Kochamy wypiekać

W Putce mamy najzdrowsze owoce na świecie

Właśnie tak – jedne z najcenniejszych owoców, jakie tylko istnieją, i to w kilku odmianach, znajdziesz w naszych wypiekach. Słodsze, pachnące lasem i te nieco bardziej cierpkie, wyraziste, nasycone smakiem – to jagody.

Jagoda, jagoda kamczacka, borówka, borówka amerykańska…?

Zdarza się, że tych określeń używa się albo błędnie, albo zamiennie – chcemy, by każdy dobrze zrozumiał, z jakim owocem ma do czynienia i dlaczego to właśnie je określa się jako tak cenne dla naszego organizmu. Piekarnia Cukiernia Putka wykorzystuje je wypiekach zgodnie z sezonowością występowania:

jagody to małe, ciemne, mocno barwiące owoce. Pachną lasem, igliwiem i mają bardzo wyrazisty, kwaskowaty smak. W niektórych regionach Polski, na przykład w Małopolsce, określane są skrótem myślowym jako „borówki”, jednak systematyka jest jasna – borówka to zupełnie inny owoc!

borówki to owoce zwane podręcznikowo borówką brusznicą – różnią się od jagód m.in. kolorem i zastosowaniem. Brusznica jest czerwona, kwaśna i nie tak popularna, jak jej fioletowe i niebieskie „kuzynki”.

 borówka amerykańska, nierzadko błędnie zwana „jagodą”, to odmiana deserowa, bardzo słodka, lecz nieco bardziej sucha i zwięzła w konsystencji. Nie jest tak soczysta, jak klasyczna jagoda – najbardziej nadaje się do zjadania na surowo bądź jako dodatek do deserów. Borówka amerykańska nie barwi tak mocno, jak jagoda leśna – jest niebiesko-fioletowa, znacznie od jagody większa.

jagoda kamczacka to „siostra” klasycznej leśnej jagody. Charakteryzuje się nieco bardziej cierpkim smakiem i wydłużonym kształtem owoców. To właśnie tej wersji, poza jagodą leśną, używamy w Putce najczęściej – już za moment stanie się jasne, dlaczego tak jest!

Właściwości zdrowotne jagód

…można rzec, że lista korzyści z jedzenia tych małych owoców niemal się nie kończy. Jagody leśne są po brzegi wypełnione antyoksydantami, witaminami i minerałami. Te pierwsze sprawiają, że dłużej zachowujemy młody wygląd i witalność (również jeżeli chodzi o dobroczynny wpływ na skórę w warstwie „wizualnej”). Minerały i witaminy wpływają na to, że jagody cechuje bardzo silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – wpływają również na uregulowanie pracy jelit i można stosować je na przykład przy biegunkach.

W jagodach znajdziemy również luteinę odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także mikroelementy mające swój udział na polepszanie pamięci. Witamina B1, C czy K oraz masa minerałów to idealny koktajl na witalność, pełnię zdrowia i doskonałe samopoczucie. Nie przesadzamy – jagody z powodzeniem można określać mianem superfoods, szczególnie że ich indeks glikemiczny jest bardzo niski i przyjazny dla osób, które muszą pilnować swojej diety z różnych względów.

Jagoda kamczacka, czyli druga stosowana często przez nas odmiana, ma dodatkowo wpływ na obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów czy choroby wieńcowej. Cukrzyca, otyłość, anemia – wszystkie te dolegliwości można znacząco złagodzić przy spożyciu odpowiedniej ilości jagody kamczackiej. Brzmi dobrze, prawda?

Wypieki z jagodami

Piekarnia Cukiernia Putka to punkt docelowy dla wszystkich tych, którzy pragną połączyć dobroczynne właściwości sezonowych owoców z przepysznymi wyrobami cukierniczymi, przywodzącymi na myśl ciepłe lato, wakacje u babci i dom pachnący słodkim ciastem. W wielu naszych piekarniach są one wypiekane świeżo na miejscu. Nasza Jagodzianka z Jagodami Kamczackimi to absolutny bestseller – rocznie pieczemy ich bardzo dużo, by mieć pewność, że każdy miłośnik jagodzianek będzie mógł kupić ich tyle, na ile ma ochotę 😊 Drożdżowe, pachnące, posypane kruszonką… W ofercie mamy również Jagodziankę w opcji wypełnionej klasyczną, ciemną jagodą, a także jej mini-wersję – Mini Jagodzianki na wagę – dla wszystkich tych, którzy wolą zajadać tę pyszność w mniejszych porcjach.

W ramach urozmaicenia klasyki przygotowujemy również Pączki z Jagodami — stugramowe delicje oblane słodkim lukrem, które stanowią wypiek unikatowy, autorski i wyjątkowo smaczny. Do tego Wianek Jagodowy ze świeżymi jagodami dla każdego, kto kocha się dzielić – forma dużego ciasta sprawia, że wypiek można wygodnie pokroić i podzielić na kawałki.

W Piekarni Cukierni Putka dbamy o to, by produktów mógł skosztować każdy – w tym osoby, które z różnych względów nie mogą jeść glutenu. To właśnie dla nich powstała Bezglutenowa Jagodzianka oparta na skrobi ziemniaczanej – ma wyjątkowy smak trudny do porównania z czymkolwiek innym. A także przepyszne Bezglutenowe Ciasto Sezonowe ze Świeżymi Jagodami. Polecamy spróbować również tym, którzy jedzą gluten, a pragną odmiany i lubią testować nowe smaki!

Stale rozszerzamy dostępność oraz ilość wypieków bezglutenowych certyfikowanych znakiem Przekreślonego Kłosa nadawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W naszej stałej ofercie znajduje się pieczywo i różnorodne wyroby cukiernicze, wytwarzane w oddzielnym, specjalnie przygotowanym zakładzie. Produkty te można  również nabyć  w sklepie online: www.putkabezglutenu.pl

Wszystkie nasze wyroby pieczemy, wkładając w nie całe serce i… masę przepysznych owoców. Dzięki naszym procesom produkcyjnym i sposobom na zachowanie świeżości jagód możecie delektować się różnymi wersjami jagodzianek niezależnie od pory roku.

Jesteśmy dumni z naszego doświadczenia, na bazie którego powstały te drożdżowe słodkości – wiemy, że smakują naszym Klientom, bo niejednokrotnie w sezonie po jagodzianki ustawiają się do nas kolejki.

Brzmi dumnie? Nie bez powodu! Zapraszamy do Piekarni Cukierni Putka na spróbowanie prawdziwych jagodzianek nadzianych po same brzegi tym, co natura oferuje nam jako najlepsze!