Kochamy wypiekać

Królowa słodkości. Desery z czekoladą w roli głównej

Królowa? Może być tylko jedna! I zdecydowanie jest nią czekolada! To ona stoi za najsmaczniejszymi deserami i rozpieszcza nasze kubki smakowe w… królewskim stylu.

Najlepsza czekolada to przede wszystkim doskonałe kakao. Miazga kakaowa stanowi ponad 70% składu czekolady gorzkiej. W czekoladach deserowych i mlecznych kakao jest nieco mniej, a odpowiedzialność za smak królowej współdzielą między innymi masło kakaowe i mleko.

Pierwszą tabliczkę gładkiej, gorzkiej czekolady wylał w połowie XIX wieku Francis Fry. Współcześni producenci czekolad nie ustają w kreowaniu oryginalnych czekoladowych propozycji, łącząc miazgę kakaową z rozmaitymi dodatkami, takimi jak pistacje, pomarańcze, truskawki czy wiórki kokosowe.

W Piekarni Cukierni Putka uwielbiamy czekoladę. Cudowny smak rozpływających się w ustach kostek codziennie inspiruje nas do tworzenia deserów, w których to właśnie czekoladzie powierzamy główną rolę. Sprawdź, jakie ciasta, ciasteczka i torty z czekoladą w roli głównej potrafimy wyczarować!

Czekoladowy deser z płynnym wnętrzem? Oto brownie!

Brownie to amerykański deser, w którym czekolada zdecydowanie gra pierwsze skrzypce. Najstarsza zachowana receptura na mocno czekoladowe brownie pochodzi z 1904 roku. W tym podstawowym przepisie towarzyszy jej wyłącznie masło, jajka, cukier i odrobina mąki. Współcześnie niewiele w tej kwestii się zmieniło, a jedynym akceptowanym przez browniemaniaków dodatkiem są orzechy.

W Piekarni Cukierni Putka pieczemy amerykański deser w dwóch wersjach. Znajdziesz u nas klasyczne Brownie i Bezgluenowego Brownie. Oba desery są perfekcyjnie nasycone najlepszą gorzką czekoladą, idealnie miękkie i sprężyste. Doskonale smakują na ciepło i na zimno, w zestawie z waniliowymi lodami lub mocną kawą. Nic również nie stoi na przeszkodzie, by oblać je dodatkową porcją gorącej czekolady, sosu truskawkowego lub wiśniowego.

Pssst… A wiesz, że brownie ma swoje miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa? W 2013 roku amerykańska cukiernia Something Sweet upiekła brownie, które ważyło ponad 106 kilogramów i mieściło się na „blaszce” o wymiarach 3,35 na 1,8 m. Czekoladowego giganta pokrojono na blisko 1200 kawałków, a fundusze ze sprzedaży deseru właściciele cukierni przeznaczyli na cele charytatywne.

Babeczki, ciastka, a może ciasto czekoladowe?

Brownie narobiło Ci ochoty na czekoladowe małe co nieco? A to dopiero początek przygody! Kolejne pomysły i przepisy na desery sprawią, że nie oprzesz się słodkiej pokusie!

Dzięki swojej uniwersalności czekolada może stanowić doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast, ciastek i ciasteczek. Czekolada harmonijnie komponuje się ze świeżymi owocami, skutecznie tonuje intensywną słodkość owoców kandyzowanych, tworzy zaskakujący lekkością duet z bitą śmietaną czy serkiem mascarpone, podbija smak orzechów i migdałów oraz równoważy kwaskowatość cytrusów.

Pysznym przykładem na takie właśnie perfekcyjne połączenia jest aromatyczne Ciasto Czekoladowe z Gruszką i orzechami włoskimi czy Muffin Czekoladowy z Wiśnią. Oba desery znajdziesz oczywiście w naszej Cukierni. Jesteśmy pewni, że Cię oczarują! A  jeśli masz ochotę na małe co nieco – spróbuj Ciasteczek Czekoladowych z dodatkiem płatków owsianych, które rewelacyjnie skomponują się z popołudniową, czarną lub białą kawą.

Tort czekoladowy – prawdziwy klasyk wśród deserów czekoladowych

Czekoladowy tort to klasyk wśród eleganckich deserów, którymi możesz poczęstować gości z dowolnej okazji. Mięciutki ciemny biszkopt i zachwycający krem czekoladowy urzekają prostotą i wykwintnością smaku. Hegemonię czekolady można przełamać łagodzącą śmietanką i kwaśnymi owocami.

W Piekarni Cukierni Putka oferujemy wyśmienity Tort Czekoladowy (z kremem śmietankowo – czekoladowym i liofilizowaną żurawiną) oraz jego bezglutenową wersję – Bezglutenowy Tort Kakaowo – Czekoladowy. Dekoracje? Oczywiście czekoladowe, cieszące oczy niemal tak samo, jak smak czekolady cieszy Twoje kubki smakowe.

Jeśli nie tort, to może… Torcik Czekoladowy! Lekki deser uwodzi intensywnie czekoladowym biszkoptem, przełożonym perfekcyjnym musem czekoladowym oraz wyrazistą masą migdałowo – orzechową z prażynkami. Całość oblewamy ciemną czekoladą i ozdabiamy w minimalistycznym stylu.

Gratka dla smakoszy białej czekolady z maliną

Czekoladowe ciasto wcale nie musi mieć koloru ciemnego kakao lub mlecznej czekolady!

Biała czekolada jest przysmakiem, którego skład i standardy produkcji zostały opracowane w latach 30. XX wieku. To jedna z młodszych sióstr klasycznej gorzkiej czekolady (najmłodsza jest czekolada rubinowa, która pojawiła się na rynku zaledwie 5 lat temu). W składzie białej czekolady nie znajdziemy miazgi kakaowej, a jedynie około 20 do 30% masła kakaowego.

Biała czekolada jest zazwyczaj bardzo słodka, dlatego w deserach łączy się ją przede wszystkim z umiarkowanie słodkimi lub lekko kwaskowatymi owocami. Zgrany duet tworzy z musem malinowym lub truskawkowym. Takie połączenia smaków zastosowaliśmy w eleganckim Serniku z Białą Czekoladą i Musem Malinowo – Truskawkowym oraz perfekcyjnym Torciku Malinowym.

Mówi się, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Rozpuść kostkę czekolady w ustach lub weź kęs czekoladowego ciasta… Od razu masz lepszy humor, prawda?