Kochamy wypiekać

Propozycje na pyszne i zdrowe przekąski z Focacci

Puszysta, chrupiąca, delikatna z wyraźnie wyczuwalną nutą oliwy i rozmarynu – taka jest nasza Focaccia. Pochodzi z Italii, ale jak słońce po niebie zawędrowała do Północnej Europy i cieszy mnogością smaków lata przez cały roku. Choć przepis na przysmak z drożdżowego ciasta jest oparty na prostej recepturze i zaledwie kilku składnikach, każdy region Włoch może poszczycić się własną odmianą Focacci. Wiele jest też pomysłów na przygotowanie wyjątkowych dań z jej wykorzystaniem. My dzielimy się naszymi propozycjami na niebanalne kanapki, domową pizzę oraz przekąskę, której przygotowanie zajmie chwilę.

Focaccia

Słoneczna Kanapka z Focacci

Składniki:

  • połówka Focaccii
  • kulka sera sałatkowego mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g szynki Prosciutto Cotto
  • 150 g sera Provolone w plastrach
  • 50 g rukoli

Majonez czosnkowy:

  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo na sos pietruszkowy:

  • mały pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • pół małej papryczki chili
  • oliwa ze smażenia czosnku
  • pół łyżeczki octu
  • łyżeczka gruboziarnistej soli

Czosnek obieramy, umieszczamy w rondelku i zalewamy oliwą. Smażymy na małym ogniu do miękkości i zarumienienia. Następnie przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. Dodajemy majonez, sok
z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy wystudzoną oliwą ze smażenia czosnku. Dodajemy ocet i gruboziarnistą sól. Dokładnie łączymy.

Połówkę Focaccii kroimy na dwa paski, a następnie w poprzek. Dolną część smarujemy majonezem czosnkowym i sosem pietruszkowym. Wykładamy plastry mozzarelli, szynkę Prosciutto Cotto,
ser Provolone i połówki pomidorków koktajlowych. Ponownie polewamy sosem pietruszkowym
i posypujemy rukolą. Teraz nakładamy majonez czosnkowy również na górną część Focaccii. Kanapkę lekko dociskamy i kroimy na pół.

Pyszna kanapka we włoskim stylu gotowa, smacznego!

Focaccia jako kanapka

Domowa pizza z Focacci

Składniki:

  • 1 Focaccia
  • 375 g sałatkowej mozzarelli (3 kulki)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g szynki Prosciutto
  • liście bazylii
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • Suszone oregano + oliwa na wierzch

Dodatkowo na sos:

  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu i płatków chili

Focaccię kroimy w poprzek na dwie części. Sos pomidorowy łączymy w naczyniu z oliwą, solą, cukrem i suszonym oregano. Doprawiamy pieprzem oraz płatkami chili (opcjonalnie). Połówki Focaccii smarujemy sosem. Następnie układamy na nich plastry mozzarelli, posypujemy oregano i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy przez 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (funkcja góra-dół). Po upieczeniu pizzę kroimy na 6 równych części, z których każda z pewnością szybko zniknie!

Na kawałkach układamy szynkę, połówki pomidorków koktajlowych, liście bazylii i posypujemy parmezanem.

Gotowe!

Focaccia jako pizza

Chrupiąca przekąska z Focacci

Składniki:

  • 1 Focaccia lub więcej w zależności od apetytu i liczby gości.
  • Oliwa z oliwek
  • Sól gruboziarnista

Focaccię wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Oliwę wlewamy do miseczki, chrupiącą Focaccię kroimy na kawałeczki, posypujemy gruboziarnistą solą. Każdy kęs maczamy w oliwie i cieszymy się bogactwem prostego smaku!

Produkty użyte w inspiracji