Chleb Toskański nacinamy w kratkę lub romby, uważając, aby nie przeciąć spodu bochenka.

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę czosnki i posiekane listki bazylii, mieszamy, a na koniec doprawiamy solą.

Pomiędzy nacięcia w chlebie nakładamy grube warstwy masła czosnkowego, dodajemy mozzarellę.

Chleb zawijamy w folię aluminiową, grillujemy około 15 minut.

Focaccia sandwich – grillowane kanapki z bazyliowym pesto, mozzarellą i prosciutto

Ciekawym i pożywnym urozmaiceniem grillowego menu będą grillowane kanapki z Focaccii, słynnego włoskiego pieczywa. Samodzielne przygotowanie Focaccii jest czasochłonne, więc jeśli nie macie czasu lub ochoty na pieczenie, wybierzcie Focaccię z Piekarni Putka, wypiekaną z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak oliwki i rozmaryn. Dostępna również online na www.putkaonline.pl, dorównuje włoskiemu oryginałowi, jest wyjątkowo puszysta i delikatna, a przygotowane z niej grillowane kanapki we włoskim stylu nadadzą plenerowemu spotkaniu wyjątkowy charakter.

Składniki:

  • Focaccia
  • słoiczek bazyliowego pesto
  • 2 kulki białej mozzarelli
  • 8 plasterków włoskiej szynki prosciutto
  • 1-2 pomidory malinowy

Przygotowanie:

Focaccię kroimy wzdłuż i poprzek na 8 kawałków, następnie każdy kawałek na pół, by otrzymać „kanapki”.

Na dolnych połówkach układamy plasterki mozzarelli, pomidorów i po plasterku szynki prosciutto. Górne smarujemy bazyliowym pesto, składamy kanapki.

Kanapki grillujemy na lekko rozgrzanym grillu po kilka minut z obu stron, lekko dociskając szczypcami, aby mozzarella się roztopiła. Podajemy przekrojone na pół.

Pomysłów na niebanalne wykorzystanie pieczywa przy grillowaniu jest o wiele więcej. Tak dużo, że mogłaby być im poświęcona osobna Księga Inspiracji. Czerpcie radość ze spotkań przy grillu, eksperymentujcie, odkrywajcie nowe smaki, a napiszecie własną, pełną niebanalnych przepisów opowieść na dania z grilla z chlebem w roli głównej.