Kochamy wypiekać

Zdrowe kanapki – jakie pieczywo wybrać?

Przygotowywanie kanapek powinno zaczynać się od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdź, jakie rodzaje chleba i dodatki dodadzą Ci energii podczas dnia pełnego pracy i wzmożonej aktywności fizycznej.

Kanapka z grahamką i indykiem

Bułki Grahamki powstają z grubo mielonej mąki pszennej, co czyni je doskonałą bazą do kanapek. Pieczywo tego typu zawiera dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Ma również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie i wpływa na stabilne stężenie cukru we krwi. Dzięki temu po posiłku nie będziesz się czuł ociężały ani ospały. Poza zwykłą grahamką możesz wybrać też wersję słonecznikową z cennymi ziarnami, która jest jeszcze bardziej pełnowartościowa i zawiera jeszcze więcej ilość błonnika.

Grahamki długo zachowują świeżość i mniej się kruszą od kajzerek, co jest szczególnie ważne, gdy kanapki muszą przeleżeć cały dzień w torbie lub plecaku.

By stworzyć pełnowartościowy posiłek, zestaw grahamkę z:

  • świeżą sałatą masłową i pomidorem – źródłami potasu wspierającego koncentrację i prawidłową pracę mięśni;
  • domową pieczenią lub wędliną z indyka – nie jest tłusta, zawiera białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania;
  • gotowanym jajkiem – również doskonałym źródłem białka dającego energię na cały dzień wzmożonej aktywności fizycznej i umysłowej;
  • masłem (nie margaryną) – zawiera witaminy A i D.

Zdrowa kanapka

Kanapka z Bajglem Rustico i kurczakiem

Bułka z dziurką pośrodku to ciekawy sposób na przełamanie kanapkowej monotonii. Możesz wybrać zarówno Bajgiel Rustiko posypany ziarnami, jak również taki ze szpinakiem, czy z makiem. Ten rodzaj pieczywa jest pszenny i miękki, łatwy do pogryzienia.

By stworzyć smaczne i zdrowe drugie śniadanie, połącz bajgiel rustiko z:

  • mięsem z kurczaka – możesz wykorzystać specjalnie zgrillowaną na patelni pierś lub mięso, które zostało z obiadu z dnia poprzedniego;
  • surową papryką – zdrowe warzywo bogate w witaminę C wspomagającą odporność;
  • rukolą – zawiera dużo wapnia oraz żelaza wspomagającego odpowiednie dotlenienie organizmu.

Kanapka dla ucznia

Kanapka z Bułką Orkiszową i pastą z tuńczyka

Bułka z Mąki Orkiszowej jest bogata w witaminy z grupy B oraz cynk, potas, wapń i żelazo. Jednocześnie wyróżnia ją niska zawartość glutenu i duża ilość błonnika, który wspiera trawienie. Pieczywo tego typu daje więcej siły i energii na cały dzień niż zwykły biały chleb, ale jednocześnie jest lekkostrawne (bardziej od pełnoziarnistego) i miękkie. Co więcej smakuje podobnie do tradycyjnego pieczywa pszennego, więc osobom nie przepadającym za ciemnym pieczywem łatwiej je zaakceptować niż choćby chleb razowy.

Pieczywo tego typu zestaw z:

  • pastą z tuńczyka – pasty na kanapki są wilgotne, dzięki czemu kanapki nie schną tak szybko. Do bułki orkiszowej polecamy szczególnie pastę z tuńczyka z puszki i domowego majonezu. Tuńczyk jest lekkostrawną rybą z wysoką zawartością białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, potasu i fosforu oraz witamin B3 i D3;
  • świeżą sałatą karbowaną – zawiera sporo witamin (C, E i z grupy B), a także potas i żelazo niezbędne przy wzmożonej aktywności fizycznej oraz magnez wspierający koncentrację i pamięć;
  • rzodkiewką – chrupiące warzywo ma właściwości wspierające trawienie, dzięki czemu po jedzeniu nie będziesz czuć się ociężale;
  • gotowanym jajkiem – źródłem białka niezbędnego przy wzmożonej aktywności.

zdrowa kanapka do szkoły

Kanapka z bezglutenowym chlebem owsianym i hummusem

Ten rodzaj chleba owsianego nie zawiera glutenu ani soi i laktozy (częstych alergenów). Ponadto jest wysokobiałkowy, ma dużą zawartość błonnika (dzięki siemieniu lnianemu i nasionom słonecznika), tłuszczów nienasyconych i kwasów omega-3 wspierających pracę mózgu i wspomagających zapamiętywanie.

By stworzyć smaczne drugie śniadanie do szkoły, zestaw Bezglutenowy Chleb Owsiany z:

  • hummusem – może być pomidorowy, klasyczny, a nawet buraczany. Można nim zastąpić masło lub margarynę, by kanapki były miękkie nawet po całym dniu w plecaku. Hummus jest także bezglutenowy;
  • polędwicą – przed zakupem warto sprawdzić, czy nie zawiera soi ani żadnych alergenów;
  • świeżą sałatą masłową – źródło potasu wspierającego koncentrację i prawidłową pracę mięśni.

Zdrowa kanapka

Kanapka z Chlebem IG dla cukrzyka

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która dotyka coraz większą część naszego społeczeństwa. Szykując kanapkę dla diabetyka, trzeba wybrać pieczywo o niskim indeksie glikemicznym, takie jak Chleb IG (IG 46). Zawiera on sporo błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie i utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Ma też niski wskaźnik WW i WBT.

Kanapka z Chlebem IG może zawierać:

  • chudy twarożek – może być zarówno ziarnisty, jak i mocno zmielony, w zależności od tego, czy wolisz konsystencję jednolitą i delikatną czy bardziej grudkowatą. Biały ser zawiera dużo wapnia wspierającego mocne kości oraz białka dającego energię podczas dnia pełnego aktywności;
  • posiekany szczypiorek – pobudza apetyt, ułatwia trawienie, zawiera dużo wspierającej odporność witaminy C, a także wapń, potas, fosfor i żelazo. Jeśli nie lubisz jego ostrego smaku, możesz go zastąpić rzodkiewką, która ma podobne właściwości;
  • ogórek – mało kaloryczny, pozytywnie wpływa na trawienie i jest idealny dla cukrzyków (indeks glikemiczny – 15);
  • sól – twarożek warto doprawić do smaku.

Kanapka do szkoły dla cukrzyka