Kochamy wypiekać

Muffinki – kultowe babeczki, które podbiły świat

Muffinka, muffin, babeczka – nieważne jak się nazywa, najważniejsze jak smakuje. Kto by pomyślał, że niepozorny wypiek tak bardzo zyska na popularności, a nawet doczeka się swojego święta. A jednak! Światowy Dzień Muffina obchodzimy 30 marca.

My jednak świętujemy już w listopadzie. W dniach 19-22 listopada w naszych piekarniach odbędzie się Festiwal Muffinów, w czasie którego będzie można zakupić różne smaki i boxy wypełnione tymi pysznymi wypiekami.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jaka jest historia muffinek,
  • jakie muffinki oferujemy,
  • jakie smaki i wersje tych wypieków znajdziesz w naszych piekarniach podczas listopadowego festiwalu.

Proste i smaczne

Dawno temu, na przełomie X i XI wieku, wśród angielskich, mało zamożnych klas społecznych pojawił się pewien przysmak. Zajadały się nim całe rodziny. Swoim kształtem przypominał prosty placuszek pozbawiony wymyślnych dodatków. Jednak miał w sobie coś, co nie pozwalało przejść obok niego obojętnie.

Z czasem jego sława rosła, a wieść o nim rozchodziła się po całym kraju. W tym miejscu rozpoczyna się niesamowita historia muffinek, które dość szybko trafiły na salony i podbiły serca arystokracji. Damy i kawalerowie zajadali się nimi do popołudniowej herbatki. W końcu dotarły do Polski. Dziś serwuje się je na słodko i wytrawnie, także w Piekarniach Cukierniach Putka.

Jak narodziły się pierwsze muffinki?

Historia muffinek jest równie fascynująca, jak one same. Podobnie jak wnętrze tej babeczki skrywa w sobie wiele ciekawych wątków. Zaczyna się skromnie, bo w biedzie, a kończy na wielkim balu wydawanym na królewskim dworze.

Za ojczyznę muffinek uznawana jest wiktoriańska Anglia. Ich obecna nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego słowa „moufflet”, co oznacza miękką stronę chleba.

Początkowo tego typu wypieki służyły do zaspokojenia głodu najbiedniejszych. O ich powstaniu zdecydował niedostatek angielskich kucharek. Ich świat był podporządkowany zasadzie „nic nie może się zmarnować”, dlatego pierwsze muffinki powstawały z resztek chleba i ugotowanych, tłuczonych ziemniaków. Historia ponownie udowodniła, że potrzeba jest najlepszą matką wynalazków.

Muffiny po amerykańsku

Słynne babeczki, którymi dziś tak chętnie się zajadamy, w obecnej formie przywędrowały do nas jednak nie z Anglii, a z Ameryki.

W Nowym Jorku rozsławił je niejaki Samuel B. Thomson – piekarz, który odświeżył stary przepis swojej matki. Wypieki Thomsona szybko podbiły świat. Wielki przełom miał miejsce w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to wynaleziono proszek do pieczenia. Zastąpiono nim drożdże i dzięki temu muffiny przestały wyglądać jak placuszki i zaczęły przypominać miniaturowe ciasto – babę. Dzisiaj są znane i zjadane w wielu zakątkach świata.

Wariacje na temat muffinek

Polska także ma swoje muffinki. Znajdziesz je w Cukierni Putka. Obok tradycyjnych smaków oferujemy również „wariacje na temat” kultowych babeczek. Te wypieki nigdy Ci się nie znudzą. W czym tkwi nasz sekret? Przede wszystkim w nadzieniu i dodatkach, które zmieniamy w zależności od sezonu.

Muffinki od Putki mogą być słodkim powitaniem dnia i przyjemną chwilą zatrzymania w codziennym pędzie. Stanowią idealny dodatek do kawy i herbaty. Mogą Ci towarzyszyć podczas rozmaitych aktywności, a także mniejszych i większych uroczystości. Te niewielkie ciastka są doskonałą propozycją na pierwsze lub drugie śniadanie. Można je spakować do lunch boxa (razem ze świeżymi owocami) i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Wystarczy tylko wybrać swój ulubiony smak i zapomnieć o całym świecie. Delikatne, puszyste, optymalnie słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz muffinki potrafią każdemu zawrócić w głowie.

Pyszna przekąska

Co powiesz na odrobinę słodkości przełamaną smakiem owoców? Muffin Czekoladowy z Maliną to współczesna odpowiedź na klasyczną wersję wypieku. Doskonale zbilansowany smak i tradycyjna receptura to nasz osobisty przepis na sukces. Jeśli więc masz ochotę na miłą chwilę zapomnienia, proponujemy właśnie tę babeczkę. Puszyste ciasto, a w nim maliny – prawda, że brzmi smakowicie? Ten duet to niekwestionowana poezja smaku! Podobno na długo zapada w pamięci. Warto przekonać się o tym osobiście.

W roli zdrowej przekąski idealnie sprawdzi się Muffin Bananowy. Puszysty i delikatny w środku z całą pewnością podbije serca nawet największych niejadków. Oprócz walorów smakowych kusi niezwykle apetycznym wyglądem. Dzięki niemu w łatwy sposób przemycisz porcję owoców do diety swojej pociechy, a zanurzone w nim kawałki czekolady rozpieszczą kubki smakowe (nie tylko najmłodszych) i będą dodatkową frajdą.

Muffinki dla wegan

Nasze piekarnie oferują też wersję muffinek dla wegan. Muffin Marchewkowy, aromatyczny i niesamowicie miękki, stanowi prawdziwą symfonię smaków! Słodycz marchewki została tu przełamana delikatną, korzenną nutą cynamonu. Z kolei skórka pomarańczowa idealnie dopełnia ten duet, dodając całości jeszcze więcej finezji. Zabierz marchewkową babeczkę na piknik i rozkoszuj się jej smakiem bez żadnych wyrzutów sumienia.

Bez glutenu

Z muffinek nie muszą rezygnować osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Nasi mistrzowie cukiernictwa dbają o to, aby bezglutenowe wypieki zachwycały nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co ważne wszystkie z nich posiadają licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa nadawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W zależności od sezonu i pory roku nasze babeczki bez glutenu zmieniają nadzienie. Wśród kultowych propozycji znajdziesz jabłko z cynamonem czy Bezglutenowy Muffin z Rabarbarem z dużą ilością słodkiej kruszonki. Jesienią spróbuj bezglutenową wersję z dynią, która umila długie wieczory.

Festiwal Muffinów

Podczas Festiwalu Muffinów w dniach 19-22 listopada 2024 roku będziemy mieć w ofercie wiele smaków. Zachęcamy, by je wypróbować i podzielić się nimi z bliskimi. Do wyboru będą muffiny: słony karmel, dyniowo-pomarańczowy, mango-marakuja (wersja wege) i czekoladowo-orzechowy. Przy zamówieniu całego boxa muffin bananowy gratis!

W ramach festiwalu dostępne będą również muffiny bez glutenu z czekoladą, wiśnią (wersja wege), a także nowość – Muffin Banoffee, czyli banan i toffi. Ten smak będzie też dodawany jako gratis do boxów bezglutenowych.

Te pyszne ciastka ucieszą każdego, kogo nimi obdarujesz. To smakołyk dla całej rodziny nie tylko na długie, jesienne wieczory. Umilą spotkania, oglądanie filmów, firmowe zebrania, dziecięce zabawy. Sprawdzą się w każdych okolicznościach!

Putkowe babeczki to również alternatywa dla tradycyjnych ciast podczas urodzin, imienin i innych ważnych uroczystości. Ułożone na piętrowej paterze zachwycą gości i będą wspaniałą dekoracją stołu.

Możesz je zamówić w naszych piekarniach stacjonarnie i online. Testuj nowości lub ciesz się tradycyjnymi smakami. Każdy wypiekany przez nas muffin powstaje z najlepszych składników i niesie ze sobą chwile słodkiej przyjemności.