Kochamy wypiekać

W putkowych wypiekach znajdziesz najzdrowsze owoce na świecie!

Właśnie tak – jedne z najcenniejszych owoców, jakie tylko istnieją, i to w kilku odmianach, znajdziesz w naszych wypiekach. Słodsze, pachnące lasem i te nieco bardziej cierpkie, wyraziste, nasycone smakiem – to jagody.

W artykule znajdziesz:

  • informacje  o właściwościach zdrowotnych jagód,
  • wypieki z jagodami.

Jagoda leśna, jagoda kamczacka, borówka, borówka amerykańska…?

Zdarza się, że tych określeń używa się albo błędnie, albo zamiennie – chcemy, by każdy dobrze zrozumiał, z jakim owocem ma do czynienia i dlaczego to właśnie je określa się jako tak cenne dla naszego organizmu. Piekarnia Cukiernia Putka wykorzystuje je wypiekach zgodnie z sezonowością występowania:

jagody to małe, ciemne, mocno barwiące owoce. Pachną lasem, igliwiem i mają bardzo wyrazisty, kwaskowaty smak. W niektórych regionach Polski, na przykład w Małopolsce, określane są skrótem myślowym jako „borówki”, jednak systematyka jest jasna – borówka to zupełnie inny owoc!

borówki to owoce zwane podręcznikowo borówką brusznicą – różnią się od jagód m.in. kolorem i zastosowaniem. Brusznica jest czerwona, kwaśna i nie tak popularna, jak jej fioletowe i niebieskie „kuzynki”;

 borówka amerykańska, nierzadko błędnie zwana „jagodą”, to odmiana deserowa, bardzo słodka, lecz nieco bardziej sucha i zwięzła w konsystencji. Nie jest tak soczysta, jak klasyczna jagoda – najbardziej nadaje się do zjadania na surowo bądź jako dodatek do deserów. Borówka amerykańska nie barwi tak mocno, jak jagoda leśna – jest niebiesko-fioletowa, znacznie od jagody większa.

jagoda kamczacka to „siostra” klasycznej leśnej jagody. Charakteryzuje się nieco bardziej cierpkim smakiem i wydłużonym kształtem owoców. To właśnie tej wersji, poza jagodą leśną, używamy w Putce najczęściej – już za moment stanie się jasne, dlaczego tak jest!

Właściwości zdrowotne jagód

Można powiedzieć, że lista korzyści z jedzenia tych małych owoców niemal się nie kończy. Jagody leśne są wypełnione antyoksydantami, witaminami i minerałami. Te pierwsze sprawiają, że dłużej zachowujemy młody wygląd i witalność (również jeżeli chodzi o dobroczynny wpływ na skórę w warstwie „wizualnej”). Minerały i witaminy wpływają na to, że jagody cechuje bardzo silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – wpływają również na uregulowanie pracy jelit i można stosować je na przykład przy biegunkach.

W jagodach znajdziemy również luteinę odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także mikroelementy mające wpływ na polepszanie pamięci. Witamina B1, C czy K oraz masa minerałów to idealny koktajl na witalność, pełnię zdrowia i doskonałe samopoczucie. Nie przesadzamy – jagody z powodzeniem można określać mianem superfoods, szczególnie że ich indeks glikemiczny jest bardzo niski i przyjazny dla osób, które muszą pilnować swojej diety z różnych względów.

Jagoda kamczacka, czyli druga stosowana często przez nas odmiana, ma dodatkowo wpływ na obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów czy choroby wieńcowej. Cukrzyca, otyłość, anemia – wszystkie te dolegliwości można znacząco złagodzić przy spożyciu odpowiedniej ilości jagody kamczackiej. Brzmi dobrze, prawda?

Wypieki z jagodami

Piekarnia Cukiernia Putka to punkt docelowy dla wszystkich tych, którzy pragną połączyć dobroczynne właściwości sezonowych owoców z przepysznymi wyrobami cukierniczymi, przywodzącymi na myśl ciepłe lato, wakacje u babci i dom pachnący słodkim ciastem. W wielu naszych piekarniach są one wypiekane świeżo na miejscu. Nasza Jagodzianka z Jagodami Kamczackimi to absolutny bestseller – rocznie pieczemy ich bardzo dużo, by mieć pewność, że każdy miłośnik jagodzianek będzie mógł kupić ich tyle, na ile ma ochotę 😊 Drożdżowe, pachnące, posypane kruszonką… W ofercie mamy również Jagodziankę w opcji wypełnionej klasyczną, ciemną jagodą, a także jej mini-wersję – Mini Jagodzianki na wagę – dla wszystkich tych, którzy wolą zajadać tę pyszność w mniejszych porcjach. Naszą nowością jest Tartaletka z Jagodą Kamczacką – pyszne, kruche ciasto, po brzegi wypełniona jagodami oraz Duet Kremowo-Jagodowy, czyli smakowite bułeczki wzbogacone śmietankowym kremem i jagodami.

W ramach urozmaicenia klasyki przygotowujemy również Pączki z Jagodami — stugramowe delicje oblane słodkim lukrem, które stanowią wypiek unikatowy, autorski i wyjątkowo smaczny. Do tego Wianek Jagodowy ze świeżymi jagodami dla każdego, kto kocha się dzielić – forma dużego ciasta sprawia, że wypiek można wygodnie pokroić i zjeść wspólnie z bliskimi.

W Piekarni Cukierni Putka dbamy o to, by produktów mógł skosztować każdy – w tym osoby, które z różnych względów nie mogą jeść glutenu. To właśnie dla nich powstała Bezglutenowa Jagodzianka oparta na skrobi ziemniaczanej, a także przepyszne Bezglutenowe Ciasto Sezonowe ze Świeżymi Jagodami. Polecamy spróbować również tym, którzy jedzą gluten, a pragną odmiany i lubią testować nowe smaki!

Stale rozszerzamy dostępność oraz ilość wypieków bezglutenowych certyfikowanych znakiem Przekreślonego Kłosa nadawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W naszej stałej ofercie znajduje się pieczywo i różnorodne wyroby cukiernicze wytwarzane w oddzielnym, specjalnie przygotowanym zakładzie. Produkty te można również nabyć  w sklepie online: www.putkabezglutenu.pl

Wszystkie wyroby pieczemy, wkładając w nie całe serce i… masę przepysznych owoców. Dzięki naszym procesom produkcyjnym i sposobom na zachowanie świeżości jagód możecie delektować się różnymi wersjami jagodzianek niezależnie od pory roku.

Jesteśmy dumni z naszego doświadczenia, na bazie którego powstały te drożdżowe słodkości – wiemy, że smakują Klientom, bo niejednokrotnie w sezonie po jagodzianki ustawiają się całe kolejki. Zapraszamy do Piekarni Cukierni Putka na spróbowanie prawdziwych jagodzianek nadzianych po same brzegi tym, co natura oferuje nam jako najlepsze!