Dynia zaczyna pojawiać się w sklepach z końcem sierpnia, a znika ze sklepowych półek mniej więcej w połowie listopada. W tym krótkim czasie można ją kupić w wielu odmianach – niektóre bardziej nadają się do przetworów, sosów i zup, inne wykorzystuje się do deserów i ciast. Mimo tego, że warzywo można wkomponować niemal do każdego przepisu i podawać je zarówno na słono, jak i na słodko, wiele osób wciąż nie potrafi się do niego przekonać. Sprawdź, z czym podawać dynię, by dodać potrawom charakteru. Jak uatrakcyjnić zupy i sałatki z tym sezonowym warzywem? Z jakimi smakami dynia komponuje się najlepiej?
Aksamitna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dyni to doskonałe danie na wietrzne i pochmurne jesienne wieczory. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników – wystarczy jedna dynia (ok. 1 kg) najlepiej w odmianie dobrej do zup (np. Hokkaido), kilka marchewek (ok. 250 g) i ziemniaków (ok. 250 g), około litra bulionu warzywnego i przyprawy do smaku.
Sama dynia jest dość mdła, dlatego zupę doprawia się wyrazistymi składnikami, takimi jak ostre chilli (ok. 1 papryczki lub szczypta przyprawy w proszku), pikantne curry (dwie łyżeczki), aromatyczny czosnek (2-3 ząbki) i mielony imbir (szczypta). Wedle uznania można dodać także odrobinę gałki muszkatołowej, sproszkowane ziele angielskie, a nawet szczyptę cynamonu czy mielonych goździków, by potrawa miała jeszcze bardziej korzenny aromat. Po zagotowaniu wszystko jest miksowane na jednolitą masę. By przełamać tę monotonną, kremową konsystencję, warto przygotować dodatki, którymi posypiemy wierzch zupy, lub które podamy gościom czy domownikom do pochrupywania:
Chrupiące grzanki to doskonałe urozmaicenie aksamitnej zupy dyniowej, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Do ich zrobienia zwykle wykorzystuje się zwykły biały chleb (nawet, jeśli jest już nieco czerstwy), nadaje się również Bułka Wrocławska czy Bezglutenowa Bułka Wyborowa z mąki ryżowej, ale możesz również poeksperymentować i wybrać:
By przygotować grzanki wystarczy pokroić kromki w kostkę i wrzucić je na rozgrzaną patelnię z roztopionym na niej wcześniej masłem lub olejem. Podsmażać chleb na słabym ogniu, wolno mieszając, aż do zarumienienia. Gdy już się zezłoci, by dodać kolorów i walorów smakowych, można go posypać przyprawą, np.:
Jeśli pieczywo, które wybraliśmy na grzanki ma już wyrazisty aromat (np. jest czosnkowe lub zawiera oliwki), nie przesadzajmy z przyprawami i nie mieszajmy smaków.
Grzanki muszą wystygnąć, zanim posypiemy nimi zupę (gorące szybko namiękną). By nie zwilgotniały, po wystudzeniu warto zamknąć je w szczelnym pojemniku lub słoiku. Tak przygotowane mogą być przechowywane nawet kilka dni.
Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie grzanek możesz kupić Gotowe Grzanki w piekarniach Putka. Do smaku doprawione są aromatycznymi ziołami. Nadają się nie tylko do zup, ale i sałatek. Osobom uczulonym na soję lub laktozę polecamy z kolei Groszek Ptysiowy z ciasta parzonego.
Dynia to sycące warzywo, które idealnie nadaje się do słonych przekąsek. Świetnie komponuje się z oliwkami, serem feta lub pleśniowym, hummusem, a nawet boczkiem. Jak zrobić smaczną i pożywną kanapkę z tymi składnikami?
Zacznij od wybrania pieczywa. Idealnie sprawdzi się Bajgiel Rustiko (ma ciekawą konsystencję w połączeniu z aksamitną dynią) lub żytnio-pszenny Chleb Magnat z pestkami dyni (będą przyjemnie chrupać). Pomiędzy rozkrojoną bułkę lub dwie kromki włóż kilka plastrów pieczonej dyni (35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C), porcję hummusu (możesz nim posmarować pieczywo jak masłem, ale pamiętaj, by warstwa była gruba), plaster szynki parmeńskiej, krążek czerwonej cebulki i plasterek pomidora. Posyp całość drobnym szczypiorkiem i oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Do tej kanapki wybierz Bagietkę z Oliwkami lub chleb z dużą ilością suszonych pomidorów, kaparów i oliwek (Chleb Toskański). Dynię posyp ulubionymi przyprawami (czosnkiem, czarnym pieprzem, słodką papryką) i przysmaż na patelni grillowej. Możesz także owinąć jej kawałki w folię aluminiową i położyć na prawdziwym grillu na ok. 30 min. W tym samym czasie upraż orzeszki na rozgrzanej patelni. Co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliły. Kromki wybranego chleba posmaruj masłem i włóż między nie gotową dynię i pokruszoną fetę. Posyp orzechami włoskimi i oprósz świeżo mielonym pieprzem (nie sól, feta jest już słona). Możesz ozdobić całość także posiekaną bazylią.
Sałatka to lekka i sycąca przekąska na lunch. W piekarniach Putka przygotowujemy wersję sałatki z dynią zawierającą ser feta, suszone pomidory, świeże listki szpinaku i kaszę pęczak polane pysznym dressingiem. We własnych przepisach możesz łączyć dynię także z:
Dynia ma na tyle neutralny smak, że z powodzeniem można z niej przygotować słodkie śniadanie, przekąskę czy deser.
Korzenne, rozgrzewające Ciasto z Pieczonej Dyni, z dodatkiem skórki pomarańczy i cynamonu, może być pysznym i pożywnym śniadaniem, będzie świetne jako przekąska do kawy w przerwie od pracy, idealnie pasuje do zimowej herbaty z pomarańczami i goździkami.
Dynię warto także wykorzystać do zrobienia słodkich kanapek lub tostów w stylu francuskim:
Jako bazę wybierz słodką Chałkę, Bajgiel z Makiem lub Chleb Hetman na bazie pumpernikla. W miseczce zblenduj ok. 100 g twarożku (może być tłusty lub półtłusty) razem ze 100 g upieczonej dyni, najlepiej odmiany Hokkaido, która ma lekko orzechowy posmak, 1 łyżką miodu lub syropu z agawy. Rozsmaruj pastę na chlebie. Możesz posypać kanapkę garścią rodzynek.
Grzanki z chleba moczonego w mleku to szybki pomysł na pożywne słodkie śniadanie. Czy wiesz, że w sezonie jesiennym możesz dodać do nich dyni? Połącz gładkie dyniowe puree (pół szklanki) z mlekiem (pół szklanki), kaszą kukurydzianą (wystarczy łyżeczka). Dodaj cynamon i skórkę pomarańczową do smaku. Zamocz bułkę w tak przygotowanej masie. Pieczywo do tego typu dania powinno być pszenne, np.:
Najlepiej wykorzystać bułki, które są nieco przyschnięte. W ten sposób zużyjemy czerstwiejące pieczywo i po podsmażeniu go na maśle uzyskamy grzanki o idealnie chrupiącym wierzchu oraz puszystym, miękkim środku.
Produkty użyte w inspiracji