Kochamy wypiekać

Czym błysnąć na grillu, czyli prosty przepis na wyjątkową focaccię

Sezon grillowy w pełni! Wiemy, że mimo ogromu możliwości, każdy może czasem stanąć w obliczu braku pomysłów na to, co zrobić na grillu. Przychodzimy z pomocą – przed Tobą kilka pomysłów na to, czym warto zaskoczyć gości. Nasz topowy, sprawdzony produkt na grilla, który możesz przygotować również bezpośrednio na ruszcie, to… focaccia!

W artykule znajdziesz:

  • przepis na focaccię z grilla,
  • inspiracje na inne dania z grilla.

Focaccia na grilla – przepis

Uściślijmy pokrótce, czym jest focaccia i dlaczego to doskonała opcja urozmaicająca klasyczne barbecue. Od pizzy różni się m.in. czasem wyrastania, choć panuje niesłuszne przekonanie, że focaccia to „pizza bez sosu i dodatków” – nic bardziej mylnego. Focaccia to całkiem inny wyrób, znacznie od pizzy grubszy, zdecydowanie mocniej przyprawiony, dłużej wyrastający, dziurkowany i mający nieco inne zastosowanie w kuchni. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Potrzebujesz następujących składników:

mąka (tortowa, wrocławska, poznańska, ewentualnie typ 00) – 250g,

woda – 150ml,

sól – łyżeczka,

cukier – pół łyżeczki,

drożdże (7g świeżych bądź 15g suszonych),

oliwa z oliwek – kilka łyżek,

przyprawy – rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie – do smaku (można użyć innych, choć polecamy właśnie te),

opcjonalnie: kilka posiekanych oliwek, pokrojonych suszonych pomidorów, gruba sól morska do posypania, gałązki rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania

Przygotuj zaczyn

Drożdże wsyp albo wkrusz do miski, dodaj około 50 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Przygotuj ciasto

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do przesianej do miski mąki, następnie połącz z pozostałą wodą i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Nie zapomnij o soli i przyprawach! Następnie wyrabiaj ciasto na podsypanym mąką blacie – powinno to zająć około 15 minut. Ciasto musi być elastyczne, nie kleić się do dłoni, łatwo dawać się formować.

Następnie odłóż ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, by dobrze wyrosło. Później pozostaje już tylko ponowne, krótkie zagniecenie i rozwałkowanie – niezbyt cienko. Focaccię możesz uformować w okrąg jak pizzę albo dopasować do blaszki (wymiary około 20×30 centymetrów).

Jeśli używasz dodatków (co gorąco polecamy!), np. oliwek czy pomidorków, dodaj je teraz – wkładając w ciasto. Wierzch posyp dodatkowymi ziołami i gruboziarnistą solą. Na całej powierzchni zrób widelcem dziurki.

Pieczenie

Focaccię możesz upiec standardowo w piekarniku – wówczas ustaw go na 220 stopni, a czas pieczenia na 15-20 minut.

Jeżeli chcesz poeksperymentować – spróbuj przyrządzić wypiek bezpośrednio na grillu! Najlepiej do tego celu nada się ten elektryczny, czas pieczenia będzie wówczas podobny. Standardowy grill na węgiel to alternatywna opcja, jeżeli posiadasz kamień do pieczenia pizzy. Wówczas umieść go na ruszcie, a następnie podsyp lekko mąką i przenieś na niego focaccię. Taki wypiek na pewno zadziwi Twoich znajomych – warto jednak pamiętać, by regularnie sprawdzać, czy ciasto się nie przypala, zarówno w przypadku grilla elektrycznego, jak standardowego.

Jakie błędy można popełnić?

W przypadku przygotowywania focacci niewiele może się nie udać. Do możliwych błędów należą:

  1. Focaccia wyszła twarda – istnieje możliwość, że ciasto „przerośnie” ponad miarę – aby tego uniknąć, należy zawsze stosować blachę, która ograniczy rozrost ciasta. W przypadku focacci z kamienia trzeba liczyć się z tym, że może być nieco twardsza i mniej puszysta, niż ta z blaszki.

  2. Focaccia nie urosła – albo „zabiliśmy” drożdże zbyt gorącą wodą, albo nie daliśmy wyrosnąć zaczynowi lub całemu ciastu. Pamiętaj, by każdy etap wykonać dokładnie tak, jak opisaliśmy wyżej, włącznie z czasem wyrastania!

  3. Focaccia za szybko zniknęła – cóż można rzec – powtórz raz jeszcze wszystkie kroki. Ostrzegaliśmy, że to hitowy produkt grillowy… 😊

Jeżeli nie masz czasu lub chęci piec, odwiedź Piekarnie Cukiernie Putka i kup klasyczną Foccacię lub jej mini wersję jako idealną przekąskę z dodatkiem oliwek, aromatycznego rozmarynu i pomidorków koktajlowych.

Czym urozmaicić grilla?

Mamy jeszcze kilka asów w rękawie – sprawdzone dodatki do grilla, które zawsze okazują się strzałem w dziesiątkę. Więcej inspiracji znajdziesz też  tutaj: Co na grilla? Przepisy z pieczywem w roli głównej – Putka

Faszerowany chleb

Idealnie w tej roli sprawdzi się nasz Chleb Pasterski. Wystarczy, że pokroisz go na grube kromki, każdą z nich przełożysz pastą serową (starty żółty ser, majonez i czosnek – konsystencja gęstej śmietany), następnie z powrotem złożysz w cały bochenek, owiniesz folią i upieczesz na grillu. Odrywanie ciągnących się kromek sprawi wielką radość każdemu uczestnikowi grilla!

Dip a la tzatziki

Jogurt grecki, świeży ogórek starty na tarce, czosnek, oregano, kropla oliwy z oliwek, sól. Tylko tyle – i aż tyle! Sos cieszy się ogromną popularnością na każdym barbecue, a podjadać go można za pomocą Bagietki Szefa czy Bułki Mazurskiej – odrywając kawałki i nabierając pyszny sos.

Sałatka z grzankami

Choć brzmi banalnie, często okazuje się, że podanie produktu w niestandardowy sposób podnosi jego wartość w oczach biesiadników. Wykorzystaj sezonowe warzywa, kromki pieczywa (polecamy Chleb Toskański) posmaruj oliwą, zarumień na suchej patelni z obydwu stron i gotowe! Możesz też wypróbować nasze gotowe grzanki.

Zapraszamy do Piekarni Cukierni Putka po szeroki wybór pieczywa, które będzie genialnym dopełnieniem każdej ogrodowej imprezy. Zakupy możesz zrobić w okolicy Warszawy i Łodzi, ale też online na www.putka.pl. Wystarczy wrzucić do koszyka wybrane produkty, a następnego dnia chrupiące wypieki będą już u Ciebie. Jeżeli liczysz kalorie lub musisz pilnować indeksu glikemicznego, sprawdź nasze produkty bez glutenu. Polecamy m.in. Bułkę BetaChleb ProBody.

Grill to zawsze okazja do spotkania z bliskimi i miłego spędzenia wolnego czasu. Warto czasami wprowadzić urozmaicenia do grillowego menu i zaskoczyć swoich gości. Pyszne pieczywo z naszych piekarni będzie najlepszym dodatkiem do tej uczty.