Kochamy wypiekać

Bez mleka, proszę!

Zdawało by się, że wyroby bez mleka, bez glutenu czy cukru mogą być sporym wyzwaniem kulinarnym, jednak w obecnych czasach dysponujemy ogromną ilością zamienników, które sprawiają, że dania „bez” stają się równoważnym pod względem wartości odżywczych odpowiednikiem tych tradycyjnych. Takim, w których smak dalej gra pierwsze skrzypce!

Zdarza się czasem, że stan zdrowia czy inne uwarunkowania żywieniowe wymagają od nas zastosowania diety bezmlecznej. Tak się dzieje w alergii na białka mleka krowiego czy u osób z nietolerancją laktozy. Nabiał pochodzenia krowiego u osób z nadwrażliwością może wywoływać różnorodne objawy ze strony przewodu pokarmowego(biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, przelewania), dróg oddechowych (katar, kaszel, chrypka) czy reakcje skórne objawiające się nasileniem zmiany trądzikowych, pokrzywki, zaczerwienienia skóry, egzemy lub objawów atopowego zapalenia skóry. Wtedy właśnie mogą być wskazane produkty bezmleczne oparte na zamiennikach mleka krowiego.

W tym artykule znajdziesz:

  • informacje o diecie bezmlecznej,
  • wskazówki dotyczące zamienników produktów zawierających laktozę,
  • propozycje bezmlecznych tortów i innych przysmaków z Piekarni Putka,
  • ofertę produktów bez mleka i bez glutenu.

Dieta bezmleczna, czyli jaka?

Jest to dieta, w której na stałe lub na jakiś czas wyklucza się z jadłospisu mleko i wszelkie wyroby na jego bazie: jogurt, maślankę, kefir, śmietanę, serki, masło czy sery. Sprawa jest jeszcze nieco bardziej skomplikowana, bo mleko może być elementem wielu innych produktów, przykładowo czekolady mlecznej czy margaryn zawierających serwatkę. W żywności składnik mleczny możemy znaleźć także pod wieloma innymi postaciami. Może na niego wskazywać wymieniona na etykiecie produktu spożywczego: kazeina, serwatka, laktoglobuliny, laktoalbuminy, białko serwatki czy kazeinian wapnia.

Co w zamian?

Konieczność stosowania diety bezmlecznej nie wymusza na nas rezygnacji z ulubionych smaków, bo rynek oferuje nam ogromną ilość zamienników, które sprawiają, że produkty z nich uzyskane prezentują się i smakują równie pysznie! Zamiast mleka krowiego do potraw można użyć roślinnych odpowiedników: napoju kokosowego, owsianego, sojowego, ryżowego czy migdałowego. Zamiast krowiego jogurtu można zastosować ten kokosowy czy sojowy, a zamiast masła – margarynę bezmleczną. Odpowiednikiem tradycyjnej śmietany może być śmietana wegańska: kokosowa, owsiana czy mleczko kokosowe. Ta ogromna baza zamienników sprawia, że możemy uzyskać równie pyszny odpowiednik dobry dla naszego zdrowia!

Torty bez mleka – pyszne i efektowne

W Putce jesteśmy w stanie spełnić oczekiwania nawet największych smakoszy, także w zakresie bezmlecznych smakołyków. Przede wszystkim polecamy nasze bezmleczne torty tworzone na bazie mleczka kokosowego. Są lekkie, a zarazem pełne smaku. Zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Pięknie wykonane, udekorowane czekoladowymi perełkami i rozetkami są idealnym (i zdrowym!) dopełnieniem każdej uroczystości. Oferujemy je w wersji klasycznej lub z własnym zdjęciem zamieszczonym na bezglutenowym opłatku, z malinami lub bez owoców. Każdy tort można stworzyć według własnych upodobań i zamówić także online.  

Bezmleczne przysmaki

Pyszna, sycąca owsianka bez mleka? To możliwe! Wegańska owsianka sezamowa z wiśniami to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub lekką przekąskę w ciągu dnia. Wersja arachidowa z sezonowymi owocami też świetnie smakuje i dodaje energii. W Putce tworzymy ją na bazie napoju sojowego i polecamy wszystkim, którzy na co dzień dbają o swoje zdrowie.

Doskonałym pomysłem na szybkie, bezmleczne śniadanie jest też jaglanka z dużą ilością orzechów laskowych i czekoladą. Słodyczy dodają jej również daktyle. Można ją zabrać ze sobą i zjeść w dowolnym momencie, delektując się intensywnością zestawionych w niej smaków.

Dla miłośników wegańskich smakołyków mamy też pyszne, słodkie przekąski – Deser z tapioką i musem mango oraz Deser czekoladowy z tapioką i wiśniami, obydwa na bazie napoju kokosowego. Z małych rzeczy, takich „na raz” polecamy nasz bezmleczny Wegański Pączek z Porzeczką, a na słono – Przekąskę z Soczewicą. Pyszne Mini Malinianki, bułeczki drożdżowe są idealne do kawy – warto dodać, że w wielu naszych cukierniach serwujemy ją na bazie mleka roślinnego.

Osoby, które nie tolerują zarówno laktozy, jak i glutenu, mają bardzo ograniczony jadłospis i trudno im znaleźć coś do przekąszenia na mieście. Z myślą o nich oferujemy aromatyczne Bezglutenowe Gwiazdki Piernikowe wypełnione powidłami śliwkowymi, posypane płatkami migdałowymi, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Są idealne do chrupania „po drodze”, ale sprawdzą się również jako poczęstunek dla gości i dodatek do gorącej herbaty.

Podobnie putkowe, bezglutenowe muffiny – te klasyczne babeczki są świetnym deserem o każdej porze roku. Zachęcamy, by na bieżąco sprawdzać, jakie smaki są dostępne, bo wiele z nich sprzedawanych jest sezonowo. W wersji bezglutenowej polecamy Muffin Matcha-Malina, Muffin z Rokitnikiem, Muffin z Wiśnią, Muffin z Jagodami.     

Spróbuj i podziel się z innymi

Zdrowe odżywianie nie wyklucza jedzenia pysznych deserów, słodkości i przekąsek. Zachęcamy do spróbowania tych z naszej oferty. Wykonane z najwyższej jakości składników dają zawsze wiele przyjemności i pozwalają cieszyć się chwilą.