Kochamy wypiekać

97 Views

Jak zrobić croque madame, monsieur i inne tosty francuskie

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj tosty w stylu francuskim! Są proste w przygotowaniu i smakują znakomicie.

Jak zrobić croque madame i croque monsieur – francuskie kanapki

Croque Monsieur i jej siostra – Croque Madame, to klasyka kuchni francuskiej. Nazywane „chrupiącym panem” i „chrupiącą panią” stanowią doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Croque Monsiuer to kanapka z szynką, serem i sosem beszamelowym, apetycznie zrumieniona w piekarniku. Jego żeńska wersja wzbogacona jest dodatkowo o jajko sadzone ułożone na wierzchu, które przypomina kapelusz – stąd wzięła się nazwa tego tosta.

Croque monsieur

Croque madame i croque monsieur – przepis

Składniki / na 2 porcje:

  • 2 kromki Chleba Wiejskiego przekrojone na pół
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml mleka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 g startego sera gruyere (lub innego o wyraźnym smaku)
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej na plastry
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 jajka
  • łyżka masła do smażenia jajek
  • sól i pieprz

Croque madame z jajkiem

Sposób wykonania:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotować przez minutę. Stopniowo dodawać zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, pamiętając cały czas o mieszaniu, do momentu aż beszamel zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i doprawić odrobiną soli, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać 1/3 sera i wymieszać do rozpuszczenia.

Dwie kromki chleba posmarować musztardą francuską, a pozostałe dwie połową beszamelu. Na stronie posmarowanej beszamelem ułożyć szynkę i przykryć kromkami posmarowanymi musztardą. Zewnętrzne strony kanapek posmarować masłem.

Ułożyć kanapki na patelni i obsmażyć na chrupiąco – 2 minuty z każdej strony. Posmarować z wierzchu pozostałym beszamelem i posypać pozostałym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 5 minut, aż ser się rozpuści.

W międzyczasie usmażyć na maśle 2 jajka sadzone. Delikatnie doprawić je solą i pieprzem. Gdy kanapki będą gotowe, ułożyć na wierzchu po jajku sadzonym i od razu podawać.

Jakie pieczywo do croque madame i do croque monsieur? Jaka szynka? Jaki ser?

Croque monsieiur oraz croque madame przygotowuje się na pieczywie tostowym, brioszce, chałce lub wiejskim chlebie na zakwasie. Nasza propozycja pieczywa to Chleb Wiejski – ma wyrazisty smak i znakomicie pasuje do francuskich kanapek. Szynka powinna być gotowana, niewędzona. Jeśli chodzi o ser, doskonale sprawdzą się sery szwajcarskie, takie jak ementaler lub gruyere albo francuski ser comte.

Jak zrobić tosty francuskie z chałki?

Do przygotowania tostów francuskich warto wykorzystać czerstwą Chałkę, która mięknie namoczona w mieszance jajek i mleka lub śmietanki. Świeża chałka mogłaby się rozpaść w tej smakowitej kąpieli. Tak naprawdę do przygotowanie tostów można wykorzystać każde „miękkie pieczywo”, które mamy akurat w chlebaku, choćby takie jak Bułka Wrocławska czy zwykła Kajzerka. Tosty można dodatkowo doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem lub wanilią. Sposobów na podanie tostów francuskich jest bardzo wiele i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Sos czekoladowy, cukier puder, konfitura, duszone owoce, masło i syrop klonowy, a może masło orzechowe?  Dziś proponujemy tosty francuskie w wersji najprostszej, z dodatkiem świeżych owoców i miodu.

Tosty francuskie z owocami, malinami i syropem klonowym

Tosty francuskie – przepis

Składniki /na 2 porcje:

  • 6 kromek Chałki, jednodniowej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki masła
  • do podania: świeże owoce, miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy

Sposób wykonania:

Do szerokiej, płaskiej miski wbić jajka, dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową oraz opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Wymieszać przy pomocy trzepaczki lub widelca.

Chałkę pokroić na grube kromki. Maczać z obu stron w mieszance mleczno-jajecznej, następnie układać na patelni z roztopionym masłem. Smażyć w dwóch partiach z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu po ok. 2-3 minuty na stronę.

Gotowe tosty francuskie ułożyć na talerzu. Podawać od razu ze świeżymi owocami polane ulubionym słodzikiem, jak miód, syrop daktylowy czy z agawy.