Sezon grillowy w pełni! Wiemy, że mimo ogromu możliwości, każdy może czasem stanąć w obliczu braku pomysłów na to, co można zrobić na grillu. Przychodzimy z pomocą – przed tobą garść pomysłów na to, czym możesz zaskoczyć gości. Nasz topowy, sprawdzony produkt na grilla, zdatny również do wykonania bezpośrednio na ruszcie, to… Focaccia!
W artykule znajdziesz:
Uściślijmy pokrótce, czym jest Focaccia i dlaczego to doskonała opcja urozmaicająca klasyczne barbecue. Od pizzy różni się m.in. czasem wyrastania, choć panuje niesłuszne przekonanie, że Focaccia to „pizza bez sosu i dodatków” – nic bardziej mylnego. Focaccia to całkiem inny wyrób, znacznie od pizzy grubszy, zdecydowanie mocniej przyprawiony, dłużej wyrastający, dziurkowany i mający nieco inne zastosowanie w kuchni. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!
Potrzebujesz następujących składników:
– mąka (tortowa, wrocławska, poznańska, ewentualnie typ 00) – 250g
– woda – 150ml
– sól – łyżeczka
– cukier – pół łyżeczki
– drożdże (7g świeżych bądź 15g suszonych)
– oliwa z oliwek – kilka łyżek
– przyprawy – rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie – do smaku (można użyć innych, choć polecamy właśnie te)
– opcjonalnie: kilka posiekanych oliwek, pokrojonych suszonych pomidorów, gruba sól morska do posypania, gałązki rozmarynu do dekoracji
Drożdże wsyp albo wkrusz do miski, dodaj około 50ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do przesianej do miski mąki, następnie połącz z pozostałą wodą i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Nie zapomnij o soli i przyprawach! Następnie wyrabiaj ciasto na podsypanym mąką blacie – powinno to zająć około 15 minut. Ciasto musi być elastyczne, nie kleić się do dłoni, łatwo dawać się formować.
Następnie odłóż ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, by dobrze wyrosło. Później pozostaje ci już tylko ponowne, krótkie zagniecenie i rozwałkowanie – niezbyt cienko. Focaccię możesz uformować w okrąg, jak pizzę, albo dopasować do blaszki (wymiary około 20×30 centymetrów).
Jeśli używasz dodatków (co gorąco polecamy!), np. oliwek czy pomidorków, dodaj je teraz – wkładając w ciasto. Wierzch posyp dodatkowymi ziołami i gruboziarnistą solą. Na całej powierzchni zrób widelcem dziurki.
Focaccię możesz upiec standardowo, w piekarniku – wówczas ustaw go na 220 stopni a czas pieczenia to 15-20 minut.
Jeżeli chcesz poeksperymentować – spróbuj przyrządzić wypiek bezpośrednio na grillu! Najlepiej do tego celu nada się ten elektryczny, czas pieczenia będzie podobny. Standardowy grill na węgiel to alternatywna opcja, jeżeli posiadasz kamień do pieczenia pizzy. Wówczas umieść go na ruszcie, a następnie podsyp lekko mąką i przenieś na niego Focaccię. Taki wypiek na pewno zadziwi twoich znajomych – warto jednak pamiętać, by regularnie sprawdzać, czy ciasto się nie przypala, zarówno w przypadku grilla elektrycznego, jak standardowego.
W przypadku przygotowywania Focacci niewiele może się nie udać – do możliwych błędów należą:
– Focaccia wyszła twarda – istnieje możliwość, że ciasto „przerośnie” ponad miarę – aby tego uniknąć, należy zawsze stosować blachę, która ograniczy rozrost ciasta. W przypadku Focacci z kamienia należy liczyć się z tym, że może być nieco twardsza i mniej puszysta, niż ta z blaszki.
– Focaccia nie urosła – albo „zabiliśmy” drożdże zbyt gorącą wodą, albo nie daliśmy wyrosnąć zaczynowi czy w końcu całemu ciastu. Pamiętaj, by każdy etap wykonać dokładnie tak, jak opisaliśmy wyżej, włącznie z czasem wyrastania!
– Focaccia za szybko zniknęła – cóż można rzec – powtórz raz jeszcze wszystkie kroki. Ostrzegaliśmy, że to hitowy produkt grillowy… 😊
A jeżeli nie masz czasu piec, odwiedź Piekarnie Cukiernie Putka i kup klasyczną Foccacię lub mini wersję jako idealną przekąskę z dodatkiem oliwek, aromatycznego rozmarynu oraz pomidorków koktajlowych.
Mamy jeszcze kilka asów w rękawie – sprawdzone dodatki do grilla, które zawsze, ale to zawsze okazują się strzałem w dziesiątkę, a więcej inspiracji można również znaleźć tutaj: Co na grilla? Przepisy z pieczywem w roli głównej – Putka
Idealnie w tej roli sprawdzi się nasz Chleb Pasterski. Wystarczy, że pokroisz go na grube kromki, każdą z nich przełożysz pastą serową (starty żółty ser, majonez i czosnek – konsystencja gęstej śmietany), następnie z powrotem złożysz w cały bochenek, owiniesz folią i upieczesz na grillu. Odrywanie ciągnących się kromek sprawia olbrzymią radość każdemu uczestnikowi grilla!
Jogurt grecki, ogórek świeży starty na tarce, czosnek, oregano, kropla oliwy z oliwek, sól. Tylko tyle – i aż tyle! Sos cieszy się ogromną popularnością na każdym barbecue, a podjadać go można za pomocą Bagietki Szefa czy Bułki Mazurskiej – odrywając kawałki i nabierając pyszny sos.
Choć brzmi banalnie, często okazuje się, że podanie produktu w niestandardowy sposób podnosi jego wartość w oczach biesiadników. Wykorzystaj sezonowe warzywa, kromki pieczywa (polecamy Chleb Toskański) posmaruj oliwą, zarumień na suchej patelni z obydwu stron i prawie gotowe lub wykorzystaj nasze gotowe grzanki.
Zapraszamy do Piekarni Cukierni Putka po szeroki wybór pieczywa, które będzie genialnym doprawieniem każdej ogrodowej imprezy, a szczególnie naszą nowość Mini Focaccie. Jeśli nie masz czasu udać się do putkowej piekarni osobiście lub nie mieszkasz w Warszawie i okolicach oraz w Łodzi, to proponujemy opcje zakupów przez Internet na www.putkaonlie.pl. Wystarczy wrzucić do koszyka Boxy Grillowe, a następnego dnia chrupiące wypieki będą już u Ciebie. Dla tych, dla których liczy się ograniczanie kalorii albo pilnowanie indeksu glikemicznego polecamy Bułkę Beta oraz Chleb ProBody.
Nasze pieczywo z niskim IG znajdziesz: https://www.putka.pl/chleby-niskie-ig. Na grillu nie trzeba z niczego rezygnować – trzeba jedynie kreatywnie podejść do tematu tego, cóż na nim położyć, aby spełnić wszystkie swoje oczekiwania 😊
Produkty użyte w inspiracji