Kochamy wypiekać

Czy na diecie trzeba zrezygnować z kanapek? Wyjaśniamy, jak jest naprawdę.

Czy możemy jeść chleb i zachować zdrowie oraz piękną sylwetkę?

Chyba na każdą z nas przychodzi pora, że zastanawiamy się nad swoją dietą. Część z nas robi to ze względów zdrowotnych, część dla zgrabnej sylwetki, a kolejne po to, żeby po prostu poczuć się lepiej. W sieci można znaleźć mnóstwo artykułów na temat diet. Każda jest inna, jedna zezwala na pewne produkty, inna kategorycznie ich zabrania.
Wyjątkowym produktem, o który najczęściej toczą się dyskusje, jest pieczywo. Słyszy się, że jest niezdrowe, że tuczy, szkodzi. Czy to prawda? Czy będąc na diecie musimy zrezygnować ze swojej ulubionej kanapki? Niekoniecznie.

Poznaj moc orkiszu

Podstawą zdrowej diety jest jej zbalansowanie. Jeśli odpowiednio wyliczysz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i będziesz go przestrzegać, to niekoniecznie musisz pozbywać się z menu pieczywa. Sekret tkwi w jakości!

Wybierając białe buły, napchane powietrzem i z niską zawartością składników odżywczych, nie podejmujesz najlepszej decyzji. Tak, wiemy, taka bułka czasami smakuje najlepiej! Ale znacznie lepszym wyborem będzie np. chleb orkiszowy! Jest równie pyszny, a świeżo wypieczony, wprost z Piekarni Cukierni Putka, staje się idealnym pomysłem na śniadanie czy lunch!

Orkisz to odmiana pszenicy, bogata w wiele mikro- i makroelementów, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera m.in.:
• witaminy z grupy B,
• mangan, fosfor, żelazo, cynk, wapń, selen,
• witaminy A, E i C,
• białko,
• węglowodany złożone,
• błonnik pokarmowy,
• tryptofan (aminokwas, który pomaga m.in. w łagodzeniu objawów stresu).

Badania wykazały, że orkisz pomaga w problemach krążenia, pozytywnie wpływa na nastrój, poprawia koncentrację oraz wspomaga układ odpornościowy. Wybierając np. Chleb Orkiszowy z Czarnuszką lub Bułkę Orkiszową będziesz czuła się syta przez dłuższy czas. Więcej o orkiszu przeczytasz na Księdze Inspiracji.

Produkty BIO, aby żyć w zgodzie ze sobą i naturą

Dbasz o naturę i troszczysz się o tak ważne aspekty, jak zrównoważony rozwój i ekologia? My też! Dlatego wśród produktów w Piekarni Cukierni Putka, znajdziesz certyfikowane produkty BIO! Są one tworzone z myślą o naturze – składniki pochodzą z naturalnych upraw, w których nie używa się pestycydów czy substancji przyspieszających wzrost. W ten sposób wspieramy rolnictwo ekologiczne, które stanowi alternatywę dla masowej produkcji żywności i znacznie mniej szkodzi środowisku.

Kupując pieczywo dla siebie i swojej rodziny, możesz wybrać Chleb Razowy z Miodem BIO, Chleb Żytni BIO lub Tradycyjny Chleb Pszenno-Żytni BIO oraz (nowy w ofercie) Gruboziarnisty Chleb BIO. Wszystkie te chleby pieczemy na naturalnym zakwasie, a mąka pochodzi z ekologicznych upraw. Odwiedź Piekarnię Cukiernię Putka i zapytaj o wypieki BIO – pamiętaj, duże zmiany możesz zacząć od drobnych – nawet od zmiany pieczywa!

Coś na problemy z sercem i dla diabetyków

Złamanego niestety nie uleczymy, ale możemy zaradzić w przypadku chorób krążenia! A konkretnie, może w tym pomóc nasza Bułka Beta, która jest bogata w beta-glukan. Choć zawiera pszenicę, to ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny (49) i dużo błonnika. Dzięki temu jest polecana wszystkim tym, którzy dodatkowo zmagają się z cukrzycą, ale nadal chcą się cieszyć smakiem pysznego, jasnego pieczywa!

Znajdziesz tu wiele wypieków, które posiada niskie IG. W przypadku diety cukrzycowej poleca się pieczywo, do produkcji którego użyto mąki z ziaren nieoczyszczonych, czyli np. żytniej, razowej czy owsianej z otrębami. Wypróbuj nasz Chleb Razowy lub Pełnoziarnisty, a przekonasz się, że taka dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych śniadań czy kolacji!
Co dla osób na diecie bezglutenowej?
Nie zapomnieliśmy o osobach, których dieta musi być bardziej restrykcyjna. Jeśli zmagasz się z celiakią lub masz nietolerancję glutenu, wybierz nasze pieczywo bezglutenowe. Posiada ono certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wybierając produkty szukaj tych z symbolem Przekreślonego Kłosa.

Jeśli lubisz, aby pieczywo zawierało dużo nasion i zbóż, wybierz Bezglutenowy Chleb Witalny lub Bezglutenowy Chleb ze Słonecznikiem. Znajdziesz je na półkach Piekarni Cukierni Putka, a także możesz je zamówić online na stronie internetowej www.putkabezglutenu.pl. Wszystkie zamówienia realizowane są błyskawicznie. Zamówione i opłacone pieczywo w dniach od poniedziałku do czwartku do godziny 14:00.

Dobre pieczywo z Piekarni Cukierni Putka

W Piekarni Cukierni Putka dbamy o naszych klientów. Wiemy, że wiele osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi lub musi dbać o dietę, by zachować dobre zdrowie. Dlatego w naszych sklepach znajdziesz pieczywo w różnych wariantach – dla osób pragnących schudnąć, przestrzegających diety bezglutenowej czy diabetyków. Odwiedzając nasze piekarnie, zawsze masz pewność, że zakupione pieczywo czy desery są najwyższej jakości!